Zondag 05/12/2021

Antwerpse lijsttrekkers maken verkiezingspuzzel compleet

Met de zo goed als zekere keuze van CD&V-N-VA in Antwerpen voor Inge Vervotte als lijsttrekker (zie kader) zijn de kaarten voor de top van de kieslijsten bijna verdeeld. Een overzicht.

Door sarina Simenon, liesbeth Van impe en bart eeckhout

Als Yves Leterme officieel bevestigt dat hij lijsttrekker is voor CD&V-N-VA, zijn alle boegbeelden voor de Senaat bekend. Vlaams minister-president Leterme komt dan in een rechtstreekse strijd om het kanselierschap uit tegen de lijsttrekkers van paars, uittredend premier Guy Verhofstadt en Johan Vande Lanotte.

Na dat koptrio kan er op de drie lijsten nog van alles verschuiven. De verplichte man-vrouwrits op de lijsten zorgt voor nogal wat verschuivingen tussen Kamer en Senaat. Bij Open Vld staan onder meer Kamerlid Annemie Turtelboom, senator Patrik Vankrunkelsven en nieuwkomer Jean-Jacques De Gucht te dringen voor een mooie plaats. Bij sp.a-Spirit komt met Spiritvoorzitter Geert Lambert na Vande Lanotte een tweede West-Vlaming op de lijst, waardoor elders emplooi gezocht moet worden voor Myriam Vanlerberghe.

Voorzitster Vera Dua trekt de Senaatslijst voor Groen!, waar ze de youngster Peter Tom Jones en Freya Piryns voorafgaat. Bij Vlaams Belang is partijvoorzitter Frank Vanhecke lijsttrekker, gevolgd door Anke van Dermeersch en Hugo Coveliers.

Met Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte bovenaan bij CD&V-N-VA zijn de lijsttrekkers voor de Kamer in Antwerpen bekend. Er werd lang getwijfeld tussen Vervotte en minister van Leefmilieu Kris Peeters, maar die laatste krijgt de plaats van lijstduwer.

Voor Open Vld trekt partijvoorzitter Bart Somers. Eerst werd geopteerd voor Europees parlementslid Dirk Sterckx, maar omdat die niet wou zetelen in de Kamer werd hij achteruitgeschoven naar een opvolgersplaats. Na Somers volgt Kamerlid Yolande Avontroodt en nieuwkomer Willem-Frederik Schiltz, zoon van. Lijstduwer wordt Ludo Van Campenhout, bij de opvolgers is dat Vlaams minister Dirk Van Mechelen.

Sp.a-Spirit gokt op het appeal van topwetenschapster Christine Van Broeckhoven, die vanuit het niets de Antwerpse Kamerlijst mag trekken. De tweede en derde plaats zijn voor uittredende Kamerleden Jan Peeters en Maya Detiège, De vierde plaats is voor Spiritiste Fauzaya Talhaoui. Milieu-activiste Margaretha Guidone krijgt de zevende plaats, een strijdplaats. Burgemeester en Vlaams parlementslid Patrick Janssens is lijstduwer.

Meyrem Almaci moet proberen vanuit Antwerpen Groen! weer in de Kamer te krijgen. Lijstduwer is Mieke Vogels. Voor het Vlaams Belang trekt Gerolf Annemans de lijst, Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen duwt. Ex-commissaris Bart Debie, vorige week veroordeeld tot een celstraf van drie jaar met uitstel, blijft op de tiende plaats van de VB-Kamerlijst staan.

In de kieskring waar 24 gemeenten besloten hebben niet deel te nemen aan de verkiezingen, is Herman Van Rompuy lijsttrekker voor CD&V-N-VA. Eerste opvolger is Ben Weyts van de N-VA. Hoewel eerst de naam van Guy Vanhengel viel, had Open Vld nog een vrouwelijke lijsttrekker nodig en dat werd Maggie De Block. Zij gaat Luc Van Biesen vooraf. Voor sp.a-Spirit trekt uittredend Kamerlid Hans Bonte. De tweede plaats is voor Katia Segers, de derde gaat naar Spirit. Voor Groen! staat ondervoorzitster Tinne Van der Straeten bovenaan; bij het Vlaams Belang is dat Filip De Man.

In Limburg is partijvoorzitter Jo Vandeurzen de lijsttrekker voor CD&V-N-VA, gevolgd door Kamerlid Liesbeth Auwera en Gerald Kindemans, de burgemeester van Heers. Burgemeester van Bilzen Johan Sauwens duwt de lijst.

Bovenaan de Limburgse Kamerlijst van Open Vld staat minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. Vlaams minister Marino Keulen duwt bij de opvolgers. Minister van Werk Peter Vanvelthoven is lijsttrekker bij sp.a-Spirit. Een opvallende nieuwkomer op die lijst is Meryame Kitir, arbeidster bij Ford Genk, die de tweede plaats invult. Bestendig afgevaardigde Hilde Claes duwt de sp.a-Spiritlijst.

Johan Danen, voorzitter van Groen!-Limburg, is lijsttrekker voor Groen!. Voor het Vlaams Belang trekt Bert Schoofs.

De Leuvense schepen van Financiën Carl Devlies zal de Kamerlijst van CD&V-N-VA in Leuven trekken. Lijsttrekker van Open Vld werd uiteindelijk toch Rik Daems. Nummer twee is gravin Katia della Faille de Leverghem. Sp.a-Spirit lost de verwachtingen in met Bruno Tobback als lijsttrekker. Eerste opvolger is Spiritiste en uittredend Kamerlid Stijn Bex.

Groen! zet Peter Lombaert op de eerste plaats. Hagen Goyvaerts trekt de VB-Kamerlijst. Samen met Filip De Man (lijsttrekker B-H-V) wil hij campagne voeren tegen de "verBrusseling" van Vlaams-Brabant.

CD&V-N-VA-lijsttrekker is de Aalterse burgemeester Pieter De Crem. Nummer twee is ook een Aalterse maar komt van de N-VA, de 26-jarige Sarah Smeyers. De derde plaats is voor Peter Leyman, gedelegeerd bestuurder van de Gentse vestiging van Volvo Cars.

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht trekt de Oost-Vlaamse lijst van Open Vld, lijstduwer is Herman De Croo.

De Oost-Vlaamse sp.a- Spiritlijst wordt getrokken door Freya Van den Bossche. Zij wordt gevolgd door Kamerfractieleider Dirk Van der Maelen en staatssecretaris van Overheidsbedrijven Bruno Tuybens. Tweede opvolger is VW-Vorst afgevaardigde Jan Van der Poorten.

Voor Groen! wordt de eerste plaats ingevuld door milieu-advocaat Stefaan Van Hecke. De tweede plaats is voor Els Keytsman, de derde voor oud-senator Meyrem Kaçar. Oud-minister Jef Tavernier is lijstduwer. Guy D'haeseleer trekt de lijst voor Vlaams Belang.

Als Yves Leterme zoals verwacht de eerste plaats voor de Senaat inneemt, zal Hendrik Bogaert de West-Vlaamse Kamerlijst van CD&V-N-VA aanvoeren, gevolgd door Nathalie Muylle en Luc Goutry. Stefaan De Clerck en Geert Bourgeois fungeren als lijstduwers.

Open Vld kiest voor Vincent Van Quickenborne als lijsttrekker. Lijstduwer wordt mogelijk minister van Economie Marc Verwilghen. Sp.a-Spirit zet federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt op de eerste plaats. Kamerleden Dalila Douifi en Philippe De Coene nemen de tweede en derde plaats in.

Voor Groen! moet Wouter De Vriendt een zetel proberen binnenhalen. Europarlementslid Bart Staes is er lijstduwer. Vlaams Belang zet Koen Bultinck op de eerste plaats.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234