Zaterdag 18/01/2020

Antwerpse VLD zint op revanche

Lokale liberalen bezinnen zich na putsch tegen Coveliers

Brussel

Eigen berichtgeving

Ruud Goossens

Bij de Antwerpse liberalen suddert de onvrede na de putsch van de nationale partijleiding tegen Hugo Coveliers. 'Wij zijn ons aan het beraden maar u mag deze week nog een duidelijke reactie verwachten', zegt lokaal voorzitter Stephan Bogaert. 'Dit was niet nodig, daarover zijn alle Antwerpse VLD'ers het eens', luidt het bij schepen Ludo Van Campenhout. En ook Marco Laenens, OCMW-raadslid, is kritisch: 'Nu heeft Antwerpen geen enkele belangrijke mandataris in Brussel meer: moeten we dat zomaar aanvaarden?'

In zijn eerste reacties op zijn 'defenestratie' vrijdagmiddag had Hugo Coveliers het al gezegd: vanuit de Antwerpse partij-afdeling werd er bijzonder negatief gereageerd op de ingreep van de nationale partijleiding. Gisteravond zag de gewipte senaatsfractieleider van de VLD de solidariteitsbetuigingen nog steeds binnenstromen. "Zoveel heb ik er nog nooit ontvangen", zei hij. "Mijn partijgenoten in Antwerpen zijn het beu dat de SP.A beslist hoe het er in de VLD aan toegaat. (lacht) Als ik alle reacties die ik ontvangen heb optel, kom ik aan een meerderheid. Wat we gaan doen? Dat zal de komende weken nog wel blijken."

De Antwerpse liberalen kunnen terugkijken op een lange traditie van conflicten met 'Brussel'. Sinds Karel De Gucht partijvoorzitter werd van de VLD, ging het aantal botsingen nog de hoogte in. Zo werd Ludo Van Campenhout al een paar keer stevig in hoek gezet en kwam ook Coveliers zelf regelmatig onder vuur te liggen. Maar nu is men toch iets te ver gegaan, is de algemene toon bij de VLD. "We zijn ons aan het beraden en u mag deze week nog een duidelijke reactie verwachten", zegt lokaal voorzitter Stephan Bogaert.

Zaterdag liet havenschepen Leo Delwaide al weten dat hij het "jammer" vindt dat Coveliers werd opzijgeschoven. Ook Ludo Van Campenhout begrijpt het niet. "Dit was echt niet nodig, daarover is de eensgezindheid groot. Het is al de zoveelste keer dat de nationale leiding een mandataris uit Antwerpen schoffeert. Bovendien ligt ook het thema migrantenstemrecht heel gevoelig. Hugo verwoordde tijdens de parlementaire debatten perfect wat er aan de basis leeft en toch wordt hij gestraft. Terwijl Patrik Vankrunkelsven en Annemie Van de Casteele bijna bewierookt worden, omdat ze tegen de partijlijn ingaan. Neen, de onvrede is groot."

Eenzelfde geluid bij Marco Laenens, OCMW-raadslid in Antwerpen. "Wij zijn verdrietig en kwaad", zegt hij. "Natuurlijk mag je je partijvoorzitter geen Albanese maffialeider noemen, maar Hugo heeft de afgelopen maanden dan ook heel wat degradaties moeten slikken. Men is te ver gegaan. Enkele maanden geleden werd Antwerpen gepaaid: jullie hebben geen minister maar krijgen wel de fractieleider in de Senaat. Wel, die zijn we nu dus ook kwijt. Moet je dat als stad van 500.000 inwoners zomaar aanvaarden?"

Ook Annick De Ridder, voorzitster van de Jong VLD in Antwerpen, "betreurt" dat de partijtop Hugo Coveliers opzijgeschoven heeft. Ondertussen is ze druk in de weer met een ander initiatief dat de partijtop in verlegenheid kan brengen: 1.000 handtekeningen van VLD-leden verzamelen om een congres over het migrantenstemrecht bijeen te roepen. "Ik kan u nu al zeggen dat het er veel meer zullen zijn", kon ze gisteren al melden. "We willen dat de grote jongens zich op dat congres nog eens heel duidelijk tegen het stemrecht uitspreken. Daarover bestaat verwarring aan de basis."

Bovendien moet het congres zich volgens De Ridder ook uitspreken over het feit of het migrantenstemrecht al dan niet een breekpunt is. "Als 2.000 leden zeggen dat de regering gewoon moet voortdoen wanneer het migrantenstemrecht door het parlement raakt: oké. Maar ik vermoed dat het net het tegendeel zal worden. Als zo'n congres beslist dat dit dossier een regeringscrisis waard is, dan moet iedereen zich daarbij neerleggen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234