Maandag 28/11/2022

Architectuur op bierkaartjes

Vanaf maandag zendt de Oost-Vlaamse regionale zender AVS niet langer uit vanuit de vertrouwde studio in Eeklo, maar vanuit een gloednieuw gebouw bij Flanders Expo in Gent. Dat werd grotendeels door vrijwilligers opgetrokken. De nieuwe locatie brengt de zender naar de hoofdstad van de provincie en het middelpunt van het zendgebied.

Gent / Eigen berichtgeving

Joren Gettemans

Het personeel moet het nog zonder toiletten stellen en hier en daar wordt nog een lamp ingedraaid, maar de AVS-directie maakt zich sterk dat alles tegen maandagavond in orde zal zijn. Dan wordt immers de officiële opening live uitgezonden. Daarbij zullen onder meer Vlaams minister Dirk Van Mechelen en Gents burgemeester Frank Beke van de partij zijn.

"We staan op een keerpunt", benadrukt Arnold Sevenoo van AVS. "We zitten nu in de hoofdstad van Oost-Vlaanderen, en in het middelpunt van ons zendgebied. Met een maximale bereikbaarheid en uitstraling. Deze infrastructuur maakt bovendien een serieuze uitbreiding mogelijk, en door de nieuwe technologie krijgen we ook meer mogelijkheden."

Hoofdredactrice Lucie De Zutter denkt daarbij vooral aan de ontkoppeling van de nieuwsuitzendingen, "Na het algemene nieuws dat voor de hele provincie van belang is, kunnen we splitsen naar onze vier belangrijkste subregio's: Gent, Zeeuws-Vlaanderen, het Meetjesland en de Vlaamse Ardennen. Die ontkoppeling biedt ons de mogelijkheid nog 'kleiner' en nog lokaler nieuws te brengen. Bovendien wordt ook de dagkrant zo snel mogelijk uitgebouwd. Het nieuws dat het journaal niet haalt, krijgt dan daar een plaatsje."

Eerst moet daarover nog gepraat worden, want de reclameregie van AVS, die eigendom is van Roularta Media Group, is niet ingenomen met het initiatief. Als het regionale station lokaler nieuws brengt, en dus ook lokaler gaat adverteren, komt het daarmee immers in het vaarwater van de Streekkrant, een uitgave van RMG.

Het is op zijn minst opmerkelijk dat er geld is voor een gloednieuw gebouw op een moment dat de regionale zenders zich in volle crisis bevinden. De West-Vlaamse zenders WTV en Focus zagen zich genoodzaakt te fusioneren, en ook met het Oost-Vlaamse Kanaal 3 en de Brabantse zenders RingTV en ROB gaat het bergaf.

"Dit gebouw wordt door de verzekeringen geschat op 120 miljoen. Maar het heeft bij lange niet zoveel gekost", zegt Sevenoo. Minstens twee derde is opgetrokken door het eigen personeel en vrijwilligers. Enkel de hoogtechnologische infrastructuur is uitbesteed. "We hebben een heel bouwteam in onze rangen. Onze voorzitter was vroeger directeur van de technische dienst van Eeklo, en had dus een enorme ervaring. Die heeft geen architect nodig om een gebouw te zetten."

Voorzitter Bertram De Coninck glundert: "Vijfennegentig procent van dit gebouw is ontworpen op bierkaartjes, de zondag op café. En we hebben in onze beheerraad een lasser, die de hele stalen constructie voor zijn rekening nam en een elektricien die het elektriciteitsnet gelegd heeft. Twee jaar hebben we met vrijwilligers aan het nieuwe gebouw gewerkt, en voor veel materialen konden we deals sluiten met partners. Het heeft dus eigenlijk veel minder gekost dan het nu waard is."

Hoewel ook AVS gebukt gaat onder de moeilijkheden in de sector, lijkt het bestuur erg zelfverzekerd. "We hebben vertrouwen in de toekomst." zegt Arnold Sevenoo. "De markt kampt met twee grote problemen. Sommige stations hebben een zendgebied dat economisch gewoon onleefbaar is. En veel zenders zijn te afhankelijk geworden van de commerciële partner." AVS heeft die problemen niet. Het zendgebied is Gent en de havenregio, een economisch centrum in Vlaanderen. En het beheer is in handen gebleven van een zuivere vzw. Enkel de reclameregie wordt overgelaten aan Roularta.

"Tja, we zijn altijd bestempeld als een hobbyclubje, als die amateurkes van AVS. De andere zenders wilden zo snel mogelijk professioneler en commerciëler worden. Maar omdat we als amateurs begonnen zijn, is de spirit hier uniek. Veel mensen zijn bereid zich vrijwillig in te zetten, en we moeten geen dure beheerders of hoofdredacteurs betalen. Winst is bovendien ons ultieme doel niet. Als het draait, is dat goed genoeg. Wij zijn ooit begonnen met helemaal niets."

De constructie biedt overigens nog andere voordelen. Een vzw betaalt minder belastingen en de winst kan integraal naar nieuwe programma's gaan. Toch is de zender gedwongen zich op een efficëintere manier te organiseren. "Van een fusie kan absoluut geen sprake zijn", benadrukt Sevenoo. "Een technisch-facilitaire samenwerking kan wel. AVS is geen vragende partij, maar we willen er zeker over praten."

'Omdat we als amateurs begonnen zijn, is de spirit hier uniek. We moeten geen dure mensen betalen en winst is ons doel niet'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234