Donderdag 25/02/2021

Aparte tv-rechten maken kloof groter

Duitsland

Rechtenhouders

Sky (betaalzender), ARD (openbare zender) en Telekom (internet)

Waarde van tv-contract

(2009-2013)

In totaal zo’n 1,65 miljard euro. Sky telt jaarlijks 275 miljoen euro neer voor de livewedstrijden, ARD 100 miljoen euro voor de samenvattingen van de Bundesliga en Telekom 25 miljoen euro. De buitenlandse rechten zijn circa 42 miljoen euro per jaar waard.

Verdeling

Collectieve tv-deal, waarbij de 18 clubs uit de eerste klasse 79 procent van de tv-rechten krijgen, tweede klasse ontvangt 21 procent. Bij de verdeling wordt rekening gehouden met het klassement over de vier voorbije seizoenen. De kampioen kan uit binnenlandse tv-rechten maximaal 23,3 miljoen euro en minimaal 11,7 opstrijken. Ook voor de buitenlandse tv-gelden wordt een verdeelsleutel gehanteerd waarbij de kampioen ongeveer 4 miljoen krijgt en de laatste 518.000 euro.

Engeland

Rechtenhouders

Sky Sports en ESPN UK (twee betaalzenders).

Waarde van tv-contract (2010-2013)

De twee rechtenhouders betalen samen 2,1 miljard euro. De openbare zender BBC betaalt voor de samenvattingen 203 miljoen euro. De buitenlandse tv-rechten van de Premier League zijn verkocht voor 1,7 miljard euro.

Verdeling

Collectieve tv-deal. Het tv-geld wordt in drie stukken gedeeld. Vijftig procent (en ook 100 procent van de buitenlandse tv-inkomsten) wordt evenredig onder alle twintig eersteklassers verdeeld. 25 procent wordt toegekend op basis van ranking, waarbij de kampioen twintig keer meer krijgt dan de laatste; 25 procent op basis van tv-uitzendingen, waarbij de grotere clubs dus een groter aandeel krijgen.

Frankrijk

Rechtenhouders

Orange Sport en Canal+ (betaalzenders).

Waarde van tv-contract

(2008-2012)

In totaal 2,67 miljard euro. Orange betaalt jaarlijks 203 miljoen euro voor live-uitzendingen op zaterdag, Canal+ is de voornaamste tv-zender die in ruil voor 465 miljoen euro alle wedstrijden live uitzendt. Het Franse voetbal in eerste klasse is niet te zien op een openbaar net. De buitenlandse rechten zijn circa 31 miljoen euro per jaar waard.

Verdeling

Collectieve tv-deal. Vijftig procent wordt evenredig verdeeld onder de 18 clubs. 25 procent volgens de ranking in het lopende seizoen, 5 procent volgens de ranking van de voorbije vijf jaar, 20 procent volgens de bekendheid van de club, berekend volgens tv-uitzendingen.

Nederland

Rechtenhouders

Eredivisie Live (betaalzender), NOS (openbare zender) en RTL (betaalzender).

Waarde van tv-contract

(2008-2013)

70 miljoen euro per jaar. De NOS betaalt 21 miljoen euro voor het eerste uitzendrecht van wedstrijdsamenvattingen, RTL 10 miljoen euro als tweede. Voor de live-uitzendingen begon de Eredivisie een eigen tv-kanaal volgens het pay-per-view-principe en kunnen de wedstrijden ook op het internet bekeken worden.

Verdeling

Collectieve tv-deal. De verdeling onder de 18 clubs is opgemaakt uit twee delen: vijftig procent op basis van de sportieve prestaties over de voorbije drie seizoenen. Vijftig procent op basis van de uitstraling van de club, waarvoor een ranglijst is opgemaakt en onder meer het aantal supporters in rekening wordt gebracht.

Spanje

Rechtenhouders

TVE en La Sexta (openbare zenders), Canal+, Cuatro en Gol tv (betaalzenders).

Waarde van tv-contract

Er is geen gezamenlijk tv-contract. TVE en Cuatro zenden samenvattingen uit, de andere drie live-wedstrijden. De internationale tv-rechten zijn 160 miljoen euro per jaar waard.

Verdeling

Individuele tv-deals, waarbij de verschillen tussen de 20 eersteklassers hoog oplopen door de commerciële waarde. Vorig jaar brachten de tv-gelden in totaal 650 miljoen euro op, FC Barcelona en Real Madrid nemen elk 25 procent voor hun rekening. Nummer 18 in de stand, Gijon, kreeg ‘slechts’ 12 miljoen euro. Real Madrid verkocht zijn rechten in 2006 voor zeven jaar voor 1,1 miljard euro aan het Catalaanse productiehuis MediaPro, Barcelona voor 1 miljard. Barça en Real zouden wel bereid zijn om toegevingen te doen maar willen niet weten van een collectief akkoord.

Italië

Rechtenhouders

Sky Italia, Mediaset Premium en Dahlia tv (betaalzenders), RAI (openbare zender).

Waarde van tv-contract

Na jaren van individuele contracten sloot de Serie A nu een collectief akkoord voor twee seizoenen af, ter waarde van 1,89 miljard euro. De internationale tv-rechten zouden 90 miljoen euro per jaar waard zijn. Sky Italia mag voor 571 miljoen euro per jaar alle wedstrijden live uitzenden, Mediaset (12 clubs) en Dahlia (8 clubs) moeten zich beperken tot de clubs waarmee ze een akkoord sloten.

Verdeling

Collectieve deals waarover veel onduidelijkheid bestaat. Veertig procent zou evenredig naar alle Serie A-clubs stromen, dertig procent zou verdeeld worden op basis van ranking en dertig procent op basis van hun aanhang.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234