Maandag 05/12/2022

Reportage

Anzegem, waar de ring al 40 jaar voor controverse zorgt: "Waar moeten mijn koeien straks staan?"

Dit soort stukjes open ruimte zijn zeldzaam in Anzegem, maar de drukte in het centrum valt ook niet te ontkennen. Beeld Bas Bogaerts
Dit soort stukjes open ruimte zijn zeldzaam in Anzegem, maar de drukte in het centrum valt ook niet te ontkennen.Beeld Bas Bogaerts

"De ring? Een monster met verschillende poten dat regelmatig de kop opsteekt." Al veertig jaar lang zetten plannen voor een ringtracé de West-Vlaamse gemeente Anzegem in rep en roer. De provincie wil nu definitief doorduwen.

Michiel Martin

"Als hier twee minuten lang niets passeert, denk ik al: mo mens toch 't is rustig", zegt Rosette Deconinck (68) van café De Sportduif in Anzegem. Langs haar deur is het een kwestie van 'vrachtvervoer a volonté'. Ze rijden af van de E17 ter hoogte van Waregem en tuffen via een kilometerlang verkavelingslint richting de industriezones rondom Ronse, en omgekeerd.

Aan de voet van de Vlaamse Ardennen voert de gewestweg dwars door de bebouwde kom van Anzegem, wat zorgt voor vrij hallucinante toestanden: bezoekers aan de bakker of slager staan er – legaal – midden op de drukke, nauwe baan geparkeerd, terwijl tientonners er rond kronkelen. Even verder steken de schoolkinderen over. De oplossing die al sinds de jaren 70 op tafel ligt: een ringtracé om het centrum te ontlasten.

"Ik heb nooit anders geweten dan dat ze erover bezig waren, maar niet één Anzegemnaar zit daarop te wachten", haalt Deconinck de schouders op. In 2012 gaf toenmalig minister van Verkeer Hilde Crevits (CD&V) nog aan dat ze het gebrek aan draagvlak zou respecteren, maar de provincie volhardt. Na vier eerdere tracés, wordt nu ook een vijfde piste onderzocht via een milieu-effectrapport (MER). Het doel: voor de zomer een tracé juridisch verankeren in een ruimtelijk uitvoeringsplan.

NIMBY

"Het is een monster met verschillende poten dat regelmatig de kop opsteekt", grijnst de regiojournalist. Net als de vorige keren liggen ook nu weer de bezwaarschriften klaar – een tweehonderdtal – en markeren zwarte vlaggen de baan van de ring. "Ze gokken wellicht dat we protestmoe worden, maar dan hebben ze het mis", zegt actievoerder Sylvie Vanrenterghem (39). De ringplannen bestaan al langer dan ze geboren is.

De zwarte vlaggen leiden naar een glooiend – en zeldzaam – stukje open ruimte, waar natuurvelden en akkers elkaar afwisselen. Marie-Jeanne De Bosschere (60) tekent het tracé, "dwars door de Kouter", en zucht. "Als die ring hier komt, heb ik nog twee meter op overschot op dat land. Ik kan daar toch mijn koeien niet op zetten?" Het smakelijke accent waarmee ze haar relaas doet, doet het klassieke NIMBY-verdict (Not In My BackYard) even vergeten. "Twee jaar geleden leggen ze hier nog een nieuwe wandelroute ... Ze moeten weten wat ze willen, hé zeg."

Marie-Jeanne De Bosschere woont al heel haar leven aan de Kouter, maar haar erf ligt misschien straks langs een drukke ringbaan. Beeld Bas Bogaerts
Marie-Jeanne De Bosschere woont al heel haar leven aan de Kouter, maar haar erf ligt misschien straks langs een drukke ringbaan.Beeld Bas Bogaerts

Vanrenterghem wijst vooral op de manier waarop de procedure verloopt. De vele 55-plussers die het landelijke gebied rijk is, kregen de voorbije maanden 750 pagina's dikke documenten in de bus. "Die mensen geraken daar niet aan uit, deze hele procedure draait rond schijnparticipatie", zegt ze. "Ondertussen is er door de jaren heen al meer dan 600.000 euro geïnvesteerd aan MER-studies."

Bij de provincie West-Vlaanderen beseffen ze dat de zaak gevoelig ligt. "Het gaat om een grote ingreep in het landschap, dat mensen ongerust zijn kun je ze niet kwalijk nemen.", zegt Stephaan Barbery van de dienst Ruimtelijke Planning. "Maar dit gaat niet alleen over de leefbaarheid van Anzegem. Ook het verkeer door Tiegem, Ingooigem en Vichte wordt daarmee ontlast." Bovendien komt er met het verdwijnen van de elektriciteitscentrale van Ruien komt 80 hectare nieuwe industriegrond vrij. "Ik moet u niet zeggen langs waar ze gaan rijden zeker?"

Dikke arm van de graaf

In de gemeenteraad is het thema in de aanloop naar de verkiezingen de olifant in de kamer. "Voor of tegen zijn, dat is een gevaarlijke uitspraak", weet burgemeester Gino De Vogelaere (Samen Eén). De keuze is er eentje tussen pest en cholera: de leefbaarheid van het centrum of de open ruimte. "We proberen om een derde optie te vinden."

"Is er niet", zegt de provincie. "Is er wel, beter spreiden over andere wegen", zegt Vanrenterghem. Zo blijven ze maar pingpongen. En dan te denken dat een eerste tracé veertig jaar geleden er bijna door was gekomen. "Maar de toenmalige graaf heeft dat tegengehouden", weet De Bosschere. "Zijn arm was veel dikker dan de onze."

In de aanloop naar de verkiezingen is het een steeds wederkerend en gevoelig thema: komt er nu een ring langs Anzegem of niet? Beeld Bas Bogaerts
In de aanloop naar de verkiezingen is het een steeds wederkerend en gevoelig thema: komt er nu een ring langs Anzegem of niet?Beeld Bas Bogaerts

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234