Dinsdag 24/05/2022

Antwerpse stadsbeelden gepoetst en beschreven

Antwerpen / Van onze medewerker

'Fantastisch", zegt een buurvrouw wanneer de stenen Quinten Matsijs in de Baron Dhanislaan met de hogedrukspuit en bij wijze van demonstratie wordt gereinigd. Met een heuse Beeld in de Stad-poetsploeg én een wandelgids vestigt Antwerpen de aandacht van inwoners en toeristen op de 180 publieke kunstwerken die 't stad rijk is. Beide initiatieven kaderen in een van de erfgoedconvenants die de Vlaamse Gemeenschap met Antwerpen en ook met Gent en Brugge heeft afgesloten.

Dat Antwerpen in zijn overeenkomst met Bert Anciaux de focus richt op de publieke ruimte is geen toeval. Vanuit het Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst Middelheim werd enkele jaren geleden al een werkgroep Beeld in de Stad opgericht. Deze raad adviseerde het stadsbestuur over alle aspecten betreffende kunst in de openbare ruimte. "Het erfgoedconvenant is die band tussen museum en publieke ruimte komen versterken", benadrukt Menno Meewis, voorzitter van de werkgroep. Zo kon Middelheim drie initiatieven ontwikkelen: vorig jaar vond een symposium over publieke kunst plaats, nu worden daar een publicatie annex inventarisatie en een schoonmaakteam aan toegevoegd.

Van Teun de Eierboer, tegen de gevel van de voormalige Grand Bazar, over de Brabofontein voor het stadhuis tot De man die de wolken meet op het dak van deSingel: de 180 stadsbeelden worden beschreven door Antoon Van Ruyssevelt. Voor deze publicatie Stadsbeelden Antwerpen anno 2001 toont fotograaf Jan Kempenaers de kunstwerken in hun stedelijke context.

"Van Ruyssevelt is al bezig met een volgend deel van de inventaris, want er zijn natuurlijk veel meer dan 180 beelden in Antwerpen te vinden", aldus Meewis. "Ik denk aan de verschillende districten en hun patrimonium en aan de talloze gevelbeelden. Onlangs werd de kunstintegratie van Annemie Van Kerckhoven in de Offerandestraat voltooid en opgenomen in dit boek. Wat nog niet in deze gids voorkomt, is het werk van Dan Graham dat op 27 mei op het Sint-Jansplein ingehuldigd wordt."

De poetsploeg, die al sinds 1999 in Middelheim actief is, bestaat uit vier Wep-plussers die beelden in de stad onderhouden. Het gaat niet om ingrijpende restauraties maar om een eerstelijnsonderhoud, zoals het verwijderen van graffiti en het ontmossen van beelden. Het team moet ook een concreet aanspreekpunt worden voor buurtbewoners, die beelden in nood kunnen melden. "Dit is een mooi voorbeeld van hoe mensen zich met beperkte maar gerichte middelen inzetten en op die manier instaan voor het noodzakelijke onderhoud van ons beeldenpatrimonium", zei de Antwerpse schepen van Cultuur Eric Antonis. "Van hoe de netheid van de beelden ook de kwaliteit van het straatuitzicht mee bepaalt." (WD)

Antoon Van Ruyssevelt, Stadsbeelden. Antwerpen anno 2001, Antwerpen, 2001, 224 p., 600 frank. Deze gids-inventaris is te koop in De Stadswinkel, de districthuizen en de Antwerpse musea.

Stadsbeelden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234