Zondag 27/11/2022

Arbeidsinspectie moet vooral Vlaamse bedrijven bestraffen

Bedrijven in Vlaanderen lijken het minder nauw te nemen met de regels op de werkvloer dan in de rest van het land. Dat blijkt althans uit cijfers van de technische controle van de arbeidsinspectie. Vorig jaar werden er meer dan tien keer zoveel inbreuken vastgesteld in Vlaanderen dan in Wallonië.

De technische inspectie van de arbeidsinspectie controleert of bedrijven de regels naleven voor het welzijn en de ongevallenpreventie op de werkvloer. Het gaat bijvoorbeeld over de brandveiligheid, het gebruik van werkinstrumenten of de aanwezigheid van beschermingsmateriaal voor de werknemers. VLD-senatrice Annemie Van de Casteele vroeg bij voormalig minister van Werk Frank Vandenbroucke (SP.A) een overzicht op van de vaststellingen van de technische inspectie. Uit het antwoord van de minister komt vooral een groot verschil tussen Vlaanderen en Wallonië naar voren. Het voorbije jaar stelde de arbeidsinspectie in Vlaanderen 377 inbreuken vast, in Wallonië amper 37, of meer dan tien keer minder.

Het verschil in economische bedrijvigheid verklaart de discrepantie in de cijfers ten dele maar zeker niet volledig. In totaal voerde de technische inspectie in 2003 31.134 controles uit. Daarvan vond meer dan de helft (17.025 of 54 procent) in Vlaanderen plaats, in Wallonië waren er 10.775 bezoeken en in Brussel 2.778. Vlaamse bedrijven worden dus meer gecontroleerd, maar dan nog ligt het aantal inbreuken er disproportioneel veel hoger. Het voorbije jaar werden er 489 inbreuken vastgesteld, waarvan 377 in Vlaanderen (77 procent). In Vlaanderen werd daarbij 168 keer een proces-verbaal opgemaakt en twaalf maal een boete opgelegd. In het zuiden van het land werden er negentien pv's opgesteld en geen enkele boete uitgeschreven.

Het verschil in technische inbreuken tussen Vlaanderen en Wallonië is niet nieuw. Uit de cijfers van Van de Casteele blijkt dat ook de voorbije jaren soortgelijke verschillen optraden. In 2000 werden 497 op de 600 inbreuken (83 procent!) in Vlaanderen vastgesteld tegenover 76 in Brussel en 27 in Wallonië. Het jaar daarop waren dat 442 Vlaamse inbreuken op een totaal van 568 (77 procent) en in 2002 werden er 460 inbreuken genoteerd, waarvan 365 in Vlaanderen (79 procent).

Een verklaring voor de grote verschillen tussen de landsdelen is niet meteen te geven. "De verschillende economische context verklaart slechts ten dele de verschillen", geeft senatrice Van de Casteele toe.Bart Eeckhout

Technische inspectie stelt tienmaal meer inbreuken in Vlaanderen vast dan in Wallonïe

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234