Zondag 31/05/2020

Antwerpse VLD zoekt oplossing voor 'probleem-Leysen'

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Ruud Goossens

Samen met Leo Delwaide, Ann Coolsaet en Dirk Grootjans figureert Christian Leysen al wekenlang als VLD-schepen in alle fotomontages van de nieuwe Antwerpse bestuursploeg. Maar binnen zijn eigen partij is niet iedereen ervan overtuigd dat de Ahlers-topman wel de geschikte vierde kandidaat is voor de ploeg van Leona Detiège. Op een interne vergadering met de andere kandidaat-schepenen en lokaal voorzitter Ludo Van Campenhout werd de lijstduwer van 8 oktober vorige week zelfs gesuggereerd zijn kandidatuur in te trekken. Hoewel het waarschijnlijk niet zover zal komen.

Toen de Antwerpse VLD eind februari van dit jaar uitpakte met haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, prijkten daar een paar opvallende nieuwkomers op. Zo werd de vierde plaats gereserveerd voor Dirk Grootjans (zoon van wijlen minister van Staat Frans Grootjans) en kreeg Ahlers-topman Christian Leysen het lijstduwerschap. Die laatste voerde een uiterst actieve campagne die hem ook heel wat media-aandacht opleverde. Toen hij op 8 oktober 3.506 voorkeurstemmen binnenrijfde, leek niets zijn weg naar het schepencollege nog in de weg te staan.

Maar bij de Antwerpse liberalen is men daar heel wat minder van overtuigd. Terwijl het respect voor Grootjans de laatste twee maanden enkel toenam bij de liberale achterban, zorgde de houding van Leysen na de verkiezingen voor steeds meer ergernis. Daarvoor zijn verschillende redenen. Zo zou Leysen zich te "zelfverzekerd" hebben getoond over een schepenmandaat. Zo zou hij het nieuws over de penibele stadsfinanciën naar de pers hebben gelekt. En zo kwam hij enkele weken geleden op een bestuursvergadering in aanvaring met Hugo Coveliers. Nadat de kamerfractieleider zijn visie op de Antwerpse coalitieonderhandelingen had geformuleeerd, vroeg Leysen zich luidop af of het normaal was dat een nationaal kopstuk zich met lokale problemen bezighield. Dat viel - zacht gezegd - niet bij alle aanwezigen in goede aarde. "Te arrogant en betweterig voor een nieuwkomer", was de kritiek.

Daarom werd Leysen vorige week uitgenodigd voor een onderhoud met de drie andere kandidaat-schepenen (Leo Delwaide, Ann Coolsaet en Dirk Grootjans) en met lokaal VLD-voorzitter Ludo Van Campenhout. Daar werd de ondernemer duidelijk gemaakt dat de kans dat hij in de liberale gemeenteraadsfractie en in het partijbestuur op een meerderheid zal kunnen rekenen, bijzonder klein is. "We hebben hem gevraagd om nog eens na te denken over zijn kandidatuur", vertelt een van de aanwezigen. "Ons voorstel was dat hij het politieke bedrijf de komende zes jaar leert kennen in de gemeenteraad. Dan kan hij in 2006 nog schepen worden. We hebben dat niet gedaan uit onvrede, maar omdat we hem niet graag publiek zien verongelukken. Gemeenteraadslid Luc Bungeneers zou het halen, als hij zich kandidaat stelt."

Toch lijkt de kans klein dat Van Campenhout Leysen volgende week niet als vierde VLD-kandidaat voor het college zal voordragen aan de liberale fractie in de gemeenteraad. Zowel bij de Antwerpse als bij de nationale partijleiding lijkt men weinig zin te hebben in een verscheurende interne broedertwist. Daarom werd Leysen aangeraden zich in de toekomst iets "bescheidener" op te stellen. Kwestie van de onvrede niet te doen toenemen. Tegelijkertijd zou de ondernemer een iets bescheidener pakket bevoegdheden toegewezen krijgen dan oorspronkelijk gepland: dat Leysen schepen van Financiën, Economie én Stadsontwikkeling zal worden, zoals de afgelopen weken was te horen, lijkt bijzonder onwaarschijnlijk.

Lokale kopstukken vroegen Ahlers-topman vorige week schepenkandidatuur in te trekken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234