Zondag 25/08/2019

Antwoord aan mevrouw Rachida Lamrabet

Citaat: "Wat Johan Leman kort na mijn ontslag zei, heeft me erg gekwetst. Hij zei dat ik blij mocht zijn dat ik nog vrijuit mocht spreken, in Marokko zou ik in de gevangenis zijn beland." (DM 9/9)

Rachida, mag ik ook eens iets zeggen? U kwetst me pas echt, want u legt me woorden in de mond die ik nooit gezegd heb. Waar heb ik geschreven dat "u in Marokko in de gevangenis zou zijn beland", en dus blij mocht zijn? Vervolgens, ik heb ook gezegd dat ik u voor zoiets nooit zou ontslagen hebben. Maar dat 'detail' vermeldt u dan weer niet. (Trouwens, onder ons: ik denk dat u in Marokko daarvoor niet in de gevangenis zou belanden. Maar ik kan me vergissen.)

Wie mijn stuk onbevooroordeeld las, verstond maar al te goed dat ik zei dat ik me indertijd als directeur-ambtenaar van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) grenzen oplegde bij het spreken en handelen, maar dat die wegvielen toen ik ontslag had genomen. Was dat zo onduidelijk wat ik bedoelde? Ja, ik meen dat: een niet-ambtenaar heeft een grotere vrijheid van spreken dan een ambtenaar. Dat bedoelde ik. En toen ik me niet meer kon vinden in wat ik moest zeggen en doen, ben ik consequent opgestapt.

Dit is iets anders dan zeggen dat u blij mocht zijn dat u voortaan vrijuit mag spreken omdat u anders in Marokko in de gevangenis zou zitten. Of is dit te genuanceerd voor u? Plus est en vous. Gegroet, Johan

Johan Leman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden