Dinsdag 07/02/2023

Architecturale ontdekkingen

Wij als stadsbewoner zonder rijbewijs zijn vergroeid met onze velo. Rond deze tijd van het jaar zal niemand ons daarover horen klagen, en bij heldere hemel is het trappen soms zo verfrissend dat we goesting krijgen in méér. Tot onze ontsteltenis rekenen we echter uit dat het al van die schoolse Gordeldag geleden is dat we nog eens voor onze ontspanning gefietst hebben... Hoog tijd dus om het 'fietsen om te fietsen' te herontdekken!

Omdat we het maximum uit onze rit willen halen, selecteren we fietsuitstappen die vanuit een toeristische hotspot vertrekken, of er toch passeren. Bij wijze van opwarmertje valt ons oog op de architectuurroute, een 32 km lange themalus waarmee we onze kennis van bouwstijlen in de Stad een boost hopen te geven. De route volgt de rode 'architectuurroutebordjes' en vertrekt vanaf de Grote Markt. Hier kan je bij de toeristische dienst voor 2 euro een brochure kopen die extra informatie geeft over de monumenten op je pad. De investering zeker waard.

Al fietsend doorheen de stad bestookt de brochure ons met een heleboel geschiedkundige weetjes en doemen bekende gebouwen en wijken op in een nieuw perspectief. Zo herinnert de fietsgids eraan dat Park Spoor Noord zijn naam niet uit de lucht gegrepen heeft, maar tot in 2001 een stelplaats was voor defecte locomotieven. Ook leren we dat Zurenborg in de jaren 70, toen er nog geen interesse bestond voor de weelderige, laat 19de-eeuwse architectuur, bijna tegen de vlakte ging, en dat de spoorwegberm daar rond 1900 heel wat protest uitlokte bij onze overgrootouders, die hem de bijnaam Chinese Muur gaven.

Bestemming beeldenpark

Voorbij het Te Boelaer en het Boekenbergpark betreden we minder bekend terrein. Via de beschermde Unitaswijk in Engelse stijl en de modernistische luchthaven van Deurne trappen we richting Elsdonck. Afgetekend in de zon zien de huizen er schitterend uit en ook het volgen van de duidelijk geplaatste bordjes gaat ons steeds beter af. Enige initiële dwaling (jawel, bij het derde bordje zaten we er al naast...) was geheel aan onszelf te wijten.

De gids geeft ook een tiental culturele tips ter verdere opluistering van je fietstocht. Zo suggereert hij onder meer een pauze in het Felixpakhuis of het luchtvaartmuseum Stampe en Vertongen. Omdat het nu even stralend weer is, besluiten wij in te gaan op de tip om een wandeling te maken in het park van het Middelheimmuseum. Momenteel loopt daar naast de permanente collectie nog tot 27/9 de expo The Flat Field Works van Andrea Zittel, een Amerikaanse kunstenares die werkt op de grens tussen kunst en architectuur. Tussen de beelden kun je ook heerlijk picknicken in het gras en wie geen eigen boterhammetjes meebracht, is aangewezen op het terras van museumcafé Mika dat sinds drie jaar je honger stilt in de beste omstandigheden. Volledig opgeladen springen we weer op onze tweewieler voor een al even mooie terugrit via het Zuid en de Scheldekaaien.

Architectuurroute: 32 km

Vertrekpunt:

Grote Markt 13, 2000 Antwerpen.

Hotspot: Middelheimmuseum:

Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen.

Drie fietsr  tes met een plus

Smokkelverhalen

Na deze positieve ervaring zijn we klaar om ons op ruiger terrein te begeven. We wagen ons aan de Smokkelaarsroute, kriskras over de grens met Nederland! Aan het beginpunt in Poppel worden we overmand door een koeienlucht die ons stadsmussengestel onwel maakt. We bidden dat we dit niet de volle 44 km moeten verduren, en gelukkig belanden we al vrij snel in een veld onbemeste lente-ui. Niet meer bevangen door een overdosis boerenbuitenlucht, valt de pracht van het landschap des te meer op. We doorklieven velden in lapjes niemandsland tussen het Nederlandse West-Brabant en de Antwerpse Kempen en al doende ontdekken we hoe het knooppuntensysteem werkt. Zo nu en dan houden we halt bij een 'smokkelaarsklomp'. Hier krijg je telkens een online te downloaden verhaal voorgeschoteld over de streek. Die narratieve meerwaarde maakt de route uitermate geschikt om met de kroost af te leggen.

Bestemming Baarle

Een opmerkelijke stop op is Baarle, met de gemeentes Baarle-Hertog, een Belgische enclave in Nederland, en Baarle-Nassau, een Nederlandse subenclave in Baarle-Hertog. Met niet minder dan 30 enclaves kent Baarle een uiterst complexe situatie. Maar naast een toonbeeld van bestuurlijk absurdisme, is het óók een heerlijke toeristische bestemming. Je bewondert er heel wat erfgoed (o.a. een franciscanessenklooster en een kerk uit de late gotiek), bezoekt het Vergane Glorie Museum en een smokkelaarsmonument, blaast uit op terrasjes en verbaast je over huizen waar de gemarkeerde grens doorheen loopt.

Routedokter

Onder het voorbijrijden van de grenspalen ondervinden we dat het gerucht over de slechtere staat van de Belgische wegen geen fabeltje is. Voorbij een blauw Belgiëbord produceert onze aftandse velo vaak op slag een vijfvoud aan decibels, en even later, bij het oprijden van de Regte Heide, schijnt een bord 'stiltegebied' ons verwijtend toe. Op de koop toe raken we er hopeloos verdwaald. Het knooppuntbord is nergens te bespeuren en uiteindelijk besluiten we op eigen kracht de weg terug te zoeken. Net buiten het domein wijzen bouwvakkers de weg naar Poppel via een eindeloze, lelijke baan. Een einde in mineur van een geslaagd avontuur.

Smokkelaarsroute: 44 km

Vertrekpunt: Knooppunt 40, Mierdsedijk 27, 2382 Poppel.

Verkorte routes: 21 en 25 km.

Hotspot: 2387 Baarle-Hertog + 5110 Baarle-Nassau.

SMOKKELTIP:

Om collega-fietsers

soortgelijke ervaringen

zoveel mogelijk te besparen, kan je mogelijke mankementen op je fietstocht melden op www.routedokter.be.

Hoewel de fietspaden in de binnenstad soms te wensen over laten, blijkt zich voor de vrijetijdsfietser in Antwerpen een paradijs te openbaren. Onze zoekmachine onthult het bestaan van een heel nieuwe wereld waarin een fietsknooppuntennetwerk je de mooiste hoekjes laat zien. Je kan zelf een route uitstippelen, maar er is ook een groot aanbod lussen die vaak opgebouwd zijn rond een thema (denk: Aardbeienroute in Hoogstraten, Veleauroute langs waterprojecten...). Hiernaast bestaan er ook nog een aantal oudere themalussen die zijn aangegeven met zeshoekige wegwijzers.

laatjeflietsen.be/fiets-eens-rond.

Gouden Carolusroute: 58 km

Vertrekpunt:

Brouwerij Het Anker,

Guido Gezellelaan 49, 2800 Mechelen.

Verkorte route: 25 km.

gouden carolusroute

Omdat we vinden dat we het verdiend hebben, besluiten we onze laatste trip te beginnen in de Mechelse bierbrouwerij Het Anker. Van hieruit vertrekt de populaire Gouden Carolusroute, waar je deze zomer desgewenst een fietszoektocht aan kunt koppelen. Met een gratis gedownloade brochure als leidraad sturen we richting het Begijnhof, dat een van de oudste brouwerijen van het land huisvest. In de aanpalende brasserie willen we ons moed in drinken voor de stevige tocht maar, helaas, bekomen we een averechts effect. De zomerzon en het bier werken niet erg bevorderlijk voor onze innerlijke sportvrouw en we zwichten voor een verkorting. Die alternatieve wielertocht zal ons níet langs Whiskystokerij De Molenberg in Blaasveld voeren, waar Het Anker sinds 2010 Gouden Carolus Single Malt distilleert. Een wijze beslissing, zo lijkt ons. We bedanken zo ook voor de rit naar Boom en Klein-Willebroek, het Zennegat en Domeinbos Het Broek. Waar we wel langs cruisen op onze meer dan gehalveerde route (van 58→25 km) zijn het Vrijbroekpark en het verrassende Mechelse patrimonium, met onder meer het paleis van Margareta van Oostenrijk en het Hof van Busleyden. Na twee uur belanden we sneller dan gepland weer bij af, in de brouwerij. De vrijgekomen tijd benutten we zinvol door het bier aan een tweede proeving te onderwerpen.

Gouden

Carolustip:

Een stalen ros huren gaat gemakkelijk bij Fietspunt Mechelen aan het station of

bij 't Atelier vzw op de Battelsesteenweg. Kom je met de trein, kun je een voordelige dagtrip 'trein + huurfiets' kopen aan het loket in je

vertrekstation.

Knooppunten

netwerk

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234