Woensdag 31/05/2023

IS-weduwen

Antwerpse IS-weduwen lopen vrij rond in Turkije

Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal. Beeld DR
Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal.Beeld DR

De beruchte IS-weduwen Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26) zijn naar Turkije kunnen ontsnappen. Daar lopen ze naar verluidt nog vrij rond. Als ze zich melden of opgepakt worden, dan heeft het land al zes IS’ers uit België in handen - en het zijn zeker niet de braafsten die binnenkort waarschijnlijk teruggestuurd worden.

Guy Van Vlierden

Het was op de Brusselse rechtbank dat gisteren bekend raakte dat Wielandt en Abouallal vertrokken zijn uit Syrië. Hun advocaten hadden daar een zoveelste kortgeding op de agenda staan om de vrouwen en hun zes kinderen naar België te halen. Maar die eis bleek niet langer van toepassing, omdat de vrouwen zich nu in Turkije bevinden. Vorige maand ontsnapten ze uit het gevangenenkamp van Ain Issa, toen dat door de Koerden werd verlaten onder druk van de Turkse invasie.

Volgens onze info zaten de Antwerpse vrouwen daarna vast bij een pro-Turkse militie, maar zijn ze nu met de hulp van smokkelaars in Turkije binnengeraakt. Daar zouden ze gisteren nog op vrije voeten zijn geweest. Of ze van plan zijn om zich vrijwillig te melden bij de lokale autoriteiten, in de hoop om zo naar België uitgewezen te worden, is nog niet duidelijk. Maar als ze dat doen, dan houdt Turkije weldra zes IS’ers uit België vast.

Niet bij eerste lichting

Eerder deze maand werd Fatima Benmezian (24) daar al in de boeien geslagen nadat zij uit Ain Issa was kunnen ontsnappen. Voorts zit ook Amina Ghezzal (30) uit Beringen in een Turkse gevangenis. Zij is de in Turkije veroordeelde moeder van wie de twee dochtertjes in februari op gerechtelijk bevel naar België teruggehaald werden.

Eveneens in Turkije veroordeeld zijn de Brusselaar Yassine Lachiri (35) en Dadi Meki (38). Die laatste is een Algerijn die op de lijst van Belgische IS'ers staat omdat hij hier een poos heeft gewoond, onder zijn alias Mokhtar Mekkaoui. Hij bracht daarnaast geruime tijd in Nederland door en kwam daar in 2002 al ter sprake in het onderzoek naar de beruchte Hofstadgroep - waartoe ook de moordenaar van Theo van Gogh heeft behoord.

In Syrië was Meki/Mekkaoui getrouwd met Xaviera Swagemakers (25), één van de Nederlandse vrouwen die Turkije deze week al teruggestuurd heeft. De andere is Fatima Habtat (23), die zich in oktober met twee kinderen van de omgekomen Antwerpenaar Ali El Morabit meldde op de ambassade van haar land in Ankara. De twee Nederlandse vrouwen werden bij hun aankomst op de luchthaven van Schiphol onmiddellijk opgepakt.

Hoogstwaarschijnlijk stuurt Turkije ook de Belgen terug, al lijken zij geen deel uit te maken van de eerste lichting. Op een lijst van 959 individuen uit 34 verschillende landen staat immers geen enkele landgenoot vermeld. Het merendeel komt uit Irak (296) en Syrië (273), maar er zijn er ook uit Duitsland (17), Nederland (3), Frankrijk (2), Denemarken (2), Oostenrijk (2) en het Verenigd Koninkrijk (1) bij.

Misgelopen drugsdeal

De verwachting is dat Meki/Mekkaoui naar Algerije uitgewezen wordt, maar met Lachiri zou ons land wel één van zijn zwaarste gevallen kunnen terugzien. Voor hij radicaliseerde, had Lachiri al een man gedood bij een fout gelopen drugsdeal. Die feiten werden als doodslag gekwalificeerd en leverden hem in 2005 een celstraf van vijf jaar op. Voor zijn terroristische activiteiten werd hij in 2015 bij verstek veroordeeld tot twintig jaar.

Brusselaar Yassine Lachiri poseert graag met wapentuig en bommengordels. Beeld RV
Brusselaar Yassine Lachiri poseert graag met wapentuig en bommengordels.Beeld RV

In Syrië poseerde Lachiri vaak met bommengordels en zwaar wapentuig. Hij was daar naar eigen zeggen ook betrokken bij de executie van de Brusselse imam Iliass Azaouaj. Die werd in 2014 gedood omdat IS hem van spionage verdacht. En zelfs toen Lachiri al vastzat in Turkije, terroriseerde hij medegevangenen die afstand hadden genomen van hun radicale ideologie.

Ook Wielandt, Abouallal en Benmezian zijn bij verstek veroordeeld in België, waardoor hen na hun terugkeer nog een celstraf wacht. Die bedraagt voor alle drie vijf jaar. Bij Benmezian dateert het vonnis al uit 2015, terwijl de veroordelingen van Wielandt en Abouallal op 30 oktober nog eens bevestigd werden door het hof van beroep in Antwerpen. Insiders zeggen dat de drie vrouwen nog steeds radicaal zijn, al is een tijdlang anders beweerd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234