Woensdag 20/10/2021

Aqualibi nodigt heteroparen uit

De liga van homocentra heeft bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding een klacht ingediend tegen Six Flags Belgium, de uitbater van onder andere het subtropisch zwembad Aqualibi. Bij wijze van promotieactie voor het zwembad deelde Six Flags de voorbije weken bonnetjes uit waarmee één persoon gratis naar binnen mocht op voorwaarde dat die vergezeld was van 'een persoon van het andere geslacht'. Bij Six Flags stellen ze dat het enkel om 'een knipoog' gaat.

Brussel

Eigen berichtgeving

Cathy Galle

De voorbije weken kregen vele duizenden Belgen bij hun maaltijdcheques een kortingbonnetje voor Aqualibi. "Nodig uw vriend(in) uit", staat aan de voorkant te lezen. Aan de achterkant meer uitleg: één persoon mag gratis naar binnen indien hij of zij vergezeld is van minstens één persoon "van het andere geslacht tussen de 6 en de 106 jaar", die wel de volle pot betaalt.

Een flagrante schending van de antidiscriminatiewet, vindt de Homoliga. Die stelt immers dat elke vorm van directe of indirecte discriminatie verboden is bij de toegang tot en de deelname aan welke activiteit dan ook. "Het lijkt ons dat met de terminologie 'vriend(in)', wel degelijk koppels in de affectieve of amoureuze sfeer bedoeld worden", stelt Ivo Moelans, woordvoerder van de Homoliga. "Waarom zetten ze er anders de specifieke bepaling 'van het andere geslacht' bij? De bedoeling kan dan ook niet anders zijn dan dat men homo- en lesbiennekoppels wil weren bij dit aanbod en wellicht ook in het algemeen." De Liga vraagt aan het Centrum om te onderzoeken of dit inderdaad een inbreuk is op de wet en indien dat zo is, ook een klacht in te dienen bij het parket.

Bij Six Flags Belgium reageren ze eerder verbaasd op de commotie. "Six Flags maakt geen onderscheid tussen ras, geaardheid of wat dan ook. Iedereen is in onze parken welkom", stelt pr-verantwoordelijke Greet Vandenberghe. "Dit was gewoon een promotieactie die bedoeld was met een knipoog. Zo staat er bijvoorbeeld ook dat de persoon tussen de 6 en de 106 jaar moet zijn. Maar iemand van 5 of van 107 jaar laten wij er ook in hoor." Dat de leeftijden als knipoog bedoeld zijn, daar kan de Homoliga nog in komen. Maar dat de bepaling 'van het andere geslacht' er bij wijze van kwinkslag bij staat, is moeilijker te begrijpen, meent woordvoerder Moelans. "Wat er staat, staat er. Misschien is het niet zo bedoeld, maar op de bonnetjes staat zwart op wit dat homoparen niet van de korting kunnen genieten. Dat is gewoon in strijd met de wet. Als het niet als discriminatie is bedoeld, dan is het een nogal domme promotiecampagne. Bedrijven als Six Flags zouden toch beter moeten nadenken vooraleer ze zoiets schrijven." Pr-vrouw Greet Vandenberghe zegt de reactie van de Liga te begrijpen. "De bepaling kan inderdaad raar overkomen. We excuseren ons dan ook tegenover iedereen die zich hierdoor uitgesloten voelt. Zoals ik al zei, het was gewoon als knipoog bedoeld. Het is zeker niet onze bedoeling om wie dan ook te weigeren. Onlangs kregen we hier nog een vader met zijn zoontje met een dergelijk bonnetje over de vloer. Die mochten uiteraard ook naar binnen."

Six Flags: 'De actie was bedoeld als knipoog. Iedereen is in onze parken welkom'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234