Zondag 26/05/2019

Syriëstrijders

Antwerpse imam verdwenen en allicht vertrokken naar Syrië

Moslims bidden in de moskee. Beeld Bas Bogaerts

De jonge, in Antwerpen actieve imam Youssef E.G. is al een maand spoorloos en is vermoedelijk naar Syrië vertrokken om er zich aan te sluiten bij radicale islamstrijders. Er loopt een opsporingsonderzoek naar de Marokkaanse man. Dat schrijft Het Laatste Nieuws donderdag. Het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) bevestigt dat het dossier van de man gekend is bij de stadsdiensten, maar wil niet dieper ingaan op de inhoud daarvan.

Youssef E.G. ging tot een maand geleden voor in het gebed in moskee El Mohsinien in het Antwerpse district Berchem. Voordien was hij ook al actief in Hoboken en Borgerhout. De moskeebesturen zouden geen argwaan gehad hebben omdat de man zich in zijn functie gematigd gedroeg. Zijn radicale ideeën zou hij verspreid hebben tijdens persoonlijke contacten, zonder medeweten van de besturen.

Ook de Antwerpse dienst Samen Leven is intussen op de hoogte gebracht van de situatie. Burgemeester De Wever kan volgens zijn woordvoerder niet ingaan op individuele dossiers, maar laat met het oog op de verdere aanpak ervan - bijvoorbeeld inzake de jongeren met wie de imam contact had - wel weten dat de stad een "zeer uitgebreide deradicaliseringsaanpak" heeft, "zowel individueel als groepsgericht". Zo wordt er gewerkt naar scholen en moskeeën toe en bestaat er een klankbordgroep met islamitische verenigingen.

De bekende Antwerpse imam Sulayman Van Ael reageerde donderdagochtend al op zijn Facebookpagina met een videoboodschap. "Zulke mensen moeten beseffen dat ze door hun onverantwoorde handelingen al het positieve wat de moslimgemeenschap probeert op te bouwen, neerhalen", zegt hij. Van Ael stelt ook dat er een ander opleidingsbeleid nodig is in België, zodat er minder imams moeten "geïmporteerd" worden uit het buitenland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.