Zondag 20/09/2020

Arbeiders-bedienden: geen nieuwe blanco cheque

Wij zijn teleurgesteld in de selectieve lezing vanwege de vakbonden van ons voorstel om te komen tot een uniek werknemersstatuut (DM 29/8). Nergens stellen wij voor, in tegenstelling tot wat de vakbonden stellen, om het ontslagrecht van de werkgevers te beperken, wel om de statuten te harmoniseren. Hierbij kan bijvoorbeeld een lagere fiscaliteit soelaas brengen. Als wij pleiten voor flexibiliteit willen wij de mobiliteit verhogen van de werknemers. Arbeiders stoten heden nog steeds op glazen plafonds in hun carrière en dat alleen omdat ze 'arbeider' zijn. Overigens, wat is er rechtvaardig aan een opzegvergoeding van 84 dagen voor een arbeider met 20 jaar anciënniteit? Is het niet pervers dat de hoogst geschoolden de beste sociale bescherming genieten en de (ongeschoolde) werklieden en de lagere bedienden de laagste bescherming genieten? De sociale partners beloven al tien jaar een oplossing voor de flagrante discriminatie in de statuten. Zelfs een kleine harmonisatie blijft dode letter. En wat vragen de vakbonden nu? Juist, nog eens een blanco cheque zonder pottenkijkers. Dit kunnen wij niet tolereren. De kostprijs, namelijk jobs, voor de weigering vanwege de sociale partners om de werknemersstatuten aan te passen aan de 21e eeuw is te groot.

Margriet Hermans en Paul Wille,

Open Vld

Clinton

Ik heb met veel belangstelling en soms met ontroering de ingekorte versie van de toespraak van Bill Clinton op de Conventie van de Democraten gelezen (DM 29/8). Clinton weet waarover hij praat als gewezen president: Obama is de geknipte man om de American Dream te doen herleven. Hij is zelf de 21ste-eeuwse incarnatie van die Amerikaanse Droom. En dat in een wereld die meer en meer één dorp wordt, waar mensen van diverse rassen en culturen elkaar meer en meer nodig hebben. Zal de VS klaar zijn voor een president met een huidskleur? Als ik de fora bekijk van de 'makkelijke kranten' die Vlaanderen rijk is, zie ik nog niet veel begrip of vertrouwen in de talenten van Barack Obama.

Stefaan Hublou, LeuvenMaximumfactuur (1)

Dat scholen door de maximumfactuur moeten snoeien in de zwembeurten van kleuters en leerlingen van de lagere school (DM 29/8) vind ik erg voor kinderen uit sociaal zwakke milieus. Enkele jaren geleden begeleidde ik als zwemoma het kleuterklasje van mijn kleinzoon. De school telde zowel kinderen uit gezinnen met twee verdieners als een vrij groot aantal allochtone kinderen en kinderen uit de sociale wijken in de omgeving van het schooltje. Als zwemoma maakte ik mee hoe een grote groep kinderen van de derde kleuterklas voor het eerst een zwembad bezocht. Heel wat kleuters waren bang voor het water. Het was een plezier om te zien hoe ze na enkele zwembeurten toch ook begonnen te spelen in het water. Mijn kleinzoon is bevriend met een allochtoon jongetje. We namen hem vorig jaar mee naar zee. L. zag de zee voor het eerst.

Voor kinderen zoals L. zijn zee-, bos of boerderijklassen onvergetelijke ervaringen. Die mogen niet verdwijnen. Ik ga volledig akkoord met de uitspraak van Frank Vandenbroucke: "Kleuters moeten bevrijd worden van de financiële nood van hun ouders, want er is nog regelrechte armoede." Ik besef ook heel goed dat het onderwijs de sociale ongelijkheid in de samenleving niet volledig kan opheffen. Het onderwijs kan en moet m.i. wél een hefboom zijn om die ongelijkheid te verminderen. De maximumfactuur is daarbij een prijzenswaardig initiatief, maar juist voor de sociaal zwakste kinderen moet er gezocht worden naar mogelijkheden om culturele uitstappen en zwemlessen te behouden in alle scholen.

Anita Wuestenberg,

onderwijspedagoge, Bierbeek

Maximumfactuur (2)

In alle getuigenissen van directies over de maximumfactuur DM 29/8) zal wel ergens een grond van waarheid steken. Veel hangt natuurlijk af van de visie van de betrokkenen op wat nodig is om een school te organiseren als een goede basisschool. Horen daar ook sneeuwklassen bij? Moet een sportdag noodzakelijkerwijze buiten de school gebeuren? Moet de school opdraaien voor alles wat het gezin niet kan of wil realiseren? Zijn meerdaagse schooluitstappen te verantwoorden? Het meest evenwichtige antwoord lijkt mij te komen van Nicole Marcus van de VBS van Ruddervoorde: een lagereschoolkind moet nog niet alles meegemaakt hebben en de exploratie van de eigen leefwereld is zeker in de huidige tijd prioritair. Wat bescheidenheid in het aanbod lijkt mij verantwoord. En tussen haakjes: plattelandsscholen hebben echt wel meer verplaatsingsonkosten, o.a. in het kader van schoolzwemmen. Laat de minister maar eens meegaan met de zwembus.

Robert Barbry, ere-inspecteur, Tienen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234