Zaterdag 16/01/2021

Antwerpse pedopriester runt home voor weeskinderen in Brazilië

Brussel

Een Antwerpse priester tegen wie in eigen land klachten lopen voor kindermisbruik, leidt sinds 1995 in het Braziliaanse Caucaia een opvangtehuis voor straatkinderen. Drie van zijn slachtoffers stapten naar de parlementaire commissie rond seksueel misbruik.

Midden vorig jaar kwam aan het licht hoe de voormalige pastoor van Schoten Jef V.d.O. in 2003 na een pedofilieklacht de wijk nam naar Peru. Terwijl het Antwerpse bisdom zijn slachtoffer zo’n 100.000 euro uitbetaalde, startte V.d.O. - de vroegere nationale proost van Chiro Vlaanderen - met de bouw van een school voor straatkinderen in Ichuña in het Peruaanse hooggebergte.

Blijkens documenten die gisteren op de Brusselse Grote Markt aan de media werden verspreid door de slachtoffersorganisatie Snap Belgium was dit geen alleenstaand geval. De organisatie schermt met de getuigenissen van drie mannen die zeggen dat ze eind jaren zeventig werden misbruikt door pater Jan V.D., tussen 1966 en 1989 onderpastoor in Merksem, Herk-de-Stad en Deurne. De geestelijke stond er volgens de slachtoffers in vrij brede kring om bekend dat hij een voorliefde had voor jongens van rond de 12 jaar. In scholen en parochies werd hij door veel mensen aangesproken met de bijnaam Pater Jeanne. Volgens de klagers zijn alleen al in het Antwerpse zes slachtoffers gekend.

In 1989 trok pater V.D. als missionaris naar Brazilië. Volgens Lieve Halsberghe (Snap) gebeurde dat van de ene dag op de andere, en moest hij in Antwerpen uit beeld verdwijnen. Ook in 1976 zou hij al eens van een parochie zijn weggestuurd naar een andere na klachten over seksueel misbruik van kinderen. “De plotse overplaatsingen laten vermoeden dat zijn meerderen op de hoogte waren van de klachten”, zegt Halsberghe. “De kerk gebruikt altijd de verleden tijd om over kindermisbruik te spreken. Het gebeurt vandaag nog.” Volgens een van de klagers liep de pastoor destijds altijd rond met een fototoestel en was hij niet weg te slaan uit de douches van de jongens in het zwembad.

Jan V.D. is vandaag 70 jaar oud en blijkens een Facebookprofiel wordt hij in Caucaia door velen op handen gedragen. In het opvangtehuis verblijven 36 kinderen, de meesten tussen 11 en 17 jaar. “Volgens de getuigenissen van de slachtoffers is dat exact het type waar hij voor viel”, zegt Halsberghe. “De slachtoffers willen maar één ding: dat er geen nieuwe slachtoffers bijkomen. Ook niet in Brazilië.”

Na de zaak-Vangheluwe stapten de slachtoffers begin vorig jaar naar de commissie-Adriaenssens. In oktober trokken ze naar het federaal parket, dat de klachten doorstuurde naar het Antwerpse parket. Snap verpreidde gisteren een kopie van de brief die een van de slachtoffers op 10 december ontving van de Antwerpse procureur Herman Dams. Hij liet met de brief weten dat de feiten volgens zijn inzicht verjaard zijn. De slachtoffers stellen zich echter vragen bij de houding van de magistraat. De procureur schrijft: “dien ik u mede te delen dat alvast (noemt één van de slachtoffers, ddc) mij uit mijn eigen jeugd zeer goed gekend is (zelfde leeftijd, komend uit dezelfde parochie) en uiteraard ook de priester bij zeer goed gekend is. De beslissing over een eventuele strafvervolging zal dan ook niet door mij persoonlijk genomen worden, gezien mijn band uit het verleden met zowel het slachtoffer als de verdachte.”

Volgens Snap reageert justitie niet zoals het hoort. “Magistraten en politiemensen sturen bundels naar elkaar door”, zegt Halsberghe. “Maar het enige dat dient te gebeuren, beletten dat deze man nog langer met kinderen werkt, dat gebeurt niet.”

Bij het Antwerpse parket wou men niet reageren. De Confederatie van de Priesters van het Heilig Hart van Jezus, waar pater Jan V.D. deel van uitmaakt, werd al aangeschreven door de advocaten van een slachtoffer, maar beperkte zijn reactie tot een melding van een goede ontvangst van het schrijven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234