Maandag 14/06/2021

April in Paris

Tien jaar nadat ze het licht zagen, is wat Die Verdammte Spielerei doet nog altijd pure - welja - spielerei. Als prettig gestoorde fanfareband vonden ze zo de weg naar Vlamingenharten aller lande, naar Siska Schoeters' ochtendshow én nu ook naar culturele centra.

In deze hilarische komedie hebben Albert en Betty een haat-liefderelatie. Kort samengevat: ze houden ervan om elkaar te haten. Maar dan wint Betty plots een romantisch weekendje Parijs en vraagt ze Albert mee. Verwarring alom bij de twee, want ze zijn nog nooit verder op reis geweest dan hun eigen tuinhuis. Overleven ze zo'n weekend samen wel? Albert en Betty worden gespeeld door Bert Van Avermaet en Annick Segal, oftewel Waldek en Rosa uit Thuis.

o.a. 12 februari, cc Waregem, Schakelstraat 8, 8790 Waregem. www.tableaunr1.be.

Marble Sounds

"We raken onszelf door andere mensen te raken", zei Marble Sounds-zanger Pieter Van Dessel ooit eens in een interview. Wees maar zeker dat dat precies is wat ze met je - en met zichzelf dus ook - zullen doen wanneer je ze live ziet. Hun breekbare, melancholische nummers bereikten al de status van hitsingles - Leave a Light On ken je gegarandeerd - en beroerden al menig mensenhart. Ook hun spiksplinternieuwe album Tatou, vol warme melodieën, huilende strijkers en daadkrachtige piano's, barst weer van de pareltjes. Dus hup, ga die Belgische trots van ons live ontdekken!

26 februari, Cactus Club, Sint-Sebastiaansstraat 4, 8200 Brugge. www.cactusmusic.be.

3x theater

Onze Koen

Meester van de tragikomedie Peter De Graef wist voor zijn nieuwe productie klasbakken Lucas Van den Eyde en Tania Van der Sanden te strikken, die verstrikt raken in het kluwen dat opvoeding heet. Een hilarische en herkenbare liefdesgeschiedenis in al haar fases.

o.a. 10 februari, cc De Schakel, Schakelstraat 8, 8790 Waregem. www.malpertuis.be.

Wa Wilder Man

Brandend actueel, dat is deze maskerade van Compagnie Barbarie en Villanella. Dit heerlijk absurde vrouwencollectief speelt in op de actualiteit door de vrees voor 'de ander' die aan onze grenzen klopt te visualiseren. Steek je dus niet weg wanneer vreemde wezens op de scène je met grote en bange ogen aankijken.

6 maart, cc De Spil, Hippoliet Spilleboutdreef 1, 8800 Roeselare. www.compagniebarbarie.be.

bekdichtzitstil

"Damien is mijn BFF. Best Friend Forever. De eerste keer dat ik hem zag was hier in de wachtzaal. Hij zat daar met een bloedneus en een koptelefoon op zijn hoofd. Hij had zo hard zitten headbangen dat hij er een bloedneus van gekregen had." De 'afvalcontainer', dat is hoe de klas van François, Damien en Becky door de leerkrachten wordt gezien. Het is de klas met de meeste stoornissen, maar zelf zijn ze trots: met zo veel stoornissen komen ze misschien wel in aanmerking voor een vermelding in het Guinness Book of Records! Theater Antigone en Theater Artemis zetten hun schouders onder deze ode aan het spelende, onhandelbare kind.

o.a. 15 februari, De Leest, Sint-Jorisstraat 62, 8870 Izegem. www.antigone.be.

Knuffelduik

Je wil Valentijnsdag op een heel crazy wijze vieren? Of je wil gewoon eens goed zot doen - en zo misschien een even zot lief strikken? Dan trek je op 13 februari naar het strand van Oostduinkerke, om bij veel te koud weer veel te goedgezind een veel te koude zee in te duiken. En dan lekker knuffelen om elkaar warm te houden! Voor en na de plenspartij dans je je warm op een zumbasessie of een optreden, en 's avonds krijg je er een liefdesvuurwerk bovenop. Nog goed nieuws: het inschrijvingsgeld gaat integraal naar een vzw voor kinderkankerpatiëntjes, zodat toch op z'n minst je hart het warm heeft.

13 februari, strand Oostduinkerke-Bad, 8670 Oostduinkerke. bezoeker.koksijde.be.

nagt festival

Zo nu en dan heb je gewoon nood aan een stevige portie cultuur, niet? Trek voor een potentiële overdosis - eentje van de goede soort - naar het multikunstenfestival Nagt. Al jarenlang blijkt de boeiende mix van muziek, theater, humor, film en beeldende kunsten die je er op een paar uurtjes tijd voorgeschoteld krijgt, een gouden formule, en ook dit jaar doet de affiche watertanden. Comedyprijsbeest Lukas Lelie, Florence & The Machine-achtige singer-songwriter Billie Rodney, danscompagnie TALK of een heus burlesquecollectief tekenen onder andere present, terwijl foodtrucks, workshops, een waarzegster en expo's je tussendoor meer dan zoet houden.

20 februari, CC Scharpoord, Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist.

cultuur.knokke-heist.be/Nagt.

Geluk voor Kinderen

Het is krokusvakantie, dus je kids zijn gegarandeerd al in hun nopjes. Doe daar nog een schepje bovenop met de 'Geluk voor Kinderen'-expo, waar de kleine snuiters door Sporo, Kaketoe en acht andere geluskvogels rondgegidst worden in Fort Napoleon en op een interactieve manier nadenken over wat geluk is en hoe ze het zelf kunnen vinden.

Nog tot 10 april, Fort Napoleon, Vuurtorenweg 13, 8400 Oostende. www.visitoostende.be.

Met mij gaat alles goed

'Foute vriend' Begijn Le Bleu is een loser. Althans, dat vindt hij zelf. Hij slaagt er telkens weer in om het leven moeilijker te maken dan het eigenlijk is en dat toont hij ook in zijn nieuwste voorstelling. Wees maar zeker dat je je zal kapot lachen met deze loser, maar stiekem zal je ook veel zaken herkennen uit je eigen leven.

13 februari in cc De Spil, Roeselare. www.begijnlebleu.be.

Nele Bauwens

Ik moet beter

luisteren

Luisteren is belangrijk, en zeker als Nele Bauwens, bekend van El Tattoo Del Tigre, aan het woord is. In haar monoloog vertelt ze nostalgische verhalen uit haar kindertijd toen ze in het Pajottenland woonde. Ze doet dat met grappige observaties en met de nodige zelfspot over haar nogal complexe liefdesleven. Neles leven lijkt een roetsjbaan die rijdt over je lachspieren, maar ook recht door je hart gaat.

19 februari, cc Casino Blankenberge, Hoogstraat 2, 8370 Blankenberge.

www.nelebauwens.be.

2x Jeugdfilmfestival

Een wauw-reflex, daar streven de programmatoren van het Jeugdfilmfestival naar. Aan jou en je kids om te oordelen of ze in hun opzet geslaagd zijn!

Gus

Gus mag dan een verlegen vogeltje zijn, stoere dromen koestert hij wel. De wijde wereld zien bijvoorbeeld! Als hij onverwachts een zwerm trekvogels naar het zuiden moet begeleiden, lijkt zijn droom in vervulling te gaan. De Vlaamse stemmencast van deze Frans-Belgische animatiefilm wordt aangevoerd door Bandits-zanger Jasper Publie, Walter Baele, Sean Dhondt en Veerle Dobbelaere.

13 februari, Budascoop, Kapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk.

Reis naar het Noorden

Kids met een neus voor avontuur zullen met dit wondermooie en meeslepende regiedebuut van de Franse animator Rémi Chayé hun hart kunnen ophalen. Sasha is een opstandig meisje dat navigatiekaarten en logboeken interessanter vindt dan baljurken en paleizen. Als haar opa niet terugkeert van een ontdekkingsreis gaat ze hem achterna. Zelfs ijsberen en sneeuwstormen houden haar niet tegen.

14 februari, Cinema Liberty, Kuipersstraat 23, 8000 Brugge.

Het Jeugdfilmfestival vindt plaats van 6 tot 14 februari in Brugge en Kortrijk. Ontdek het volledige film- en randprogramma op www.jeugdfilmfestival.be.

"We zijn niet zomaar

onnozelaars

met een fanfarebandje"

Jullie begonnen met de Spielerei op de Gentse Feesten? Vertel.

Tamboer-majoor Stefaan De Winter: "De vijf andere mannen en ik hadden afgesproken om samen naar de Gentse Feesten te trekken, maar hadden geld nodig om onze drank te betalen. (lacht) Dus besloten we als een humoristische parodie op de oer-Vlaamse fanfare door de Gentse straten te marcheren. Wat een kick, om met de luttele elf minuten muziek die we hadden van 's ochtends tot 's avonds te spelen en te voelen dat je een gouden formule vasthebt."

Komt na tien jaar de sleur er nog niet in?

"We vinden dat ook frappant, maar nee. Het voelt zo'n beetje als een tweede jeugd aan, en we hebben allemaal het gevoel dat die zo lang mogelijk moet duren. (lacht) Waarschijnlijk omdat er echt kameraadschap aan onze basis ligt: als we vier keer per week spelen kruipen we die ene vrije dag toch nog samen op café."

Nu gaan jullie de culturele centra tegemoet. Wordt dat anders dan jullie straatoptredens?

"Voor wie ons op straat zag, zullen de shows vertrouwd aanvoelen. Onze typische improvisatie zit erin: soms ga ik tijdens de show in op de actualiteit of dingen die uit de zaal komen en duurt hij langer. Maar nu hebben we wel ruimte om de muziek en de humor mooier te plaatsen. Die vluchtigheid van de straat, waar je mensen om de twintig seconden moet doen lachen, is er niet. Nu kunnen we een verhaal brengen, een beetje biografisch, over mijn avonturen als leerkracht slash tamboer-majoor."

Voor iets wat er als pure fun uitziet, zit er precies toch een zekere filosofie achter wat jullie doen.

"Een filosofie is een groot woord, maar we zijn meer dan professionele handelaars in onzin. Enerzijds ben ik omringd door fantastische beroepsmuzikanten, anderzijds brengen we humor die soms plat is - maar dan bewust - en soms heel fijn en scherpzinnig. Ik kom uit Aalst, dus durf mensen al eens Louis Paul Boon-gewijs een geweten te schoppen. Nee, we zijn zeker niet zomaar onnozelaars met een fanfarebandje."

Jullie kenmerkende witte marcellekes, hebben jullie die echt al iédere show gedragen?

"In het begin droegen we harmoniejassen, maar die waren oncomfortabel, lelijk, en wanneer je die in een zak mee naar huis nam stonken die gigantisch. (lacht) Dus sindsdien houden we 't gewoon bij marcellekes. Toen we bij min acht graden op de Winter in Antwerpen speelden, droegen we ze ook. Dan staan we te bevriezen, wordt het moeilijk om nog op een saxofoon te blazen of onze vingers te bewegen, maar vinden de mensen het fan-tas-tisch. Ze zien ons als echte helden. Na een tijdje voelen we die kou niet meer. Temperatuur is gewoon a state of mind." (lacht)

20 februari, cc De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18a, 8400 Oostende. www.dieverdammtespielerei.be.

begijn le bleu

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234