Vrijdag 06/12/2019

Architectuur

Kerken zijn ook in ons Vlaamse landschap de niet weg te denken reusachtige relicten van een verdwijnende cultuur. Een stilaan bijna verwaarloosbare minderheid maakt er nog wekelijks gebruik van - en andere gebruikers worden niet of nauwelijks gevonden. "Ze staan er te geweldig om in één nacht gesloopt te worden, een obstakel voor ons denken en doen." Dat schrijft architectuurcriticus Geert Bekaert in het al van 1987 daterende Landschap van kerken. Als uitgangspunt voor zijn sterke inleidende tekst, waarin hij onder meer een geschiedenis van de kerkenbouw in onze contreien schetst, is deze vaststelling dat deze buitenmaatse gebouwen in toenemende mate hun functie verliezen. Bekaert beschrijft uitvoerig twintig belangrijke Vlaamse kerken. Hij geeft niet alleen telkens een architectonische beschrijving en een bouwgeschiedenis, maar belicht ook de relatie met de omgeving.

In een zeer mooi geïllustreerde monografie schrijft Françoise Aubry, conservator van het Hortamuseum, over de talrijke verwezenlijkingen van de zweepslagarchitect in Brussel: onder meer woningen, warenhuizen, het Volkshuis, het Brugmannziekenhuis, het Centraal Station en het Paleis voor Schone Kunsten.

Bij de vertaling van het tussen de Tweede Wereldoorlog en 1962 geschreven en inmiddels klassiek geworden werk van Wittkower over de band tussen de architectuur en cultuur van de Renaissance - waarbij hij vooral aandacht heeft voor Palladio en Alberti - werd als nawoord een essay uit 1972 gevoegd over de invloed van dit boek op de moderne architectuur.

De Nederlandse vertaling van het betrouwbare maar noodgedwongen erg summiere naslagwerk De westerse architectuur van David Watkin, voor het eerst in het Engels uitgekomen in 1986, werd in 2001 met 115 bladzijden of bijna twintig procent aanzienlijk uitgebreid. Het boek behandelt 'een' geschiedenis van de westerse architectuur vanaf Mesopotamië en Egypte tot en met de belangrijke gebouwen van vlak voor de millenniumkeer.

Geert Bekaert

Landschap van kerken

Davidsfonds/Standaard Uitgeverij, Leuven/Antwerpen (1987), 288 p., van 49 naar 19,95 euro.

Rudolf Wittkower

Grondslagen van de architectuur in het tijdperk van het humanisme

SUN, Nijmegen (1996), 216 p., van 24 naar 12,95 euro.

Françoise Aubry e.a.

Victor Horta in Brussel

Lannoo, Tielt (1997, 3de druk), 143 p., van 37,95 naar 19,95 euro.

David Watkin

De westerse architectuur

SUN, Nijmegen (201, 2de, herziene en uitgebreide druk), 704 p., van 49,90 naar 15,95 euro - alle bij Paard van Troje, Ladeuzeplein, Leuven.

Pascal Cornet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234