Zondag 26/01/2020

Antwerps secundair onderwijs verplicht maximumfactuur

Het Antwerps provinciaal onderwijs voert in de eerste twee jaren van het middelbaar onderwijs een maximumfactuur in. Jaarlijks mogen scholen aan ouders een maximale bijdrage van 250 euro per kind vragen.

Vanaf 1 september 2013 geldt in alle vijf scholen van het Antwerpse provinciale net, goed voor ruim 6.000 leerlingen, een maximumfactuur van 250 euro. Vijf scholen, vier van het gemeenschapsonderwijs GO en een van het stedelijke net, onderzoeken nog of ze meestappen in het project.

De maximumfactuur, die al langer bestaat in kleuter- en lagere scholen, moet de studiekosten in de hand houden. Het HIVA-KULeuven Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving becijferde in een eerdere studie dat een middelbare scholier gemiddeld 978 euro per jaar kost, al waren er uitschieters tot 1.400 euro voor dure, technische richtingen.

"We hebben een jaar lang de kosten van vijftien scholen onderzocht", legt provinciaal gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a) uit. "De kosten lopen erg uiteen. In de ene school betalen de kinderen 288 euro per jaar aan boeken en kopies, in de andere maar 47 euro. Op basis van al die cijfers hebben we beslist dat 250 euro per jaar voor alles, ook de meerdaagse uitstappen haalbaar moet zijn. Het zal niet vanzelfsprekend zijn, maar het moet lukken."

Het basisonderwijs moest eerder al ondervinden dat het beperken van de kosten niet vanzelfsprekend is. Plots konden heel wat uitstappen niet langer. Vanaf dit jaar zijn de bedragen iets verhoogd: voor 2- en 3- jarigen betaal je maximaal 25 euro per schooljaar, voor 4-jarigen 35 euro en voor 5-jarigen 40 euro. In de lagere school is het nieuwe plafond 70 euro.

Daartegenover lijkt 250 euro veel geld. Toch wordt het lastig om pakweg musicals in de Antwerpse schouwburgen te bezoeken. "Maar het zal lukken", zegt Verhaert. "Er zijn genoeg niet-commerciële initiatieven die gratis of erg goedkoop zijn. En bij een meerdaagse uitstap kunnen leerkrachten bijvoorbeeld zelf koken in plaats van een beroep te doen op externen."

Minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) is op de hoogte en volgt het initiatief op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234