Dinsdag 23/04/2019

Antwerpen

Antwerps zenuwcentrum moet files aanpakken

De stad Antwerpen werkt samen met de politie en de administratie aan een ‘war room’ om de mobiliteitsproblemen aan te pakken. Die moet snel ingrijpen als het foutloopt, zoals de voorbije dagen.

Een simulatie van het toekomstige Operaplein. Door de werken worden de Leien, een belangrijke verkeersas, vanaf juni doorgeknipt. Beeld Manuel de Sola Morales

Minuut per minuut zullen de lokale en federale politie, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stadsdiensten de files opvolgen. Bedoeling is zo snel mogelijk in te grijpen als het fout gaat. Daarmee lijkt het Antwerpse zenuwcentrum op de commandopost voor het Gentse circulatieplan. “Bedoeling is om snel op de bal te kunnen spelen", zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Aanleiding zijn de files in Antwerpen. Door een samenloop van enkele werkzaamheden is er dezer dagen lang aanschuiven. Zo worden er in het noorden voorbereidingswerken uitgevoerd voor de Oosterweel-verbinding, waardoor het verkeer vanuit het op- en afrittencomplex in Ekeren wordt omgeleid via de Noorderlaan. Maar ook daar wordt al volop gewerkt.

De grote knip

“We proberen de werken op elkaar af te stemmen, maar op dit moment zijn er gewoon heel veel werven die moeten worden afgewerkt”, zegt Jef Schoemaekers van het Agentschap Wegen en Verkeer. Dat er files ontstaan, valt dan ook moeilijk te vermijden. “Ondanks de waarschuwingen zijn er altijd mensen die zich laten verrassen", klinkt het.

En dan moet 'de grote knip’ nog komen. Vanaf begin juni worden de Antwerpse Leien afgesloten ter hoogte van het Operaplein. Een maatregel die veel hinder zal veroorzaken, want de Leien zijn een belangrijke verkeersas voor het verkeer dat van noord naar zuid rijdt. De as zal ruim een jaar niet beschikbaar zijn.

Om de schade te beperken, wordt een tijdelijk zenuwcentrum ingericht. "Als de bevoegde diensten samenzitten in één kamer en over alle verkeersinformatie beschikken, dan gaat het sneller om bijvoorbeeld digitale verkeersborden aan te passen of verkeersagenten in te zetten", zegt Kennis.

Paniekvoetbal

Kennis roept het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer op om wegenwerken ook beter te coördineren. “Ik stel vast dat er momenteel nogal wat werken holderdebolder worden opgestart. Dat kan eigenlijk niet. Ik hoop dat iedereen dan ook wat aandachtiger wordt en wat beter met elkaar communiceert."

Volgens sp.a-gemeenteraadslid Toon Wassenberg speelt het stadsbestuur paniekvoetbal. "Het is duidelijk dat de werken niet goed zijn voorbereid. Bovendien zijn er te weinig alternatieve verkeersmiddelen voorzien voor de auto. Die war room van het stadsbestuur lijkt dus eerder op een panic room."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.