Zondag 19/09/2021

Wonen

Antwerpse woondienst draait vierkant

In januari kwam de dienst in opspraak nadat een ontploffing van een huis op de Paardenmarkt het leven aan twee bewoners kostte Beeld Bob Van Mol
In januari kwam de dienst in opspraak nadat een ontploffing van een huis op de Paardenmarkt het leven aan twee bewoners kostteBeeld Bob Van Mol

De afgelopen jaren zijn de controles door de dienst woontoezicht in Antwerpen fors gedaald. Daardoor kunnen armen moeilijker een huurwaarborg aanvragen bij het OCMW, dat zo'n controle als voorwaarde oplegt. "De stad duwt armen verder de dieperik in."

De dienst woontoezicht valt onder de bevoegdheid van burgemeester Bart De Wever (N-VA) en kijkt toe op de kwaliteit van huizen en appartementen. In januari kwam de dienst in opspraak nadat een ontploffing van een huis op de Paardenmarkt het leven aan twee bewoners kostte. Een OCMW-medewerker had de dienst enkele maanden eerder gewaarschuwd over de slechte staat van het pand, maar die had nog geen inspectie uitgevoerd.

Er zijn nog meer keuringen die op zich laten wachten. In 2012 startte de stad 2.903 unieke dossiers op rond woonkwaliteit. In 2016 waren er dat 1.729, een daling van 40 procent. Die tendens zette zich voort tijdens de eerste negen maanden van 2017, met 1.046 dossiers. Sommige controles worden uitgevoerd om een conformiteitsattest af te leveren, andere wanneer een eigenaar weigert om de nodige werken uit te voeren of wanneer een bepaald gebied in de stad wordt uitgekamd.

Een van de oorzaken is de leegloop van de dienst. In 2015 nam de stad Antwerpen de bevoegdheid voor de controles over van Vlaanderen, op voorwaarde dat Antwerpen een "proactief woonkwaliteitsbeleid" zou voeren. Op dat moment waren er 15 woontoezichters.

In 2012 liep het aantal controleurs terug tot twaalf. En in 2017 waren er plotseling nog maar drie. Veel inspecteurs stapten vrijwillig op omdat ze zich niet konden vinden in een reorganisatie waarbij hun takenpakket werd uitgebreid. Daarop beloofde De Wever om de dienst zo snel mogelijk weer aan te vullen.

Lees ook: Antwerps OCMW betaalt steeds minder huurwaarborgen en ziekenfondsfacturen

Zware periode

Uit een rondvraag blijkt dat er nu zeven woontoezichters zijn. Vorige week zaten ze samen om de problemen van de afgelopen maanden te bespreken. "We hebben een zware periode gehad", zegt een medewerker. "Omdat we met zo weinig zijn." Vandaag is de situatie nog niet opgelost. "De reorganisatie ligt heel gevoelig. En het is een verkiezingsjaar, dus er ligt veel politieke druk op."

De druk komt onder andere van oppositiepartij sp.a, die de dienst al een tijdje onder het vergrootglas houdt. "Als je zo hard snoeit in het personeel, dan is het logisch dat de controles ook wegvallen", zegt Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws. "Het stadsbestuur geeft de strijd tegen huisjesmelkerij op."

Benadeelden zijn onder andere mensen die aankloppen bij het OCMW. Dat komt sinds 2016 enkel nog tussen in een huurwaarborg als de huurder in kwestie kan aantonen dat het pand in orde is. De huurder moet rekenen op de goede wil van de verhuurder om de nodige attesten af te leveren. Zo niet, valt de huurder terug op de dienst woontoezicht. Maar die loopt achter de feiten aan.

Krotten

Het aantal aanvragen voor een huurwaarborg is sinds vorig jaar met 35,5 procent gedaald. Volgens de socialisten is dat een rechtstreeks gevolg van de nieuwe OCMW-regels. "De stad legt huurders voorwaarden op die ze zelf niet kan vervullen", zegt Meeuws. "Zo duwt ze mensen in armoede nog verder de dieperik in."

De woordvoerder van OCMW-schepen Fons Duchateau (N-VA) spreekt die interpretatie tegen. "De extra voorwaarden zijn juist een stap vooruit in de strijd tegen huisjesmelkerij", zegt hij. "Vroeger stopte het OCMW geld toe voor om het even welke woning. Nu eisen we dat die woning in orde is. Dat is logisch. We gaan toch geen belastinggeld gebruiken om mensen in krotten te steken?" Het kabinet van burgemeester De Wever wenste niet te reageren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234