Zondag 04/12/2022

Antwerpse politie neemt klankinstallatie beroemd jazzcafé mee

'Na zesde klacht wegens lawaaioverlast wordt in beslag genomen installatie wellicht verbeurd verklaard'

De Muze zit zonder muziek

Het Premierdrumstel en de zwarte Yamahapiano hebben ze laten staan. Maar de hele muziekinstallatie van de beroemde jazzkroeg de Muze in Antwerpen is weg. In beslag genomen door de politie, omdat er klachten over lawaaihinder binnenliepen. Cafébaas Jan van den Braak spreekt van een 'brutale inval'. Hij is boos en wil al zijn materiaal terug.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Marc Schoetens

'Ik heb een brief geschreven aan burgemeester Janssens en ga die straks zelf afgeven op het stadhuis. Ik wil een gesprek over de brutale manier waarop de politie hier het afgelopen weekend is binnengevallen." Jan van den Braak, die al sinds de jaren zestig De Muze op de Melkmarkt uitbaat, is niet te spreken over de inbeslagname van zijn peperdure klankinstallatie. "Ik heb nog geprobeerd om ze tegen te houden. Maar wat kon ik doen tegen die twee kleerkasten van agenten? Toen ze met een ladder kwamen aanzeulen om twee zware boxen van de muur te halen, riep ik nog 'Pas op! Niet tegen dat kunstwerk.' Weet je wat ze antwoordden? 'Doe het dan zelf.'" Op de veertig jaar oude muurschildering van kunstenaar IJsbrant zitten nu een paar vieze vlekken.

"Ja, het waren me die nacht echt Peppi en Kokkitoestanden. Net slapstick", zegt dienster Marleen Schilder, die zulke herrie nog nooit had meegemaakt in de zestien jaar dat ze in De Muze werkt. Jammer van de schade, vindt Van den Braak, maar hij is vooral verbolgen omdat hij zijn klankinstallatie wellicht nooit meer terugziet. "De milieupolitie was hier al een paar keer over de vloer geweest na klachten over geluidshinder, dat geef ik toe. Maar de klachten komen uitsluitend van een en dezelfde persoon: een jonge studente in een van de studio's aan de de achterkant van het café. Het meisje woont er pas enkele maanden en ik ken haar niet. De politie wil haar naam niet geven. Ik ben best bereid om met haar te praten. Desnoods wil ik haar huurcontract overnemen en ga ik mee zoeken naar een beter pand voor haar in een rustiger deel van de stad."

Op het aangegeven adres van de studente, achter de nooduitgang van De Muze en boven een kralenwinkel, geeft niemand thuis. Volgens Sven Lommaert van de Antwerpse politie heeft de studente sinds 21 januari van dit jaar al zes klachten voor lawaaihinder ingediend. "Wettelijk gezien volstaan vijf klachten al om de installatie in beslag te nemen. Het materiaal dat na de zesde klacht is meegenomen, bevindt zich nu in het justitiepaleis, waar het is 'neergelegd op de griffie', zoals dat in de rechtspraak heet. Niet de burgemeester maar alleen het parket kan beslissen wat ermee gebeurt. In 90 procent van de gevallen wordt de installatie verbeurd verklaard."

Terug naar De Muze, waar intussen voor een noodoplossing is gezorgd. Barman Geert Stockmans heeft zijn eigen muziekinstallatie van thuis meegebracht. Want De Muze zonder jazz is mogelijk nog droeviger dan een café zonder bier. Op de achtergrond speelt Miles Davis 'Star Eyes' en zeker niet te luid. "Uit de nieuwe cd-reeks van De Morgen", lacht Jan van den Braak. "Vanavond treedt er een jazzgroepje op tot iets over middernacht. De zangeres heeft een micro en een versterker nodig, anders komt ze met haar stem niet uit boven de muziek. Hopelijk komt de politie niet over de vloer omdat er te veel lawaai is. De muzikanten zijn ook ongerust. Als de politie binnenvalt, zijn ze misschien hun instrumenten kwijt." Maar dat laat de cafébaas niet gebeuren. "Als ze aan mijn drumstel komen, dan zal ik zwaar tekeergaan. Dan ga ik lawaai maken alsof ik gescalpeerd wordt. (lacht)"

Aan het caféraam zitten Wilfried en Josée rustig aan een tafeltje te chillen. Josée breit een nieuwe trui. "We komen hier haast nooit maar we weten wel dat er in deze buurt cafés zijn waar ze veel meer herrie maken. Gewoonlijk zijn het de klanten die voor overlast zorgen en dat heb je in De Muze helemaal niet. Wie hier komt wonen, zoals die klagende studente, had er maar rekening mee moeten houden dat je midden in een uitgaansbuurt zit. Als je rustig wilt leven dan ga je toch ook niet naast een vliegveld wonen?"

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234