Vrijdag 02/12/2022

Antwerpse senioren helpen elkaar aan de pc

'Als ik mijn kleinkinderen hoor praten over internet, weet ik tenminste waar het over gaat'

antwerpen

Eigen berichtgeving

Thomas Vreriks

'Ik ben er bang voor." "Ik kan er niet mee werken." Senioren en computers, het is geen voor de hand liggende combinatie. Daarom biedt het antwerpen.be-centrum (ABC) van Digipolis een gratis permanente computer- en internetopleiding voor alle Antwerpenaren. Sinds oktober 2001 kunnen ze een initiatiecursus pc of een cursus internet volgen.

Voor veel senioren is de verplaatsing naar het Kiel echter niet makkelijk. Met het project 'ABC in de wijk' werden daarom centra gecreëerd om Antwerpenaren dicht bij huis kennis te laten maken met de nieuwe media. De computerlokalen worden meestal ingericht in buurtontmoetingscentra. De centra worden bemand door digitale consulanten (DCA's). De vrijwilligers helpen de aanwezigen met hun praktische vragen over de nieuwe media. Zij werden door het ABC klaargestoomd voor hun taak en volgden een uitgebreide opleiding.

In 'ABC in de wijk' spelen de vrijwilligers een belangrijke rol. Vandaag kan het project rekenen op honderd vrijwilligers die zich inzetten om mensen vertrouwd te maken met computer en internet. Inmiddels zijn er computerlokalen in Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Ekeren, Merksem, Deurne, Borgerhout en Berchem .

DCA's hoeven geen informaticus of programmeur te zijn. Zij geven in de eerste plaats basiscursussen 'Ontdek de pc' en 'Ontdek het internet'. Daarnaast zorgen ze voor ondersteuning tijdens de lessen of tijdens oefenmomenten in de wijkcentra. Ze zijn een laagdrempelig aanspreekpunt voor gebruikers die vragen hebben. Hiervoor volgen de vrijwilligers een cursus, waarin ze vertrouwd gemaakt worden met de inhoud van de cursussen. Er zijn ook simulatieoefeningen om de theorie in praktijk te brengen.

Vorige week ontvingen alle vrijwilligers in het bijzijn van burgemeester Patrick Janssens het diploma van digitale consulant.

"Ons werk wordt enorm gewaardeerd", zegt een van hen, de 57-jarige Nora Zonnekein. Zij was als taalleerkracht altijd al bezig met de computer en heeft er zelfs drie thuis. "Ik ben zelfs een beetje BV geworden, want mensen die mij op de internetbus zagen, herkennen mij op de cursus of in het cybercafé. Ik leer overigens zelf nog veel van mijn collega's." De woordvoerder van Berchem, François Segers, vroeg de burgemeester middelen uit te trekken opdat senioren goedkoper een computer zouden kunnen aanschaffen. Maar daar gaat Nora niet mee akkoord. "Het is misschien wel een goed idee om een tweedehandsmarkt op te starten, zodat mensen eerst een goedkope computer kunnen kopen. Als je weet wat je nodig hebt, kun je daarna een duurdere aanschaffen. Maar gratis geven? Dat is geen oplossing."

John Hale (59) is Brits van origine en is in Zandvliet aan het werk als vrijwilliger. Hij doet het twee dagen in de week: "Mijn vrouw werkte nog voor de Nasa met een van de eerste computers, zo groot als een huis. De maatschappij is steeds afhankelijker van technologie, bijna iedereen heeft een computer thuis staan en uiteraard moeten senioren niet achterblijven op de digitale snelweg. Tegenwoordig kun je al een treinkaartje kopen op het internet, er zijn zoveel mogelijkheden. We mogen hen dat niet onthouden."

Leen van der Heyden is 63 en sinds kort gepensioneerd. De laatste vijftien jaar werkte ze als receptioniste voor de Ufsia. "Daar moest ik wel een computer gebruiken, ik kon er niet langer omheen. Nu ben ik blij dat ik het onder de knie heb. Als ik mijn kleinkinderen hoor praten over internet, weet ik tenminste waar het over gaat. Op radio en tv hoor je zo vaak dat je informatie kunt vinden op het net, nu voel ik me niet meer buitengesloten. Sterker nog: ik kan er andere mensen vertrouwd mee maken. Het contact met de deelnemers die in Berchem naar het computercentrum komen, vind ik erg belangrijk."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234