Vrijdag 22/11/2019

Antwerpse politiecombi’s worden uitgerust met camera’s

Enkele combi’s van de Antwerpse politie worden uitgerust met camera’s. ‘De beelden kunnen helpen om bij rellen daders te identificeren en sneller een interventie aan te sturen’, klinkt het op het kabinet van burgemeester Patrick Janssens (sp.a). De kostprijs wordt geschat op 30.000 euro per camera.

Het idee om een paar Antwerpse politiecombi’s naar Nederlands voorbeeld te voorzien van een camera bestond al langer. “Maar de onlusten aan de Turnhoutsebaan twee weken geleden, na de voetbalmatch Real-Barcelona, waren een katalysator om de camera’s nu al te bestellen”, zegt Bart Govaert, woordvoerder van de burgemeester. “Op die manier wordt het makkelijk om bewijsmateriaal te verzamelen en daders te identificeren. De toestellen kunnen ook aangestuurd worden vanuit de controlekamer, waardoor die mensen een beter zicht krijgen op de situatie en kunnen uitmaken of ze versterking moeten sturen. Een bezoek aan het korps van Rotterdam-Rijnmond heeft aangetoond dat het werkt.”

Dergelijke apparatuur is echter niet goedkoop. Govaert: “Omwille van de geschatte kostprijs - zo’n 30.000 euro per stuk - zullen slechts enkele combi’s met een camera worden uitgerust. Hoeveel weten we nog niet precies. Eerst de resultaten van de openbare aanbesteding afwachten.” Geschat wordt dat de camera’s eind dit jaar of begin volgend jaar operationeel zullen zijn. Het project zou een primeur zijn voor ons land.

De vakbonden reageren niet onverdeeld enthousiast op het plan van Janssens. “Als de kostprijs echt zo hoog is, denk ik persoonlijk dat dat geld beter kan worden besteed”, zegt Michel Aerts van de VSOA Antwerpen. “Aan meer personeel of een betere opleiding. Wat als die ene combi met de camera net niet in de buurt is als er onlusten uitbreken? En er moet ook duidelijkheid komen omtrent de finaliteit van het gebruik. Ik hoop maar dat die camera’s in de praktijk niet gebruikt zullen worden om agenten te controleren.”

Michel Goyvaerts van de NSPV stelt zich behalve het kosten-batenplaatje ook vragen bij de wettelijke kant van de zaak.

“Men zal in de praktijk zowel de wet op de privacy als die op de mobiele camera’s moeten respecteren”, weet Peter Van den Eynde van de privacycommissie. “Die laatste wet zegt bijvoorbeeld dat mobiele camera’s enkel toegelaten zijn bij volkstoelopen en op korte tijdspannes. Wegens te weinig informatie kan ik me over dit project niet uitspreken, maar ik herinner me wel dat het idee van de politie Westkust om petcamera’s te gebruiken enkele jaren geleden nogal problematisch was met het oog op de wetgeving.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234