Zaterdag 24/08/2019

Arbeiders Borealis Beringen keuren cao-voorstel goed

De ruim 200 arbeiders bij kunststoffenproducent Borealis Polymers in Beringen hebben het cao-voorstel, dat directie en vakbonden op 17 oktober onder leiding van een sociaal bemiddelaar bereikten, met 58,65 procent goedgekeurd. Aan de stemming nam 96 procent van de arbeiders deel. Indien het voorstel door meer dan 66 procent van de arbeiders verworpen werd, zou het ACV, net zoals het ABVV, een stakingsaanzegging indienen.

Tijdens de verzoeningsvergadering stelde de voorzitter van het verzoeningsbureau de bonden voor om het nieuwe voorstel van de directie ter stemming voor te leggen aan de arbeiders. Het ACV ging hiermee akkoord, maar het ABVV weigerde om dat te doen en diende al een stakingsaanzegging in die verstrijkt op 29 oktober. Of het dan al dan niet tot een staking zal komen, zal het ABVV in de loop van de dag na raadpleging van de leden en militanten beslissen, zo laat vakbondsafgevaardigde Rob Urbain van het ABVV weten. "Als er al acties gevoerd worden, zullen die eerder symbolisch van aard zijn. We moeten de uitslag van de stemming nu eenmaal respecteren. Dat betekent evenwel nog niet dat we de cao ook zullen ondertekenen", aldus de vakbondsman.

In het cao-voorstel is in ruil voor de afschaffing van de premies voor 25 jaar dienst en de premies inzake tijdskrediet een loonsverhoging van 7 eurocent ten opzichte van het vorige voorstel voorzien. In het vorige voorstel was een loonsverhoging n van 35 eurocent per uur voorzien, alsook een nachtpostpremie, een verzekering gewaarborgd inkomen en een verbeterde regeling brugpensioen. Er werd ook een regeling uitgewerkt inzake de bijbetaling van 50-plussers die deeltijds werken. Dit voorstel en een eerste voorstel werd door een meerderheid van de arbeiders verworpen.

Volgens vakbondssecretaris François Jordens van het ACV toont de uitslag van vandaag aan dat er wel degelijk sprake is van een goed voorstel en dat een meerderheid van het personeel zich duidelijk tegen een staking heeft uitgesproken. Ook de directie gaat ervan uit dat er maandag niet zal gestaakt worden door het ABVV, zo luidt het voorts. Bij Borealis Polymers in Beringen werken 220 arbeiders en 200 bedienden. Naast productievestigingen in Kallo en Zwijndrecht beschikt Borealis Polymers nog over een internationaal servicecentrum in Mechelen. De groep stelt in België in totaal 1.000 mensen tewerk. (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden