Zaterdag 15/05/2021

Antwerpse megakolencentrale krijgt negatief milieurapport

De nieuwsoortige centrale zal anderhalf miljard euro kosten en moet een vermogen van 1.100 megawatt krijgen, een kwart meer dan de kernreactoren Doel 1 en Doel 2 samen. Er zou echter ook 6 miljoen ton koolstofdioxide extra in de atmosfeer komen. ‘E.ON heeft zijn milieukaarten nu op tafel gelegd’, aldus Bram Claeys van de Bond Beter Leefmilieu. ‘En het blijkt dat ze niet veel in handen hebben.’

“Het is niet zo dat de centrale nu is afgekeurd”, relativeert woordvoerder Tom De Bruyckere van E.ON. “Het rapport is nog niet volledig. We zijn nu bezig met de ontbrekende gegevens in te vullen.” Hij is er dan ook van overtuigd dat de planning - de centrale moet in 2015 bedrijfsklaar zijn - niet in het gedrang komt.Wat er precies hapert aan het dossier dat E.ON heeft ingediend is minder duidelijk: het rapport, dat beschikbaar is op het internet, blinkt uit in ambtelijk jargon en veel meer wil de bewuste administratie er niet over kwijt. Wel staat er letterlijk dat het rapport “onvoldoende informatie bevat om het aspect milieu een volwaardige plaats te geven bij de besluitvorming”. “Dat betekent niet meer of minder dan dat het rapport op niets trok”, zegt Claeys. “De cel MER van de administratie keurt slechts heel zelden rapporten af. Meestal is het besluit een goedkeuring, eventueel met opmerkingen. Bovendien is het al de tweede keer dat E.ON het rapport indient. Bij de ontwerpversie kregen ze ook al ontzettend veel opmerkingen, wat evenmin gebruikelijk is.”

Gigantische CO2-bom

Volgens de milieulobby betekent de nieuwe centrale niet minder dan een gigantische CO2-bom: jaarlijks 6 miljoen ton extra in de atmosfeer. E.ON repliceert dat zijn plannen net voor 1 miljoen ton minder uitstoot zullen zorgen. “We gaan ervan uit dat nieuwe centrales oudere vervangen”, zegt De Bruyckere. Probleem is dat die oudere centrales in handen van de concurrenten zijn, niet van E.ON. “Dat klopt, maar nieuwere technologie haalt een hoger rendement. Puur economisch is het logisch dat het energiepark zich vernieuwt en dat die oudere centrales zullen sluiten.”De energieproducent schermt ook al met een stukje technologische toekomstmuziek: CCS of de opslag van het gas in de ondergrond, bijvoorbeeld in lege gasvelden onder de Noordzee. “Windowdressing”, vindt Vlaams Parlementslid Bart Martens (sp.a). “De techniek, als die al op punt staat, wordt pas economisch rendabel als emissierechten aan 40 euro per ton verhandeld worden, maar aan dat niveau zitten we nog lang niet. Bovendien is er in Antwerpen geen opslag en moet je dus al een pijpleiding leggen naar Rotterdam om het van daaruit in de Noordzeebodem te pompen.” In het rapport staat ook dat E.ON, dat zwaar inzet op de Antwerpse locatie, het alternatief van Beringen onvoldoende onderzocht heeft. Daar zou CCS misschien mogelijk zijn in de steenkoollagen. “Voor andere milieuproblemen biedt CCS sowieso geen oplossing”, vervolg Martens. “Gipsafval, verbrandingsresten, drie keer meer vliegas dan de verbrandingsoven van Isvag. De essentie voor mij is dat men er voor zo’n omstreden project blijkbaar niet in slaagt een correct milieueffectenrapport af te leveren.”De Bruyckere is ervan overtuigd dat steenkool nodig blijft. “Uiteindelijk zal Vlaanderen een beleidskeuze moeten maken, of men ook hier een mix van verschillende energievormen wil behouden, net zoals wij ook in pakweg windmolenparken investeren. In dat geval zijn wij heel graag bereid om daaraan mee te werken.”Openlijke politieke tegenstand tegen de bouwplannen komt er uit socialistische en groene hoek, maar Bram Claeys verwacht dat ook de Antwerpse nijverheid niet per se happig is op de centrale. “De houding van het havenbestuur en de havenbedrijven zal zeer belangrijk zijn. En we weten dat verschillenden zich daar zorgen maken. Als dit project doorgaat, zou dat namelijk betekenen dat zij minder stikstofoxide mogen uitstoten. Bovendien zul je de steenkool over het water moeten aanvoeren en aan de sluizen is er nu al een capaciteitsprobleem. Ook daar is dit dossier niet zo vanzelfsprekend.” Eerder zei Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V) dat ze de inplanting van een nieuwe centrale niet uitsluit, maar ze gaf ook toe dat daarbij milieuknelpunten zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234