Zondag 24/01/2021

Look hoes talking

Antwerpse fotograaf Charif Benhelima levert hoes voor banjoplaat

Beeld Charif Benhelima

In de rubriek Look Hoes Talking gaan we op zoek naar het verhaal achter een Belgische platenhoes. Deze week: When The Shade Is Stretched, de split lp van Ruben Machtelinckx en Frederik Leroux, met artwork van de Belgische kunstenaar Charif Benhelima.

Er is een kleine kans dat u opkijkt wanneer we vertellen dat Ruben Machtelinckx en Frederik Leroux een vinylplaat delen. Als u hoort dat ze beurtelings een bezwerende ode aan de banjo brengen wordt die kans plots veel groter. Het artwork van de hand van de Antwerpse fotograaf Charif Benhelima is nog een extra reden voor verwondering. 

Wie het muzikale parcours van Ruben Machtelinckx, mede-oprichter van het platenlabel Aspen Edities, onder de loep neemt, herkent overal de hand van de gitarist en banjospeler. Onderzoek wijst uit dat er ook een visuele rode draad doorheen zijn werk is: de puike platenhoezen. “Wanneer ik muziek schrijf, laat ik mij vaak inspireren door beelden”, vertelt de muzikant. “Ik vind het belangrijk om aan elk aspect van een album aandacht te geven. Het schrijven, de mastering maar ook de vormgeving, typografie en zelfs de papierkeuze vind ik belangrijk. Het was dan ook een logische keuze om met beeldende kunstenaars samen te werken. Het levert niet alleen mooie hoezen op, de samenwerkingen zijn ook vaak boeiend en inspirerend.”

Machtelinckx werkt vaker met dezelfde artiesten samen. Hij gebruikte al twee keer werk van Koen Van den Broek en is hij ook vaste klant bij kunstenaar Ante Timmermans. “Het is de tweede keer dat ik een beeld van Charif gebruik. Hij heeft mij enkele jaren geleden een prachtig boek gegeven met werk dat hij maakte toen hij in Harlem woonde, en die beelden zijn mij altijd bijgebleven. Toen ik hem over deze banjoplaat vertelde, had hij meteen een specifiek voorstel voor een hoes.”

Billie Holiday

Charif Benhelima schoof meteen een polaroid met rode schijn van The Harlem YMCA naar voren, destijds een bekend hotel dat voornamelijk bestemd was voor Afro-Amerikanen. Onder meer Billie Holiday en Michael Jackson hebben er verbleven. “Er is in die zin een link met banjo’s, omdat het instrument sterk verbonden is met de Afro-Amerikaanse cultuur. Maar de muziek zelf heeft niets met die traditie te maken. Frederik en ik benaderen de banjo met een verschillende insteek, beiden op een hedendaagse manier.”

“Er is dus geen rechtstreekse link tussen beeld en geluid”, gaat Ruben Machtelinckx verder. Maar wat sprak hem precies aan in het werk van Benhelima? “Het is een foto die meteen in het oog springt, niet enkel door het beeld maar ook door de kleur. Alle beelden die we hebben geselecteerd – ook die van het binnenwerk – staan open voor interpretatie. Er waren ook foto’s met mensen op, beelden over armoede of andere taferelen uit Harlem die een heel directe inpakt hebben op de kijker. Charif koos bewust voor beelden die je vrij kan interpreteren en die geen directe of duidelijke verwijzing zijn naar de Afro-Amerikaanse cultuur.

Beeld Charif Benhelima

Het artwork van When The Shade Is Stretched heeft iets filmisch. “En dat is ook een eigenschap van de muziek”, besluit de gitarist en banjospeler. “Soms is de muziek abstract, soms repetitief. De verhalen die Frederik en ik brengen kunnen ook als verrassend worden ervaren. Verwacht geen klassieke banjoplaat, maar eerder een afgeleide.”

When The Shade Is Stretched van Ruben Machtelinckx en Frederik Leroux is uit bij Aspen Edities. aspenedities.com 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234