Zaterdag 23/01/2021

Update

Arabisch of Turks in derde graad secundair wordt mogelijk

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a).Beeld BELGA

Vanaf het schooljaar 2014-2015 zullen scholen volledig vrij kunnen kiezen welke vierde taal zij aanbieden in de derde graad van het secundair onderwijs. Daarmee verdwijnen de bestaande beperkingen en wordt het voor scholen bijvoorbeeld mogelijk om Turks en Arabisch te geven. Meerderheidspartij N-VA was aanvankelijk niet happig op die uitbreiding maar heeft naar verluidt water in de wijn gedaan.

Het wegvallen van de bestaande beperkingen komt er via een amendement op de talennota van onderwijsminister Pascal Smet. Het amendement werd vandaag in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement ingediend en goedgekeurd door meerderheidspartijen CD&V, sp.a en N-VA en door oppositiepartijen Open Vld, Groen en LDD. Enkel Vlaams Belang stemde tegen.

De talennota is erop gericht de talenkennis van jongeren, zowel het Nederlands als andere talen, op te krikken. Het gaat onder meer over het ontwikkelen van taalbaden Nederlands, extra taallessen, lessen in vreemde talen en initiaties in andere talen in de kleuterklas.

Een van de maatregelen in de talennota is een uitbreiding van de taalvakken (vierde taal) in de derde graad secundair onderwijs. Nu worden als vreemde talen standaard Frans, Engels en Duits aangeboden, en is de keuze voor een vierde vreemde taal beperkt (Spaans, Italiaans en Russisch).

Levende talen
Het oorspronkelijke voorstel tot wijziging beperkte de uitbreiding tot de officiële talen van de EU en de BRIC-landen. Door die beperkte uitbreiding waren bijvoorbeeld wel Portugees en Hindi wél mogelijk, maar Arabisch of Japans niet.

Zowel vanuit de oppositie (o.a. Fientje Moerman van Open Vld, Elisabeth Meuleman van Groen en Boudewijn Bouckaert van LDD) als vanuit de meerderheid (o.a. Fatma Pehlivan van sp.a) werd daarom aangedrongen op een uitbreiding om ook andere levende talen zoals Turks, Arabisch en Japans toe te laten. Dat pleidooi kreeg ook de steun van CD&V. "Wij hadden geen probleem met de uitbreiding", aldus Kathleen Helsen.

Uiteindelijk is beslist geen beperkende lijst meer te voorzien, maar scholen zelf te laten kiezen. Bedoeling is dat de mogelijkheid ingaat vanaf het schooljaar 2014-2015.

Weinig veranderen
Het was vooral de N-VA die in het verleden op de rem stond. Maar uiteindelijk ging de partij toch akkoord. "We kregen vragen vanuit de Japanse ambassade. Waarom Hindi wel en Japans niet? Hetzelfde gold voor Turks en Arabisch.", legt N-VA-onderwijsspecialist Kris Van Dijck uit. Van Dijck benadrukt dat de keuze bij de scholen ligt en dat het ook gaat om een beperkte groep. "Het gaat om de vierde taal voor leerlingen uit de derde graad van het algemeen secundair onderwijs. Leerlingen die dus al goed Nederlands, Frans en Engels kennen", klinkt het.

Van Dijck denkt ook niet dat scholen in de toekomst massaal Arabisch, Turks of Japans zullen gaan aanbieden. "Volgens mij zal er in de praktijk weinig veranderen. Scholen moeten de stap zetten, er zijn leerplannen nodig, je hebt leerkrachten nodig en je hebt ouders en leerlingen nodig", aldus Van Dijck.

Vrij onderwijs: "Twijfel of dit gebruikt zal worden"
De inrichtende macht van het Vrij Onderwijs heeft, net als het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (GO!), geen enkel probleem met de uitbreiding van het talenpakket in de derde graad van het algemeen secundair onderwijs. "Maar ik betwijfel sterk of er veel scholen gebruik zullen maken van de mogelijkheid om die talen aan te bieden", zegt Chris Smits, secretaris-generaal van het Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs (VVKSO).

"Het aantal scholen dat een vierde taal aanbiedt, is sowieso al een kleine minderheid", stelt Chris Smits vast. "Welke keuze die scholen zullen maken, hangt af van hun cultuur en hun populatie. Maar positief is wel, dat ze zélf een keuze mogen maken."

Daarnaast stelt Chris Smits zich de vraag of er wel voldoende potentiële leerkrachten voor die vreemde talen zullen worden gevonden, als de scholen al voor een nieuwe taal in het pakket zouden kiezen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234