Donderdag 28/01/2021

Klimaatspijbelen

Anuna De Wever en Kyra Gantois stellen klimaatboek(je) voor

Anuna De Wever en Kyra Gantois.Beeld Tim Dirven

Anuna De Wever en Kyra Gantois, de gezichten van de spijbelende klimaatjongeren, stellen vandaag hun boek Wij zijn het klimaat voor, waarvoor schrijver Jeroen Olyslaeghers de pen vasthield. De boodschap daarin verrast niet: de politiek moet in gang schieten.

Het boek(je) van goed zeventig pagina’s leest als een uitgesponnen brief. Aan politici en beleidsmakers, aan ouders en grootouders, aan leeftijdsgenoten en aan de maatschappij in zijn geheel. 

In een vlot leesbare stijl delen Anuna De Wever en Kyra Gantois nogmaals hun bezorgdheid over de manier waarop de klimaatverandering wordt aangepakt.

Vooral de politici krijgen het hard te verduren. “We zijn geen doemdenkers. Echt niet.
No fucking way. (...) Wij kijken naar de feiten. En we zeggen dat we van jullie een drastisch beleid verwachten. Drastisch handelen is wat je doet als je in een crisis zit en we zitten in een crisis. Maar jullie behandelen het niet zo”, laat het duo optekenen. 

De Wever en Gantois verzetten zich tegen de pogingen vanuit de politiek om het aanhoudend klimaatprotest dood te knuffelen. “Wij hadden niet het gevoel dat het eerste gesprek een echt gesprek was geweest. Dat was eerder beleefd wachten tot we waren uitgepraat om dan vervolgens aan ons proberen duidelijk te maken dat we naïef, onrealistisch en in feite hypocriet waren.”

Beeld Tim Dirven

Klimaatpanel

De Wever en Gantois herhalen hun voorstel om een academisch klimaatpanel op te richten. Die klimaatspecialisten – een driehonderdtal zou nodig zijn – moeten dan de politieke besluitvorming de juiste richting opsturen. “Hun kan je geen naïviteit verwijten. We veronderstellen dat jullie tegen hen niet zullen zeggen dat ze wat minder moeten douchen. (...) Vraag aan hen wat er dringend moet gebeuren en probeer dat dan uit te voeren”, klinkt het.

Verderop in het boek – waarbij volgens uitgeverij De Bezige Bij van elke euro opbrengst de helft naar Youth for Climate zal gaan – vragen De Wever en Gantois aan hun ouders en grootouders om ook mee hun stem te verheffen, het debat aan te gaan met jongeren en in eigen boezem te kijken. “Zijn jullie niet te veel gehecht aan wat jullie als normaal beschouwen?”, vragen ze zich af. “Verblind door hebzucht zijn we en geleid door angst.” 

De kritiek dat de klimaatspijbelaars een beweging zijn van geprivilegieerde jongeren proberen De Wever en Gantois te weerleggen. Ze draaien daarvoor de redenering om. “In tegenstelling tot veel andere jongeren genieten wij van zoveel kansen en mogelijkheden dat wij vinden dat we onze verantwoordelijkheid ook voor hen moeten opnemen. (...) Passiviteit kunnen we ons niet veroorloven. Onze toekomst staat immers op het spel, en dat is niet overdreven.”

Beeld Tim Dirven

Louvain-la-Neuve

Gewezen staatssecretaris Theo Francken (N-VA) twitterde gisteren nog meesmuilend “Het is toch donderdag vandaag, hé? Tiens” over het feit dat er vanwege de krokusvakantie geen scholieren op straat kwamen in Brussel om te protesteren. 

Nochtans kwamen er wel degelijk jongeren op straat, voor de negende donderdag op rij. Dat was onder meer zo in universiteitsstad Louvain-la-Neuve. Volgens de politie daagden daar 3.900 deelnemers op. De organisatie hoopte vooraf 3.000 mensen op de been te brengen. Niet alleen scholieren uit het secundair onderwijs en studenten stapten op, maar ook gezinnen, grootouders, onderzoekers en professoren van de Université catholique de Louvain, onder wie rector Vincent Blondel en voormalig vicevoorzitter van het wetenschappelijk VN-klimaatpanel Jean-Pascal van Ypersele.

In Antwerpen gooien de jongeren het over een andere boeg. De lokale afdeling van Youth for Climate riep er op om samen een “human billboard” te vormen. Door de sterke wind en een aantal felle regenbuien viel het vormen daarvan wel in het water. De grote banner die de jongeren hadden gemaakt was al snel doorweekt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234