Woensdag 13/11/2019

Arbeiders Agfa verwerpen voorstel directie voor inlevering

Beeld UNKNOWN

Bij beeldverwerkingsbedrijf Agfa-Gevaert in Mortsel hebben de arbeiders een cao-voorstel van de directie verworpen met 73 procent. Dat zegt Bruno Verlaeckt van het ABVV namens het gemeenschappelijk vakbondsfront. "Het ging om een eenzijdig voorstel tot inlevering, omdat de vakbonden altijd hebben gezegd daarvoor geen mandaat te hebben. De stemming bewijst dat de arbeiders inderdaad niet willen praten over een effectieve inlevering."

Onbetaalde werkdagen
"Er is lang onderhandeld, maar wij hadden geen mandaat voor een inlevering. De directie heeft daarop een eigen voorstel voorgelegd. Dat hield een effectieve inlevering in, die we wel hadden kunnen terugdringen van 10 naar 3 procent tijdens de onderhandelingen. Daarnaast wilde de directie 9 onbetaalde werkdagen invoeren in een periode van 20 maanden."

"De directie heeft aangekondigd dat ze bij een verwerping van het voorstel eenzijdige maatregelen zou nemen. We moeten nu afwachten of ze het inderdaad zo hard zal spelen of ons toch zal uitnodigen om te onderhandelen", aldus de vakbondsman.

"Besparen op andere manieren"
"Het voorstel van de directie dat voorlag bij de arbeiders is met een grote meerderheid afgewezen", erkent woordvoerder Johan Jacobs van beeldverwerkingsbedrijf Agfa-Gevaert. Hij bevestigt dat "hier in België" de arbeiders inderdaad niet bereid lijken in te leveren. "Dat verandert echter niets aan het standpunt van de directie. We moeten de vooropgestelde 10 procent kostenbesparing realiseren. Dat zullen we dan op andere manieren doen", benadrukt Jacobs.

Hoe, wordt nog bekeken, zegt de woordvoerder. "Het collectieve busvervoer is bijvoorbeeld al geschrapt. Andere maatregelen zullen volgen." Jacobs zegt "nog geen weet te hebben" of de directie de vakbonden opnieuw zal uitnodigen voor een gesprek.

Eindejaarspremie
De 1.350 arbeiders van Agfa-Gevaert die deze week hun stem uitbrachten, deden dat over een eenzijdig voorstel van de directie. Dat hield onder meer een loonsinlevering van 3 procent in en de prestatie van 9 onbetaalde dagen in 20 maanden, net als een inlevering van een deel van de eindejaarspremie. Volgens berekeningen van Agfa-Gevaert zou het voor een arbeider met 20 jaar dienst om een inlevering van 45 euro netto per maand gaan. (belga/sps)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234