Woensdag 07/12/2022

Antwerpen

Antwerpse bouwcommissie: "De schepen luistert niet naar ons"

Antwerps schepen Rob Van de Velde (l.) en bouwmeester Christian Rapp. De schepen krijgt andermaal zware kritiek. Beeld Tim Dirven
Antwerps schepen Rob Van de Velde (l.) en bouwmeester Christian Rapp. De schepen krijgt andermaal zware kritiek.Beeld Tim Dirven

De commotie over vastgoedprojecten in Antwerpen gaat maar niet liggen. Verschillende leden van de adviesraad (Gecoro) luiden de noodklok omdat de stad en bevoegd schepen Rob Van de Velde (N-VA) hun kritische adviezen naast zich neerlegt. "We worden teruggeworpen naar de jaren vijftig."

Tine Peeters

Ditmaal komt de kritiek op het stadsbestuur niet van de oppositie, maar wel van de adviserende bouwcommissie. In het jargon: de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening, kortweg Gecoro. Daarin zit het middenveld, maar ook experts zonder politieke kleur. Hun aanbevelingen zijn niet bindend.

"Het verschil met het vorige stadsbestuur is echt dag en nacht," zegt advocate Geert Lambrechts. Zij zetelt al jaren voor de vzw Samenlevingsopbouw in deze commissie. "De schepen luistert niet naar ons. Hij begrijpt het ook vaak gewoon niet. We worden in Antwerpen teruggeworpen naar de jaren vijftig. Nochtans heeft iedereen in de stad toch recht op een veilige en gezonde omgeving?"

Van kritisch naar gunstig

Het kantelpunt voor Lambrechts, maar ook andere leden, zoals Thomas Goorden (burgerraad) of Yves Heylen (Unizo) was hun advies over het parkeerbeleid in de nieuwe bouwcode. Voor de zomer formuleerden ze daar 'fundamentele bedenkingen' bij.

"Het was een uitgebreid en erg kritisch advies", bevestigt voorzitter Bram Abrams, onafhankelijk deskundige. Na de zomer bleek echter dat dit kritisch advies door de administratie de quotering 'gunstig onder voorwaarden' had gekregen. Omdat dit niet strookte met de inhoud van het advies, was er grote onrust binnen de Gecoro. Meerdere leden vermoeden politieke druk.

Thomas Goorden, die de tegenstelling tussen de inhoud van het advies en de quotering ontdekte, diende zelfs een klacht in bij de provincie wegens 'vervalsing van de feiten'. Die liet hem enkele dagen geleden weten dat ze niet kan oordelen over het dossier, maar dat hij wel naar de Raad van State kan stappen. Goorden heeft nog niet beslist of hij dat gaat doen.

Gecoro-voorzitter Abrams overlegde intussen met de stad, waardoor de adviezen voortaan zonder label 'gunstig' of 'ongunstig' worden doorgestuurd. Als de stad afwijkt van de adviezen, zal ze dat ook motiveren.

Toen dit werd besproken op de vergadering van de Gecoro op 8 november, was schepen van Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde zelf aanwezig. "Hij kwam daar jammeren dat hij imagoschade had geleden omdat wij een dossier naar buiten hadden gebracht," zegt Lambrechts.

Yves Heylen, lid van Gecoro voor Unizo, bevestigt. "Hij is ons de levieten komen lezen en verbood ons nog publiekelijk over de adviesraad te spreken." Unizo Antwerpen laat wel weten dat Heylen niet namens hun organisatie spreekt. Heylen zat vroeger bij de liberale partij Open Brasschaat, maar is nu partijloos.

Van de Velde geeft toe dat hij naar de adviescommissie ging, maar nuanceert: "Ik ben het gaan uitleggen", zegt hij. "Meer niet. Maar er was een klacht ingediend wegens schriftvervalsing tegen een ambtenaar. Dat is zeer ernstig." Op die manier wou hij uitleg verschaffen en zijn administratie verdedigen.

Lief voor maar één kindje

Gecoro-lid Heylen ging in het actuaprogramma De zevende dag nog een stap verder dan de andere leden van de adviesraad. Hij had het over 'de liaison dangereuse tussen enkele bouwpromotoren en de Antwerpse politiek'. "Onze burgervader is niet lief voor vele kindjes, maar voor één welbepaald kindje."

Heylen doelt op Land Invest, waar Erik Van der Paal de stille vennoot is. Die project­ont­wik­ke­laar kwam de laatste weken in opspraak omdat hij te nauwe banden zou hebben met het stadsbestuur. "De politieke beïnvloeding sijpelt zelfs binnen in onze adviesraad", zei Heylen nog.

Voorzitter Abrams betreurt die uitval. "Dit college stapt wel eens over een advies, ja. Maar voel ik mij daardoor gepasseerd? Nee. Iedereen moet zijn job doen. Gebeurt het vaker dan vroeger? Vermoedelijk wel, maar Patrick Janssens deed het ook. Ik begrijp de frustratie en het ongenoegen, maar laten we het vooral over de inhoud hebben."

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) was niet bereikbaar voor commentaar.

Bent u graag als eerste op de hoogte van al het politieke nieuws uit Antwerpen? Voeg De Morgen toe op WhatsApp en wij bezorgen u alle belangrijke updates rechtstreeks op uw smartphone.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234