Woensdag 19/02/2020

Antwerpse Kattendijkbrug wijkt voor zicht op de Schelde

Schepen Van Campenhout: 'De inrichting van het Eilandje wordt een stuk transparanter als die lelijke brug is afgebroken'

Antwerpen

Van een medewerker

Thomas Vreriks

Op 17 november gaat de Kattendijkbrug onder de sloophamer. Het Gemeentelijk Havenbedrijf van Antwerpen heeft eindelijk een vergunning gekregen om het betonnen gevaarte af te breken, zodat de weg vrijkomt om van het Eilandje, het oudste havengebied van Antwerpen, een bruisende stadswijk te maken. Naast woningen en kantoren zal er onder meer een congrescentrum worden gebouwd en een museum, het veelbesproken Museum Aan de Stroom (MAS).

Van een verlaten stadsdeel moet het Eilandje de komende jaren veranderen in een nieuwe trendy buurt. Een Masterplan dat in opdracht van de stad Antwerpen is uitgewerkt door Buro 5 uit Maastricht, en begin 2002 goedgekeurd, stippelt de nieuwe toekomst voor het gebied uit.

Die toekomst draait voor een belangrijk deel om water, dat in dit oude havengebied alomtegenwoordig is. De Stad, het Havenbedrijf en het Projectbureau Eilandje werken daarom aan een Waterplan. Het idee is om naast de binnenvaart ruimte te geven aan pleziervaart, zodat het gebied een 'waterparadijs' kan worden. De aanleg van bomen, struiken en planten moet het groene gehalte van de wijk aanzienlijk verhogen.

In dit Waterplan past ook de afbraak van de Kattendijkbrug, de verbinding tussen de Montevideowijk en het Droogdokkeneiland. Het was de bedoeling de brug al enkele maanden geleden te slopen, maar de vergunning bleef uit. Met de afbraak krijgt het Eilandje het zicht op de Schelde terug. "Als de brug is weggehaald, kunnen de nieuwe bewoners van het Eilandje straks genieten van een weids panorama op de Schelde", belooft woordvoerster van het havenbedrijf Ann Wittemans.

In plaats van de brug komt er een gelijkgrondse overgang over de Kattendijksluis, een ophaalbrug die het verkeer vlot over de sluis moet leiden. Tot dan toe moeten auto's over de pas aangelegde weg ter hoogte van de Sloepenweg en de Oosterweelsesteenweg. Deze weg is een tijdelijke oplossing. Schepen van Openbare werken Ludo Van Campenhout (VLD) wacht nog op groen licht voor de aanleg van de ophaalbrug. "De hele inrichting van de site wordt transparanter als de lelijke brug eenmaal is afgebroken", zegt de schepen, die voordien kabinetschef van het Gemeentelijk Havenbedrijf was en het dossier dus goed kent. "Het voordeel is tweeledig: het uitzicht op de Schelde wordt aanzienlijk mooier en de jachthaven aan het Willemdok, die de laatste jaren een explosieve groei heeft doorgemaakt, wordt toegankelijker voor de pleziervaart. Pleziervaartuigen kunnen nu immers onmogelijk onder de Kattendijkbrug doorvaren, omdat die te laag is. Daardoor moeten ze een omweg maken via de Royersluis."

In de nieuwe situatie is wel een bewegende brug noodzakelijk. Zeilers en jachtbezitters moeten daarbij wel nog even geduld oefenen: de nieuwe ophaalbrug zal pas over twee jaar klaar zijn. "Het financieringsplan is nog niet helemaal uitgewerkt", zegt Van Campenhout. "Maar met de opbrengst van de kaaigronden, waarop de brug moet worden gebouwd, kan het Vlaams Gewest de kosten nagenoeg volledig recupereren." Overheid en bedrijven werken samen bij het project Kattendijksluis.

Er is al een voorstudie uitgevoerd over de renovatie van de Kattendijksluis, de bouw van een of twee beweegbare bruggen en een sluis voor de recreatievaart. Griet Lecompte van het projectbureau Eilandje: "De ingebruikname van de Kattendijksluis is absoluut een van onze speerpunten."

Maar niet iedereen is er gerust op dat het plan goed uitwerkt. Zegt een bewoner die de plek op zijn duimpje kent: "Toen er nog volop geladen en gelost werd, was het hier plezant. Een echte volksbuurt. Ik ben bang dat er nu enkel dure appartementen komen die de gewone man niet kan betalen. Wij hopen vooral dat er niet te veel kantoren komen, want alle mensen die daar werken gaan 's avonds terug naar huis. En dan is het hier wéér dood. Daar zou het Eilandje niks mee opschieten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234