Zaterdag 16/10/2021

Antwerpse Gay Games onzeker

Vlaamse holebiverenigingen trekken aan de alarmbel over de World Outgames, het grootste internationale holebi-evenement ooit in ons land dat in augustus 2013 zou plaatsvinden. Er zou een tekort zijn van 900.000 euro en het ontbreekt aan transparantie. De voorzitter spreekt van een 'verrottingsstrategie'.

Het zag er nochtans mooi uit. In 2010 haalde de stad Antwerpen de Outgames binnen, een internationaal evenement dat sinds 2006 wordt georganiseerd vanuit de internationale holebigemeenschap. Cultuur, mensenrechten en vooral sport zijn de drie pijlers van wat in de volksmond de 'Gay Games' wordt genoemd. Naar schatting zou Antwerpen daarmee in de eerste week van augustus 2013 zo'n 250.000 toeschouwers van over de hele wereld lokken.

Zowel de Vlaamse als federale regering maakte geld vrij voor de organisatie en promotie van het evenement met een geschat prijskaartje van 8 à 10 miljoen euro. Een eerste kink in de kabel kwam er in 2009, toen bleek dat de organisatoren de licentieschijf van 150.000 euro niet konden betalen. De stad Antwerpen stelde zich toen garant. Zaak opgelost? Niet helemaal.

Het was al langer bekend dat het niet boterde tussen het organiserende WOGA en het middenveld, bestaande uit de holebi-verenigingen Cavaria, Het Roze Huis en Active Company, de grootste holebisportclub in Antwerpen. In 2010 stapte dat middenveld al uit de raad van bestuur van WOGA, maar beloofde ze wel langs de zijlijn te blijven samenwerken. Het blijvende gebrek aan transparantie bleef echter ergernis opwekken.

Crisis

"Op de jongste algemene vergadering omschreef WOGA zichzelf als een organisatie in crisis", zegt Leonie Nelissen, voorzitster van Het Roze Huis (Antwerpen). "Ze riep het middenveld daarom op om een actievere rol te spelen en mee te denken over hoe uit die crisis te geraken. Geen probleem, want we willen fantastische Outgames. Maar dan moeten we eerst inzage krijgen in hoe ze er operationeel, beleidsmatig en financieel voor staan.

"Kijk, WOGA is een tijdelijk project, terwijl wij als vereniging blijven bestaan. Misschien heeft WOGA een goed businessplan, maar we zien het niet. Met welke argumenten moeten wij onze achterban dan motiveren? Wij zijn als middenveld volledig transparant en kunnen enkel in een project stappen dat ook zo werkt."

En daar knelt het schoentje. Volgens Active Companyvoorzitter Andy Vandervoort heeft WOGA op de afgelopen algemene vergadering een 'financieel sprookje' opgehangen. "Een begroting voorstellen met een tekort van 900.000 euro op negen maanden voor de Outgames, is ongepast. Wij kunnen alleen verder werken op basis van een realistisch kader. Als holebi-sportvereniging nemen we de drukst bezochte sportdisciplines als tennis, zwemmen en badminton op ons, dus we hebben hier alle belang bij.

"We houden ook ons hart vast voor het mensenrechtencongres. WOGA zegt dat HIVOS medeorganisator is, maar de Nederlandse expertiseorganisatie zegt ons dat ze eerder een inhoudelijke rol wil spelen tijdens het congres. Dat is een heel ander verhaal."

Outgamesvoorzitter Bart Abeel ontkent ondertussen dat er een tekort is van 900.000 euro. "Het gaat zelfs goed met Outgames. Die 900.000 euro is om het kwalitatieve evenement te maken dat we zouden willen. We hebben een cashflow, maar dat is iets anders. Bovendien hebben we ook al een scenario opgesteld om het met minder geld te doen. Ik ontken wel niet dat we inspanningen moeten leveren op talloze domeinen."

Abeel vraagt zich luidop af waarom het middenveld de Outgames wil kelderen. "Ik heb de indruk dat men met een verrottingsstrategie bezig is." De oproep van het middenveld om de persconferentie van 4 december, in aanwezigheid van Verhofstadt en Di Rupo, uit te stellen, legt hij daarom naast zich neer.

Stadsbestuur boos

Gisteren merkte Antwerps schepen voor Toerisme Philip Heylen (CD&V) nog boos op dat het middenveld het stadsbestuur nooit heeft ingelicht over hun bezorgdheid. Vandervoort betreurt die uitspraak: "Toen we in 2010 uit het bestuur stapten, hebben we dit goed beargumenteerd. Ook aan de stad. Alleen is de goednieuwsshow van Abeel zo sterk geweest dat de stad toen niet heeft doorgezet. Ik hoop dat de stad alsnog met ons wil ijveren voor een grondige en onafhankelijke doorlichting van het evenement."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234