Zaterdag 30/05/2020

Antwerpse korpschef sprak ondanks verbod

Het federaal parket heeft Antwerps burgemeester Bart De Wever afgeraden en de lokale politie verboden om de pers in te lichten over Mohamed R., die vorige week over de Meir reed. Dat zegt minister van Justitie Geens. Toch stond korpschef Serge Muyters de pers te woord.

De 39-jarige Franse Tunesiër Mohamed R. werd vorige donderdag gevat nadat hij dronken en met hoge snelheid over de Meir reed. Kort na dat incident gaven Bart De Wever (N-VA) en zijn korpschef Serge Muyters een persconferentie, en nog de dag zelf is de vraag gerezen of dat wel opportuun was. De omgeving van De Wever reageert daarop dat het federaal parket had gevraagd geen details vrij te geven, maar dat dat ook niet is gebeurd.

"De tekst van de korpschef is afgestemd tussen politie en parket", zegt Johan Vermant, woordvoerder van De Wever. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaf aan dat de communicatie in samenspraak met het parket gebeurde.

Maar het federaal parket heeft De Wever wel degelijk afgeraden om een persconferentie te houden "omdat men door een te snelle reactie cruciale informatie over een gerechtelijk dossier riskeert vrij te geven aan een eventuele terroristische organisatie", zo heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) nu verklaard in de bevoegde Kamercommissie.

"Noch het federale noch het Antwerpse parket heeft zijn akkoord gegeven omdat het zo snel na de feiten erg delicaat is en wat je aan de bevolking meegeeft exact moet zijn, terwijl er op dat moment nog veel onduidelijk was", aldus Geens. "Maar het federaal parket kan een burgemeester niet verbieden om een persconferentie te houden in verband met de openbare orde."

Parketwoordvoerder Eric Van der Sypt bevestigt: "Wij hebben het afgeraden. Er mocht zeker geen communicatie zijn over elementen met betrekking tot het gerechtelijk onderzoek, en daarom vonden wij een persconferentie tout court af te raden, want hoe precies kun je op dat moment de scheiding maken tussen wat gerechtelijke en bestuurlijke informatie is? Maar het parket kan zoiets een burgemeester inderdaad niet verbieden en het advies is genegeerd."

Schending beroepsgeheim

Ondertussen had het parket echter ook de lokale politie verboden te communiceren, meldt Geens. "En het federaal parket preciseert dat, op basis van de geldende regelgeving, het wel degelijk een 'verbod' tot communiceren betrof, dat desgevallend een schending van het beroepsgeheim zou kunnen uitmaken."

Want terwijl justitie door de scheiding der machten een burgemeester niet kan verbieden de burgers en de pers in te lichten, kan het parket de lokale politie wel verbieden te communiceren. En dat is dus ook gebeurd, aldus Geens. "Het gaat om een verbod om helemaal niet te communiceren dat wij de lokale politie opleggen", verduidelijkt Van der Sypt.

Concreet lijkt het er dan ook op dat korpschef Muyters net na het incident geprangd zat tussen zo'n verbod vanuit het parket en de vraag van zijn andere 'baas' om een mededeling aan de burgers te doen, aangezien De Wever als burgemeester op bestuurlijk vlak aan het hoofd staat van de politie.

In een interview afgelopen weekend in Gazet van Antwerpen gaf Muyters aan dat de persconferentie met alle betrokkenen is doorgepraat, dat er geen gevoelige details zijn meegegeven en dat "het parket groen licht gaf voor de persconferentie."

Op het antwoord van Geens in de Kamercommissie, waarin de minister nu zegt dat dat niet zo was, wenst Muyters niet te reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234