Dinsdag 22/10/2019

Antwerpen

‘Antwerpse politie op de vuist met federale collega’s tijdens nachtje stappen’

Foto ter illustratie. Beeld Jan Aelberts

De Antwerpse politie heeft donderdagnacht moeten ingrijpen na een gevecht in een café op het Zuid, waarbij meerdere gewonden vielen. Vermoedelijk waren bij het incident leden van de Antwerpse en federale politie betrokken, die op dat moment niet van dienst waren.

Over de specifieke omstandigheden van het incident kan de Antwerpse politie weinig bekendmaken. “We hebben zicht op twee lichtgewonden”, zegt woordvoerder Willem Migom. 

Of er inderdaad politieagenten op de vuist gingen, wordt niet bevestigd. De dienst intern toezicht van de Antwerpse politie gaat dat na. Als er inderdaad leden van de politie betrokken blijken te zijn, zal intern toezicht de zaak verder onderzoeken.

Getuigen laten aan Het Laatste Nieuws weten dat agenten en inspecteurs van de Antwerpse politie in het café geknokt hebben met collega’s van de federale politie. Ze waren op dat moment niet in dienst. Collega’s die wel aan het werk waren, moesten tussenkomen. 

“De Antwerpse politie kwam voor het eerst in ongeveer een jaar opnieuw samen in café Modeste”, vertelt een inspecteur. “De traditie was stopgezet. Er werd tot diep in de nacht stevig gedronken en dat liep vaker uit de hand. Daar moet ik geen tekening bij maken.” 

Volgens verschillende politiebronnen in Antwerpen was er vorig jaar ook al een incident tijdens het maandelijkse nachtje uit in hetzelfde café Modeste. Daarbij werden twee vrouwelijke inspecteurs van de Zone West betrapt toen ze cocaïne snoven in de toiletruimte. Het voorval werd gemeld aan de korpsleiding. Maar het is niet geweten of dit de aanleiding was voor het stopzetten van de samenkomsten in café Modeste.

Gisteren was het de eerste keer dat de traditie opnieuw opgepikt werd. Bij de knokpartij raakte ook tenminste één hoofdinspecteur gewond, laat één van zijn collega’s anoniem weten aan Het Laatste Nieuws.

Tuchtstraf

Personeelsleden van de politie zijn buiten hun diensttijd eigenlijk gewone burgers. Toch is de lijn dun, want politiemensen hebben tegelijkertijd een voorbeeldfunctie. Ze mogen de waardigheid van het ambt niet in het gedrang brengen. Agenten die in hun vrije tijd vechten, kunnen dus wel degelijk een tuchtstraf riskeren. Ook als ze vrijaf hadden en geen uniform droegen, is zulk gedrag in strijd met de deontologische code.

De tuchtoverheid van de federale agenten is de directie van de federale politie. In het geval van de lokale politie spreekt de korpschef of de burgemeester een tuchtstraf uit. Zij mogen zelf beslissen of agenten een tuchtsanctie krijgen en hoe zwaar die is. Het is niet verplicht een minimumsanctie op te leggen. Mogelijke tuchtstraffen gaan van een waarschuwing of een blaam tot schorsing of ontslag.

Comité P

Politiewaakhond Comité P is een onderzoek gestart naar de vechtpartij. Van een gerechtelijk onderzoek is voorlopig geen sprake. “De dienst enquêtes van Comité P onderzoekt wat er juist gebeurd is”, aldus het Antwerps parket. “Op dit moment zijn er nog veel onduidelijkheden. We weten dat er twee lichtgewonden zijn gevallen. Andere details zijn nog onduidelijk: we moeten bekijken wie betrokken is geweest, of het geweld wederzijds was. Daar kunnen we nu nog geen uitspraken over doen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234