Woensdag 12/08/2020

Verkiezingen

Antwerpse sp.a-leden keuren lijst met Jinnih Beels en Tom Meeuws goed

Jinnih Beels en Tom MeeuwsBeeld BELGA

De Antwerpse sp.a-leden hebben zich, zoals verwacht, achter Tom Meeuws geschaard. Zijn kandidatuur werd quasi unaniem goedgekeurd.

Op een ledencongres heeft de Antwerpse afdeling van sp.a de lijst goedgekeurd voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Dat was in principe een formaliteit, maar gezien de ongewone situatie waarin de partijafdeling zich bevindt, was het toch nog afwachten of de leden hun partijbestuur zouden volgen.

Lijsttrekker Jinnih Beels is immers een onafhankelijke kandidaat en nummer twee Tom Meeuws, de lokale partijvoorzitter, is het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek. 

Brussel

Het hoofdkwartier van de partij in Brussel had gehoopt dat Meeuws een stap opzij zou zetten. De frustratie over de Antwerpse saga zit er hoog. "Met al die salvo's zou je denken dat iemand eerder vroeg dan laat de handdoek werpt. Hij heeft het nu toch heel moeilijk om zijn job nog te doen", zegt een nationaal partijtopper. "De storm wordt ook alleen maar groter."

In zijn toespraak ontkende Meeuws dat het Brusselse hoofdkwartier hem liever zag vertrekken. "Ze staan in Brussel volledig achter mijn team."

Beels

Lijsttrekker Beels toonde zich in haar toespraak dankbaar naar de partijleden. "Trots dat jullie zo massaal ja hebben gezegd: tegen een vrouw met een kleurtje dan nog wel, een nieuwkomer in de politiek, een verruimer. Dat getuigt van veel vertrouwen."

"Kandidaat-burgemeester worden in Antwerpen doe ik om dezelfde reden als waarom ik ooit bij de politie ging: om deze stad rechtvaardiger en eerlijker te maken voor iedereen", aldus Beels.

Stormachtige lijstvorming

De lijstvorming bij de Antwerpse socialisten verliep de voorbije maanden stormachtig. Vorig najaar openbaarde de partij nog plannen om samen met Groen naar de Antwerpse kiezer te trekken, maar dat project liep met een sisser af. Na herhaaldelijke heisa rond de figuur van Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws, onder meer omwille van zijn afscheid als directeur bij De Lijn Antwerpen dat zou hebben gekaderd in financieel wanbeleid en het overschrijden van zijn bevoegdheden, trok Groen de stekker uit de samenwerking. Meeuws had al zijn ontslag aangeboden aan het partijbestuur, maar dat bleef achter hem staan.

Meeuws slaagde erin voormalig politiecommissaris Jinnih Beels, als onafhankelijke aan boord te halen. Beels kreeg meteen ook het lijsttrekkerschap toegeschoven en aanvaardde dat, zij het nog steeds zonder zich een partijkaart aan te schaffen. Meeuws zelf kreeg de tweede plaats, hoewel er intussen een gerechtelijk onderzoek naar zijn praktijken bij De Lijn is geopend. De heisa daarrond stuurde trouwens zowel de aankondiging van het lijsttrekkerschap van Beels als de voorstelling van ATV-journalist Karl Apers als "wit konijn" in de war. De partij wil nu echter "vooruit kijken" en "de Antwerpenaar overtuigen dat socialisten meer dan ooit nodig zijn" in de stad.

Lacunes

De sp.a-lijst vertoont nog acht lacunes, die nog opgevuld kunnen worden met extra "verruimingskandidaten" - waarover nog gesprekken lopen - of eigen militanten. 

Na Beels en Meeuws volgen Vlaams parlementslid Güler Turan, gemeenteraadslid Karim Bachar en OCMW-raadslid Tatjana Scheck. Bij de top vijftien staan er vijf onafhankelijken, op de hele lijst - tot nu toe - tien. Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache duwt de lijst en krijgt onderaan het gezelschap van voormalig minister Monica De Coninck en Europees parlementslid Kathleen Van Brempt. 

Opvallend is dat ook de huidige gemeenteraadsleden Fauzaya Talhaoui, Toon Wassenberg en Greet Van Gool mee achteraan aansluiten en dus vooral de lijst steunen in plaats van nog voluit voor een gemeenteraadszitje te gaan. Nieuwe bekende gezichten Karl Apers (14) en KUL-prof Marc Swyngedouw (20), die wel lid (geworden) zijn, hebben een plaats buiten de top tien gekregen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234