Woensdag 06/07/2022

antwerpse legende

In Antwerpen en omstreken wordt er aan de lopende band gefilmd, in onze straten en tunnels, aan de Scheldekaaien en in onze gebouwen. Deze interessante locaties kan je spotten op een groot of klein scherm.

Cartoon's is sinds '78 een begrip in Antwerpen. Je ging ernaar toe voor de kwaliteit en de sfeer, voor het gezellige café en voor Tom Barman, die er in de jaren 80 nog werkte. Iedereen zeurde over de zetels, maar nam ze uiteindelijk gewoon voor lief. Na een geschiedenis van vele overnames en sluitingen is Cartoon's sinds drie jaar opnieuw open (mét betere zetels!). Vandaag delen arthouse-films als La pazza gioia of Toni Erdmann broederlijk het scherm met La La Land of The Neon Demon. Er is ook veel Belgische film en animatie. Met popcorn en chips mag je de zaal niet in, wel met een drankje uit het nieuwe keldercafé 'Sous-Sol'. En met wat geluk pik je een première van een Belgische film mee.

Cinema Cartoon's, Kaasstraat 4, Antwerpen.

www.cinemacartoons.be.

Cinema

boordevol charme

de andere film

Filmverslaafden mogen blij zijn dat er zoiets bestaat als Cinema Zuid. Elke avond kan je hier een andere film bekijken, en de variatie is gróót: filmklassiekers, documentaires, animatiefilm, experimentele genres, jeugdfilms en gloednieuwe filmparels. Cinema Zuid is gegroeid uit het Filmmuseum (vroeger aan de Meir, in het voormalig Koninklijk Paleis). Vandaag zitten ze in het gebouw van het Fotomuseum, maar maken ze deel uit van het MuHKA. Films worden vaak ingeleid en soms voorafgegaan door een les. Ook hier komen geregeld filmmakers over de vloer om hun film persoonlijk voor te stellen. Er zijn drie zalen, en de kwaliteit moet niet onderdoen voor de grote complexen.

Cinema Zuid, Lakenstraat 14, Antwerpen.

www.cinemazuid.be.

filmparel der kempen

Bij Studio Geel zijn ze niet vies van commerciële prenten zoals Fifty Shades Darker. Maar elke maandag en dinsdagavond programmeren ze ook een "filmparel". Dat zijn films die de eigenaars appreciëren, maar die niet onmiddellijk de grote publiekstrekker zijn. Zoals Neruda, over de Chileense dichter Pablo Neruda, Silence van Martin Scorcese of het Belgische Le Ciel Flamant. Slaat een filmparel aan, dan wordt hij nog wat langer geprogrammeerd. Studio Geel is een van de weinige Vlaamse cinema's met een privé-uitbater, vorig jaar werd de cinema met vier zalen nog vernieuwd.

Studio Geel, Werft, Geel. www.studios.be.

vanop het balkon

De Roma is gekend om zijn optredens en concerten, maar eigenlijk is het allemaal begonnen met film. Lange tijd was De Roma de grootste cinemazaal van Antwerpen, goed voor 2.000 zitplaatsen. De bioscoop opende in 1928, beleefde een glorieuze tijd in de jaren 50 en werd recent gerenoveerd met de hulp van heel veel vrijwiliggers. Nu kan je vooral op maandag en dinsdag genieten van oude klassiekers, kwaliteitsfilms van eigen bodem, films uit Europese of andere contreien en af en toe kinderfilms op woensdagnamiddag. Het publiek zit bij een gewone filmvertoning op het balkon, het witte doek hangt dan in het midden van de zaal. Als er veel interesse is, kan de volledige zaal gebruikt worden, met het witte doek vooraan.

Cinema De Roma, Turnhoutsebaan 286, Borgerhout. www.deroma.be.

sociale touch

Filmhuis Klappei is gevestigd in een voormalig politiebureau, en dat zie je nog een beetje. De cellen, mét tralies, zijn bewaard gebleven. En toch ademen het kleine filmzaaltje voor 50 man en het bruine café vooral authentieke charme. De films van Klappei passen meestal in het 'sociale' hokje, denk de gebroeders Dardenne en Ken Loach. Maar het is niet al kommer en kwel wat hier op het witte doek verschijnt, Ice Age 5 voor de jeugd uit de buurt kan ook. Ook zowat alle Belgische films krijgen hun plekje in het programma. Nice to know: Robbe De Hert heeft hier vroeger op het bovenverdiep zijn kantoren gehad en komt nu nog geregeld langs en er worden regelmatig tv-opnames gemaakt, met bijvoorbeeld Koen Wauters en Jani.

Filmhuis Klappei, Klappeistraat 2, Antwerpen. www.klappei.be.

rap naar de rix

Ook de moeite om te vermelden zijn de culturele centra, die de laatste jaren ook meer focussen op film. En dan denken we aan CC Wilrijk, CC Nova of CC Mortsel... Maar een van de meest nostalgische zalen in de regio is Cinema Rix in Deurne, waar je elke dinsdag en woensdag terechtkan. Op woensdag is ook het gezellige filmcafeetje open.

Cinema Rix, Frans Messingstraat 36, Deurne. www.ccdeurne.be.

op komst in mechelen

Le Tout nouveau testament van Jaco van Dormael, Home van Fien Troch: in het Filmhuis in Mechelen vind je de betere film van over de hele wereld, aangevuld met klassiekers. In Mechelen opent binnenkort ook een nieuwe bioscoop in de Oude Stadsfeestzaal van Mechelen, door dezelfde uitbaters als Cartoon's in Antwerpen.

Filmhuis Mechelen, Minderbroedersgang 5, Mechelen. www.filmhuismechelen.be.

Tim burton in het Torenhof

Een oud kasteel dat gebouwd werd door een koekjesfabrikant. Niks speciaals, zou je denken. Maar het Torenhof is wel 'peculiar' want niemand minder dan Tim Burton draaide hier Miss Peregrine's home for peculiar children. Het kasteel is volgens Burton "een personage op zich, wat verweerd, maar toch huiselijk en met veel karakter."

poolen in Billard palace

Dit begrip onder biljarters ligt op de eerste verdieping van het gelijknamige hotel aan het Astridplein. In Any Way the Wind Blows van Tom Barman komen de personages er samen voor een partijtje pool, alvorens naar het beruchte feestje te gaan.

cordon op 't zuid

Het Zuid is het décor van de Vlaamse serie Cordon. Het verhaal gaat dat een besmette zone wordt afgesloten van de buitenwereld om de verspreiding van een dodelijk virus tegen te gaan. Enkele acteurs ontsnappen uit het cordon via de ruien, voor de gelegenheid werden stukjes riool gevuld met 'propere' modder.

D'ardennen in Gare 27

Toen regisseur Robin Pront op stap ging in Gare 27, zag hij meteen dat de discotheek uiterst geschikt was voor D'Ardennen, een film met Veerle Baetens en Kevin Janssens. De discotheek is een typische donkere doos, zodat de lasers en de rook mooi uitkomen.

Dansen in De Singel

De Singel kan je er zo uitpikken in films. In Polina herken je het gebouw aan de speciale vorm van de ramen. Juliette Binoche speelt een choreografe die zich ontfermt over de Russische danseres Polina.

wikileaks in het MAS

In The Fifth Estate (2013) gaat Julian Assange (Benedict Cumberbatch) naar Antwerpen om er een bijeenkomst met hackers bij te wonen. En zo komt het dat Cumberbatch met een laptop op de knieën belandt op de trappen van het MAS.

sneeuw in De Muze

De Muze was het decor voor een caféscène in The Toy Gun. Op de Melkmarkt stonden sneeuwmachines, die kunstsneeuw door de straten lieten dwarrelen. Ook de Meir kreeg een wit tapijt.

't Stad

op je scherm

De kleinere arthouse bioscopen en dorpscinema's zijn nog lang niet uitgezongen. Her en der wordt de vergane glorie naar hedendaagse normen gekatapulteerd en wordt vooral werk gemaakt van een fris en eigenzinnig aanbod.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234