Vrijdag 03/02/2023

NieuwsAntwerpen

Antwerpse Stadsschouwburg wordt gesloopt: stad zoekt locatie voor nieuw theatercomplex

De Stadsschouwburg is dringend aan renovatie toe. Het gebouw zit vol betonrot.  Beeld BELGA
De Stadsschouwburg is dringend aan renovatie toe. Het gebouw zit vol betonrot.Beeld BELGA

‘Breek dat lelijke ding af’, zei Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) enkele jaren geleden al over de Stadsschouwburg. Nu heeft het stadsbestuur officieel beslist het grootste theater van Vlaanderen te slopen.

Jonathan Bernaerts

Toegegeven, fier is de Antwerpenaar nooit geweest op de Stadsschouwburg op het Theaterplein. Na 12 jaar bouwen, onder liefst drie verschillende architecten, werd de theaterzaal in 1980 in gebruik genomen door de Koninklijke Nederlandse Schouwburg (KNS), het Koninklijk Jeugdtheater en de balletschool. Algauw kreeg het grijze gebouw, dat plaats biedt aan zo’n 2.000 toeschouwers, de bijnaam ‘den bunker’.

Ondertussen zijn we 42 jaar later en is de Stadsschouwburg dringend aan renovatie toe. Het gebouw zit vol betonrot. Bovendien voldoet het al lang niet meer aan de normen waaraan een publiek gebouw moet voldoen vandaag. Het in stand houden van het gebouw kost de stad dan ook handenvol geld. “Om een idee te geven: alleen al om de (brand)veiligheid van de Stadsschouwburg te garanderen, houden we deze legislatuur 5,6 miljoen euro vrij”, leg Johan Vermant, de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever, uit.

30 miljoen euro

De stad liet eerder al eens berekenen wat een totaalrenovatie van de Stadsschouwburg zou kosten. En die rekening doet duizelen. “Om de Stadsschouwburg, buiten noodzakelijke veiligheidsinvesteringen, aan te pakken, en de toch wel erbarmelijke toestand tot een aanvaardbaar niveau te brengen, is ongeveer 30 miljoen euro nodig. Bovendien gaat een renovatie gepaard met zware werken”, zegt Vermant.

Loont het dan wel de moeite om de Stadsschouwburg opnieuw op te kalfateren? Het Antwerpse stadsbestuur vindt alvast van niet en wil – zo staat het ook letterlijk in het bestuursakkoord – “een nieuw verhaal rond de Stadsschouwburg schrijven”.

De stad kiest nu resoluut voor één piste: het gebouw afbreken. Er wordt ook een onderzoek opgestart naar een geschikte locatie in de stad waar de functies van de Stadsschouwburg ondergebracht kunnen worden. Het gaat daarbij onder meer om de grote en kleinere theaterzalen en de ondersteunende infrastructuur, maar ook om de balletschool die er momenteel huist.

‘Iconisch theatercomplex’

“Antwerpen heeft een enorme opportuniteit om als enige stad in Vlaanderen te beschikken over een modern, comfortabel en iconisch theatercomplex van die omvang”, zegt woordvoerder Vermant nog. “We hebben hier dus beslist om daar mee verder te gaan en om samen met de stadsbouwmeester Christian Rapp en schepen Annick De Ridder (N-VA, die bevoegd is voor stadsontwikkeling, red.) op zoek te gaan naar wenselijke en haalbare locaties.”

Overigens zit dit hele dossier nog in een beginfase. Het is dan ook te vroeg om een timing op de geplande sloopwerken te kleven. Het is op dit moment bovendien nog onduidelijk wat er na de afbraak met het gebouw op het Theaterplein zal gebeuren. Antwerps coalitiepartner Open Vld opperde enkele jaren geleden al eens het idee om er een park te verwezenlijken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234