Zondag 20/10/2019

Video

Apotheker blijft moord op vrouw ontkennen

Marc Van Overschelde, de 47-jarige Gentenaar die beschuldigd wordt van moord op zijn 45-jarige vriendin Veerle Criel in 2013 en van moord op zijn 34-jarige vrouw Hanane Jouami in 2009, is alleen verantwoordelijk voor de dood van Criel. Dat pleitte de verdediging voor het Gentse hof van assisen. "Deze man kan niet schuldig bevonden worden aan de feiten op Hanane", zei advocaat Walter Damen.

Van Overschelde houdt vol dat zijn eerste vrouw zelfmoord pleegde, maar gaf toe dat hij Veerle Criel had vergiftigd. "Laten we duidelijk zijn. Mevrouw Criel treft geen enkele schuld aan haar overlijden. Van Overschelde heeft haar onmenselijk behandeld, vernederd en herleid tot een object en hij zal daarvoor gestraft worden. (..) We zullen geen enkele schuldverschuiving doen in het kader van de strafmaat. Bij Veerle Criel zijn er geen verzachtende omstandigheden in de wijze waarop de feiten gebeurd zijn en naar haar persoonlijkheid toe", zei advocaat Damen.

De feiten op Hanane worden resoluut ontkend, aldus de verdediging. "Deze man kan niet schuldig bevonden worden aan de feiten op Hanane. Daar blijven we bij. Alles is hier de schuld van Van Overschelde. Ik heb echter geen enkel antwoord gekregen op de vraag naar feitelijke objectieve elementen in het dossier, die er niet zijn."

Motief
Abderrahim Lahlali, die samen met Damen Van Overschelde verdedigt, betwist dat hij een motief had. "Het motief zou volgens het openbaar ministerie zijn dat Hanane Van Overschelde wou verlaten, maar de zussen van Hanane verklaren allemaal dat dat niet zo was. Nee, ze wou niet scheiden. Ze had al eerder gezegd dat ze hem zou verlaten, maar ze deed het nooit. De familie van Hanane geloofde bovendien dat ze zelfmoord had gepleegd. Nu geloven ze allemaal in de schuld van Marc Van Overschelde."

"Wij vinden niets uit en proberen geen rad voor de ogen te draaien", pleitte Lahlali. "Zelfmoord kan zeer onvoorspelbaar zijn. Het is zeer moeilijk in te schatten of iemand al dan niet zelfmoord wil plegen. Hanane was iemand met zelfmoordgedachten en ze heeft ze verschillende keren geuit."

Geen eenheid van opzet
In de replieken stelde advocaat van de burgerlijke partij Hans Rieder dat het om twee afzonderlijke feiten ging. "Ik ben jurist en ik kan het niet laten. Er is geen eenheid van opzet. Het gaat om twee verschillende moorden. Wat dat impliceert, dat zullen we later wel zien." Als er geen eenheid van opzet is, zou Van Overschelde in theorie voor elk van de feiten afzonderlijk levenslang kunnen krijgen.

In zijn laatste woord zei Van Overschelde: "Aan de nabestaanden van Veerle Criel, alles wat ik verteld heb is de volledige waarheid geweest. Ik weet dat mijn daad onmenselijk geweest is en ik kijk er met veel spijt op terug. Wat mijn echtgenote Hanane Jouami betreft, ik blijf er bij, ik heb geen hand in haar dood."

De jury beraadslaagt momenteel over de schuldvraag. Morgen wordt gepleit over de strafmaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234