Zondag 25/07/2021

AvondklokUpdate

Antwerpse avondklok tijdelijk opgeschort wegens hittegolf

Gouverneur Cathy Berx. Beeld Photo News
Gouverneur Cathy Berx.Beeld Photo News

De avondklok die momenteel van kracht is in de provincie Antwerpen zal voorlopig niet meer worden gehandhaafd omdat code rood geldt voor de voorspelde extreme hitte. Dat heeft gouverneur Cathy Berx bekendgemaakt.

Op die manier kunnen Antwerpenaars de komende dagen verkoeling zoeken in de vroege en late uurtjes van de dag, zoals aanbevolen door het Vlaamse warmteactieplan. Mogelijk wordt de avondklok na de hittegolf nog verder geherevalueerd.

Gouverneur Cathy Berx: “Risico- en crisisbeheer blijft een voortdurende afweging van de risico’s waarmee we geconfronteerd worden. Als over enkele dagen blijkt dat het niet handhaven van de avondklok geen manifeste aanleiding geeft tot risicovol en onveilig gedrag, dan zullen we de avondklok ten gronde herevalueren.”

“Ik roep alle mensen in de provincie Antwerpen op om deze aankondiging niet aan te grijpen om feest te vieren of samen te komen. Vermijd drukke plaatsen. Blijf alert voor symptomen bij uzelf en anderen. Doe het voor elkaar, doe het voor onze artsen, verpleegkundigen en ziekenhuizen waarvoor we samen hebben geapplaudisseerd, en voor uzelf”, aldus Berx.

De beslissing werd in overleg met de Provinciale Crisiscel en de burgemeesters van de provincie genomen. De strenge handhaving van het samenscholingsverbod blijft wel van kracht, net als het verplichte sluitingsuur voor de horeca, om 23 uur.

Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog

Mondmaskers

Ook aan de mondmaskerplicht wijzigt niets. Het juist dragen van mondneusmaskers in de openbare ruimte en elke private maar voor publiek toegankelijke plaats blijft de regel. Gouverneur Berx stelt dat het dragen van mondmaskers voor velen al een gewoonte en een nieuwe vorm van beleefdheid is, en roept op dit te blijven volhouden.

De lokale politie van de stad Antwerpen zal de mondmaskerplicht op het openbaar domein wel enkel handhaven op drukke plaatsen. Dat gebeurt op vraag van burgemeester Bart De Wever (N-VA). De bijsturing is voorlopig van kracht tot woensdag 12 augustus. Tot dan zal de Antwerpse politie niet optreden wanneer het mondneusmasker afgezet wordt op rustige plaatsen, waar niemand anders zich in de nabije omgeving bevindt of er enkel kortelings gekruist of gepasseerd wordt. Het gaat hier voor alle duidelijkheid om een maatregel in de stad Antwerpen, niet in de hele provincie.

“Dit zijn uitzonderlijke omstandigheden, zeker in een dichtbevolkte grootstad waar veel alleenstaanden, ouderen en grote gezinnen vaak klein behuisd zijn, zonder tuin of terras”, zegt De Wever. “Ik vraag verantwoordelijkheidszin van iedereen”, zegt hij wel.

De Wever benadrukt dat zijn korps wél strikt zal toezien op het dragen van een mondmasker op drukke plaatsen en het vermijden dat grote groepen ‘s nachts samenkomen op het openbaar domein. “Respecteer de richtlijnen”, zegt hij. “Samen kunnen we dit aan.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234