Dinsdag 21/01/2020

'Antwerpse Zoo blijft perfect bereikbaar'

Met de start van het Kuifje-project lijkt de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde (KMDA) dit zomerseizoen voluit de kaart te trekken van het dierenpark Planckendael. Dat de Antwerpse Zoo minder op het voorplan verschijnt, heeft zeker te maken met de werken aan de Antwerpse ring, geeft directeur Rudy Van Eysendeyk toe. 'We kunnen de situatie aan de ring moeilijk inschatten. Maar het eventuele verlies aan bezoekers zal ruimschoots gecompenseerd worden door Planckendael.'

Muizen

Eigen berichtgeving

Nathalie Carpentier

Officieel start de heraanleg van de Antwerpse ring pas in juni. Maar de grote attracties in de Scheldestad zoals de Antwerpse Zoo werken allang aan een strategie om de mogelijke schade te beperken. Dat de filosofie van Planckendael waar bezoekers de dieren niet op een presenteerblaadje krijgen aangeboden goed aansluit bij het avontuurlijke karakter van Kuifje, is dan ook niet de enige reden waarom het Mechelse dierenpark het won als locatie om de 75ste verjaardag van de wereldberoemde stripheld te vieren, zegt Rudy Van Eysendeyk, directeur van de KMDA. "De focus ligt dit seizoen zeker op Planckendael, omdat het erg moeilijk is om de impact van de werken aan de ring in te schatten. Planckendael is perfect als locatie, maar het komt ook goed uit wegens de gepercipieerde onbereikbaarheid van Antwerpen."

De gepercipieerde onbereikbaarheid?

Van Eysendeyk: "In hun ijver om goed te communiceren, moeten de bevoegde overheden opletten dat ze ook niet te goed doen. Ze willen mensen aanzetten om andere vervoersmiddelen te gebruiken. Maar als je erg vroeg begint te communiceren, loop je het gevaar dat net de verkeerde boodschap overkomt: dat mensen deze zomer beter uit Antwerpen wegblijven. Terwijl Antwerpen wel bereikbaar zal zijn, alleen moet je je voorzorgen nemen. Maar dat dreigt een beetje verloren te gaan. Wie wil komen, kan de Zoo perfect bereiken. De Zoo zit nog vrij goed: we bevinden ons bij wijze van spreken in het station en de bus stopt voor de deur."

Jullie hebben je er alleszins tegen gewapend.

"Omdat de situatie met de werken onvoorspelbaar is, gaan we twee dingen doen. We werken samen met de spoorwegen aan een campagne die de bereikbaarheid met het openbaar vervoer in de verf zet. Denk maar aan de affiches met de giraf met het halsverband, met de boodschap hoe blij de dieren zijn dat alle treinen bijna weer in Antwerpen aankomen. Daarnaast blijft het jaarthema 'Er beweegt wat in de Zoo'. Er is veel nieuws te zien: de moerasbiotoop, het tapirgebouw, de ruwbouw van het takinverblijf is klaar, we zijn bezig aan het nachtdierenverblijf...."

En daarnaast spelen jullie Kuifje in Planckendael sterk uit.

"Inderdaad. We zijn er zeker van dat Planckendael de eventuele terugloop van het bezoekersaantal in de Zoo ruimschoots zal compenseren. We hebben nog een bijkomend doel: in tegenstelling tot de internationale uitstraling van de Antwerpse Zoo is Planckendael veel meer regionaal bekend. Het dierenpark is nog vrij onbekend in Brussel en Wallonië. Met Kuifje als kapstok die erg populair is bij de Franstaligen, denken we dat nieuwe publiek te kunnen aanspreken."

Hoe groot schatten jullie de mogelijke terugloop van het bezoekersaantal?

"We hebben dit jaar vrij laag gebudgetteerd. We hebben een schatting gemaakt voor minstens 100.000 bezoekers minder, of een daling van 6 procent. Niet dat we ervan uitgaan dat ze niet zullen komen, maar we willen vooral vermijden om financiële problemen te krijgen mocht het zo zijn. Op die manier zullen we ons er geen buil aan vallen en kunnen we toch nog een behoorlijk financieel resultaat behalen. Maar als de informatie correct overkomt, hoeft het geen probleem te zijn."

Waar verwachten jullie het grootste effect: bij de busreizen van de scholen?

"Nee, de piek van de schoolreizen stopt voor de werken aan de ring echt starten. Bovendien wijst alles, zowel in de Zoo als in Planckendael, er nu op dat de boekingen van schoolreizen fors stijgen. Als het bezoekersaantal terugloopt, zal dat vermoedelijk alleen op het conto van de dagjestoeristen te schrijven zijn. Maar de Antwerpse dierentuin zit nog goed. We bevinden ons bij wijze van spreken in het station. Trouwens ons topseizoen loopt van half juli tot half augustus. Dan is er bijna geen vrachtverkeer. Men heeft trouwens vaak de neiging om te overdrijven. De apocalyps die voorspeld werd bij de werken aan de leien is ook uitgebleven. "

De komst van het reuzenaquarium Aquatopia was een andere uitdaging voor de Zoo dit jaar. Hoe evalueren jullie dat?

"Wij evalueren dat heel positief. En internationale ervaring leert dat de komst van een gelijkaardige attractie niet per se een daling van de bezoekers hoeft te betekenen. Maar het is nu ook nog te vroeg om het al te evalueren, Aquatopia heeft nog niet meegedaan tijdens het hoogseizoen."

Blijft de nijpende vraag om meer ruimte in de dierentuin. Hoe vordert de uitbreiding, een dossier dat al jaren aansleept?

"Op dit ogenblik moeten we nog een huis kopen in de Ommeganckstraat. Het gesprek met de eigenaar evolueert in de positieve richting. We hopen dat die onderhandelingen binnen enkele weken afgerond zijn, anders zullen we de onteigeningsprocedure moeten opstarten. We willen niemand op straat zetten, maar we staan zelf ook onder druk. De nieuwe dierentuinwetgeving vereist dat de dieren meer ruimte krijgen. Tegen eind dit jaar hopen we te kunnen beginnen met de sloop van de huizen. De nieuwe ruimte zal gebruikt worden voor drie diersoorten: de okapi, onze ambassadeur par excellence, en de olifanten en giraffen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234