Donderdag 26/11/2020

CD&VUpdate

‘Antwerpse wijken volledig ontvolkt van onze eigen mensen’: De Donder (CD&V) onder vuur

Walter De Donder is een van de zeven kandidaat-voorzitters bij CD&V.Beeld Tim Dirven

Bepaalde wijken in Antwerpen zijn “volledig ontvolkt van onze eigen mensen” en “ingenomen door andere groepen”, zegt Walter De Donder, kandidaat-voorzitter van CD&V, in een opmerkelijk filmpje op Twitter. Binnen CD&V wordt afkeurend gereageerd op de uitspraken.

Bij de christendemocraten is de voorzittersrace volop bezig, met zeven kandidaten die dezer dagen heel Vlaanderen doorkruisen om hun standpunten toe te lichten. Zo ook Walter De Donder, die tijdens een bijeenkomst ook het thema migratie aansnijdt, en daarbij opvallende uitspraken doet. 

Bekijk video: ‘Antwerpse wijken volledig ontvolkt van onze eigen mensen’

CD&V heeft het migratiebeleid de afgelopen 25 jaar fout aangepakt, vindt De Donder. Volgens hem werden enkel de voordelen van de multiculturele samenleving onderstreept, maar de problemen die ermee gepaard gaan werden onder de mat geveegd. “Men heeft gezegd dat dat niet aan de orde was, en dat we iedereen moeten omarmen. Maar men heeft op het terrein gezien dat dat niet werkt, en beleidsmensen hebben dat ontkend.”

Volgens De Donder zijn er echter wel degelijk problemen, zeker in de grote steden in ons land. “Er zijn wijken in Antwerpen die volledig ontvolkt zijn van onze eigen mensen en die ingenomen zijn door andere groepen”, klinkt het. “Dat is in Brussel ook zo, dat is een stedelijk probleem.” 

Ontvolken

‘Ontvolken’ of ‘omvolken’ is een term die zijn oorsprong vindt in Frankrijk en door de Identitaire Beweging – een pan-Europese extreem-rechtse organisatie – over het internet is verspreid. De algemene idee is dat de blanke, westerse bevolking sluipenderwijs wordt vervangen door migranten.

De Donder benadrukt in een korte twitterboodschap dat hij volop inzet op inburgering en integratie. “In Affligem wordt een sterk integratiebeleid gevoerd met een inburgeringstraject, huiswerkbegeleiding, praatcafé, taalcursussen, speeltaalplein. Zo veel mogelijk kansen bieden om dialoog en integratie mogelijk te maken. Iedereen kansen geven dus. Wegkijken geeft wrevel.”

‘Angst niet uitbuiten’

Niet iedereen is opgezet met de uitspraken van De Donder. Op sociale media vragen mensen zich af wie hij precies bedoelt met “onze eigen mensen”.  Wat hij verkondigt, wordt op Twitter ook “walgelijk” en “racistisch” genoemd.

Ook binnen CD&V wordt afkeurend gereageerd, en dan vooral bij zijn concurrenten voor het voorzitterschap. Sammy Mahdi, eveneens kandidaat-voorzitter bij CD&V, houdt het op Twitter bij een verwijzing naar een bijbelpassage die stelt dat je vreemdelingen moet behandelen zoals je zelf behandeld wil worden, “want jullie zijn zelf vreemdelingen geweest in Egypte”.  

“Ik heb mijn eigen programma en mijn eigen ideeën over christendemocratie”, zegt Mahdi, gevraagd om verduidelijking. “Mijn campagne draait om bepaalde christelijke waarden en vooral om de terugkeer naar die waarden, maar ik probeer vooral vanuit mijn eigen verhaal iets over te brengen. Dat moet niet gezien worden als iets tégen iemand anders.”

“Leiderschap CD&V is voor mij niet angst uitbuiten en onzekerheid voeden. Ook niet in achterkamers”, zegt Vlaams parlementslid Katrien Partyka, die zelf ook meedingt naar het voorzitterschap, op Twitter. “Wel een helder antwoord geven. Zoals in een Vlaams regeerakkoord dat zich duidelijk uitspreekt over samenleven.”

Volgens nog een andere kandidaat-voorzitter, Christophe Vermeulen, is het probleem de afgelopen decennia inderdaad onvoldoende aangepakt, “ook door CD&V”. Volgens hem moeten migranten “de kansen grijpen”, en is een diverse gemeenschap “alleen maar mogelijk wanneer iedereen de waarden en normen aanvaardt die de fundamenten vormen van deze gemeenschap”. Maar tegelijkertijd pleit de ex-jongerenvoorzitter voor “meer compassie”. “Het is aan deze generatie om het samen beter te doen. En stigmatiseer niet. Dat helpt niemand. Kom met oplossingen.”

Volwaardig deel

 “De toon van Walter is niet de mijne”, benadrukt Vlaams Parlementslid Vincent Van Peteghem, nog een andere kandidaat-partijvoorzitter, op Twitter. “We moeten solidair zijn met mensen op de vlucht. We geven hen kansen zodat ze volwaardig deel uitmaken van onze samenleving en kunnen bijdragen door Nederlands te leren, te werken en belastingen te betalen. De integratie kan soms beter, maar dan moeten wij daar als politici werk van maken. (..) Opdelen in hokjes creëert enkel frustratie en ontmoedigt om te integreren.” 

Joachim Coens, CEO van de haven van Zeebrugge en kandidaat-partijvoorzitter, is het ook niet eens met De Donder. “Een thuis maken voor mensen in hun buurt, in hun onderneming, is belangrijk en dat doe je met iedereen, niet door mensen tegen elkaar op te zetten of uit te sluiten.”

“Christendemocratie gaat over mensen samenhouden, óók als de uitdagingen groot zijn”, benadrukt Raf Terwingen tot slot. “We hoeven de retoriek van extreemrechts niet over te nemen om oplossingen te vinden. Geen wij-zij voor mij.”

Wakker

N-VA-Kamerlid Theo Francken focust op het discours rond “ontvolken”, “alt-right (een extreemrechtse politieke beweging in de VS, red.) woordgebruik”, zegt hij. “Het hondenfluitje ver voorbij. Wat zegt het feit dat een beminnelijke, potentiële CD&V-voorzitter dit hanteert over onze samenleving?”

Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter vindt dan weer wel dat De Donder het bij het rechte eind heeft door over “ontvolking” te spreken. Al is de CD&V’er volgens Dewinter veel te laat met die conclusie. “Nu het bijna te laat is worden ze wakker, eindelijk...” VB-voorzitter Van Grieken juicht de uitspraken van De Donder toe. “De onderhandelingen in 2024 gaan nog interessant worden”, schrijft op met een knipoog op Twitter.

Kamerlid Dries Van Langenhove tot slot noemt de uitspraken van De Donder “een goede zaak”. “Zelfs bij CD&V heeft men het intussen over de omvolking van West-Europa. Onze ideeën sijpelen door, ondanks de tegenwerking van de media.”

(Dit bericht wordt aangevuld met de laatste ontwikkelingen.)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234