Dinsdag 07/07/2020

Antwerpse onderzoekers bestrijden slaapapneu met pacemaker

Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen hebben een revolutionaire methode ontwikkeld tegen slaapapneu, een gevaarlijke ademstilstand tijdens de slaap. Behalve het al bekende neusmasker werd een pacemaker ontwikkeld die de korte ademonderbrekingen moet tegenhouden. Naar schatting vier procent van de actieve bevolking lijdt aan deze ademhalingsstoornis, die in het beste geval zwaar snurken of een verstoorde slaap en in het slechtste een hartstilstand veroorzaakt.

Antwerpen.

Eigen berichtgeving

'Slaapapneu is het stoppen van de ademhaling tijdens het slapen door het toevallen van de keelholte." Paul Van de Heyning is als neus-, keel- en oorarts verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en voert al een zestal jaar klinisch experimenteel onderzoek naar het apneu-syndroom. "De slaap verslapt immers de spieren van de keel en voor sommigen kan die verslapping na een tijdje zo sterk zijn, dat de keel zich vastzuigt en toevalt. Op dat moment stopt uiteraard de ademhaling."

Gelukkig schrikt die slaper bij elke apneu of adempauze - waarvan hevig snurken vaak een van de symptomen is - wakker, waardoor de ademhaling kan worden hervat en de apneulijder weer in slaap valt. Dat proces gebeurt onbewust en tientallen keren per nacht (per uur kunnen tot 100 apneus geteld worden). "Behalve slaapstoornissen tijdens de nacht en daardoor slaperigheid overdag, heeft apneu ook invloed op hogere bloeddruk, hart- en vaatziekten en hartinfarcten. Het kan dus een ernstig gevaar voor het leven betekenen. Circa vier procent van de actieve bevolking lijdt - meestal zonder het te weten - aan deze ziekte, wat toch wel een zeer grote groep vormt."

Voor de behandeling van deze gevaarlijke, maar relatief onbekende afwijking werd tot nog toe gegrepen naar het CPAP- of 'Continuous Positive Airway Pressure'-toestel. "Dat is een neusmasker dat 's nachts tijdens de slaap een constante positieve luchtdruk in de keel blaast, waardoor de keelholte niet kan dichtklappen. Sommige patiënten hebben echter zo'n ernstige vorm van apneu dat ze die CPAP niet kunnen verdragen, dus zochten we naar een andere methode."

Die nieuwe methode werd uiteindelijk ontwikkeld in samenwerking met de Johns Hopkins University uit het Amerikaanse Baltimore. Het nieuws staat in het jongste nummer van het driemaandelijks tijdschrift Universiteit Antwerpen en wordt binnenkort officieel gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad New England Journal of Medicine. "Het gaat om de inplanting van een pacemaker, die de spieren die de keelholte moeten openhouden, controleert en stimuleert. Momenteel zijn er al acht patiënten behandeld, waarvan drie - tevens de eersten - in Antwerpen. De eerste werd bij ons anderhalf jaar geleden behandeld. De resultaten zijn bevredigend, maar we moeten nog bekijken of het blijft werken en of de behandeling herhaald kan worden. Het is dus eigenlijk nog wat te vroeg om te spreken over een wereldprimeur. Het onderzoek moet nog gepubliceerd worden in een medisch vakblad en beoordeeld worden door onze collega's uit de wetenschappelijke wereld."

(PG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234