Dinsdag 26/05/2020

Antwerpse coalitie kibbelt over Isvag-oven

'Kelchtermans heeft nooit officieel de sluiting van de oven bevolen'

antwerpen.

Belga en eigen berichtgeving

De beslissing van de intercommunale Isvag om haar verbrandingsoven in Wilrijk vanaf 2 april opnieuw op te starten, heeft in het Antwerpse politieke landschap voor opschudding gezorgd. Zeker drie van de vijf coalitiepartners reageren afwijzend op het voornemen. Burgemeester Detiège, SP-partijgenoot van Isvag-voorzitter Fons Geeraerts, zal vandaag pogen om tijdens de collegevergadering de brokken te lijmen. Ondertussen heeft Greenpeace, gisterenavond om 18 uur, de verbrandingsoven bezet om te protesteren tegen de voorgenomen heropening.

De Agalev-fractie in de Antwerpse gemeenteraad reageerde dinsdagavond al. "Als de oven opengaat, zal ik verbieden dat er Antwerps huisvuil in verbrand wordt", sprak schepen van Milieu Mieke Vogels gespierde taal. Agalev benadrukt dat haar vertegenwoordiger in de intercommunale Dirk Geldof tegen de heropening stemde. Het besluit van de raad van bestuur van Isvag om de oven terug in werking te stellen, werd ingegeven door het advies van de commissie-Baeyens. Die stelde op 9 maart dat heropstarten aanvaardbaar is, mits aan bijkomende voorwaarden wordt voldaan. Kelchtermans vroeg echter uitstel. Hij rekende erop dat men op zijn vraag zou ingaan.

Volgens de groenen gaat de heropening in tegen alle afspraken die in het Antwerpse schepencollege werden gemaakt. Agalev eist dat er een nieuwe rondetafelconferentie komt waar ook Vlaams minister voor Gezondheidsbeleid Wivina Demeester - zij weigerde het rapport van de commissie-Baeyens goed te keuren en daarmee het licht op groen te zetten voor de heropening van de oven - en milieuminister Kelchtermans op aanwezig zijn. Die werd gisteren in het Vlaams parlement bestookt met vragen over de oven. Kelchtermans vraagt de intercommunale om de conclusies van de Dienst voor Gezondheidszorg af te wachten. Agalev wil van geen heropstarten weten en eist de definitieve sluiting. De partij wil daarover op de rondetafel vooral duidelijkheid krijgen van de twee excellenties. Volgens Agalev mag ook in deze Wivina Demeester niet langer verstoppertje spelen en moet haar kabinet met geld op de proppen komen om de sluiting financieel te dragen.

"Definitief sluiten zal niet simpel zijn", denkt burgemeesteres Detiège. "De beheerraad van Isvag sloot de oven op eigen initiatief, nog voor er vanwege de minister een officieel sluitingsbevel kwam. Naderhand bleek zo'n bevel niet meer nodig te zijn. De oven was immers al dicht. In principe kan de beheerraad dus autonoom beslissen om te heropenen. Wat niet volgens de afspraken is verlopen, is het stemgedrag van de vertegenwoordigers van de partijen in de beheerraad van de intercommunale. Er waren afspraken met de fractievoorzitters en met de mandatarissen dat er voorafgaand overleg zou worden gepleegd. Dat is niet gebeurd."

De Beweging voor Sociale Vernieuwing (BSV), nog een coalitiepartner rond schepen Patsy Sörensen, sprak zich gisteren eveneens uit tegen de heropening van de verbrandingsinstallatie. De BSV en schepen Sörensen menen dat de resultaten van bijkomend onderzoek moeten worden afgewacht en dat minister van Leefmilieu Theo Kelchtermans in afwachting van een definitieve beslissing de Isvag-vergunning moet schorsen en de heropstart moet beletten.

Of het dispuut over de oven tot een breuk zal leiden binnen de meerderheid, lijkt volgens Detiège weinig waarschijnlijk. "Morgen (vandaag, FSt) wordt daarover overlegd in het schepencollege. Ik ben niet akkoord met Vogels over de te volgen strategie en over haar voornemen om ervoor te zorgen dat het Antwerps huisvuil niet door de Isvag-oven wordt verbrand. Ik ben ervan overtuigd dat er een compromis uit de bus komt." Frans Steenhoudt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234