Dinsdag 30/05/2023

Antwerpse kunsttempel met verkoop bedreigd

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

Politici durven het amper hardop te zeggen, maar binnenskamers neemt de druk toe om het gebouw waarin de Antwerpse topgalerie De Zwarte Panter gehuisvest is en dat eigendom is van het OCMW, te verkopen. "Inderdaad, die druk neemt toe en komt uit alle richtingen", zegt OCMW-voorzitster Monica De Coninck aan De Morgen. De Zwarte Panter is gehuisvest in het voormalige Sint-Julianusgasthuis aan de Hoogstraat, oorspronkelijk een veertiende-eeuws gasthuis voor pelgrims die naar Compostela reisden. Later werd het een tehuis voor bejaarden, maar in de jaren zestig stond het te verkrotten. Volgens galerist Adriaan Raemdonck zijn het precies De Zwarte Panter en kunstenaars rond Wannes van de Velde die de verkrotting onder de aandacht brachten en zich actief gingen inzetten voor de herwaardering van de binnenstad. "Stank voor dank krijgen we nu. Als je je maatschappelijk engageert, de buurt helpt herwaarderen, je deuren openstelt voor initiatieven die de vrijheid in deze stad bevorderen, dan word je afgestraft." Raemdonck betaalt geen fortuinen aan huurgeld. "Veertigduizend frank per maand. We betalen de verzekering, wat voor een monument een smak geld is, en we onderhouden het gebouw. Nee, ik heb niet de indruk dat ik de stad oplicht. Ik betaal al jaren netjes mijn huishuur. Wij hebben bovendien die torenhoge schuld van het OCMW niet veroorzaakt."

"Natuurlijk kun je je vragen stellen over De Zwarte Panter," zegt Monica De Coninck. "Als we de Panter verkopen, kun je daar nog maar eens een hotel of een restaurant in onderbrengen. En dan is dat historisch monument niet meer publiek toegankelijk. Nu kan iedereen er gratis binnen. Nee, ik vrees dat de vraag om de galerie te verkopen enkel gestoeld is op goedkoop sentiment: 'Kijk eens, het arme OCMW heeft een elitaire galerie, die slechts door een select clubje mensen bezocht wordt.' En dan vind je altijd wel mensen die dat een schande vinden. Maar als de druk blijft toenemen en we zitten op ons tandvlees, tja, dan zal ik uiteindelijk wel moeten zwichten."

Pagina 3

OCMW onder druk om historische galerie De Zwarte Panter te gelde te maken

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234