Dinsdag 15/10/2019

Update

Antwerpse partijen mogen toch aanplakborden gebruiken

Beeld Thinkstock

De Raad van State schorst de Antwerpse beslissing om geen aanplakborden te voorzien voor gemeenteraadsverkiezingen. Peter Mertens, lijsttrekker van de extreemlinkse partij PVDA+, had daar een aanvraag voor ingediend. Op de laatste gemeenteraad voor de zomervakantie had een meerderheid gestemd voor een motie waarmee de gratis aanplakborden werden afgeschaft.

In arrest 220.496 schorst de Raad van State de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 17 augustus om geen aanplakborden ter beschikking te stellen met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.

"De weigering is op het eerste gezicht in strijd bevonden met het voorschrift in de stedelijke politiecodex dat bepaalt dat tijdens de verkiezingsperiodes speciale aanplakborden ter beschikking worden gesteld van politieke partijen", zo staat te lezen op de website van de Raad van State.

PVDA+
"Gelukkig zijn er nog instanties met gezond verstand", reageert Peter Mertens van PVDA+ op het arrest. "Natuurlijk ondervinden wij hinder van dat bordenverbod en van de toenemende commercialisering van de verkiezingscampagne. Wij rekenen er nu op dat het stadsbestuur eindelijk haar verantwoordelijkheid opneemt als organisator van de verkiezingen".

PVDA+ vindt dat het stadsbestuur niet mag wachten tot de gemeenteraad van 10 september en onmiddellijk openbare borden ter beschikking moet stellen. "Het zou ongezien zijn moest het college het besluit van de Raad van State gewoon een week naast zich neerleggen", aldus Mertens.

Mogelijke gevolgen nog onbekend
Het Antwerpse stadsbestuur heeft het arrest ontvangen, maar kan nog niet uitweiden over de mogelijke gevolgen ervan. "Onze juridische dienst is het arrest aan het bestuderen en ik kan niet vooruitlopen op het resultaat daarvan of wat het schepencollege daar vervolgens zal over beslissen", meldt woordvoerder Dirk Delechambre.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234