Dinsdag 19/01/2021

politiek

Antwerps schepencollege op feest projectontwikkelaar: Groen dient klacht in

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).Beeld Photo News

Groen dient een klacht in bij het integriteitsbureau tegen het Antwerps stadsbestuur. Reden: de aanwezigheid van burgemeester Bart De Wever en een resem schepenen op het verjaardagsfeest van Erik Van der Paal, een zakenman achter vastgoedontwikkelaar Land Invest Group. 

De klacht komt er na een reportage van nieuwssite Apache waaruit blijkt dat bijna het voltallige schepencollege op 20 oktober aanwezig was op een privéverjaardagsfeestje van Erik Van der Paal. Apache toonde gisteren foto's van de aankomst van verschillende leden van het schepencollege op dat feest in het Antwerpse sterrenrestaurant 't Fornuis. Volgens Groen-raadslid Joris Giebens overtreedt het college hiermee de gedragscode die stelt dat alle schijn van partijdigheid en belangenvermenging met de privésector vermeden moet worden.

"De gedragscode bepaalt dat collegeleden er zich bewust van moeten zijn dat het aannemen van uitnodigingen voor bijzondere gebeurtenissen de schijn van partijdigheid kan wekken en zij er alles aan moeten doen om die schijn te voorkomen", legt Giebens uit.

"De aanwezigheid van zowel burgemeester De Wever, schepen Van de Velde, schepen Kennis, schepen Duchateau, schepen Van Peel en schepen Bastiaens op dit privéfeestje druist hier volledig tegenin en toont de nauwe banden tussen het Antwerpse stadbestuur en projectontwikkelaar Land Invest Group."

Van op 't Schoon Verdiep wordt stoïcijns gereageerd. "Als er een klacht binnenkomt bij het integriteitsbureau moet dat bureau daar over oordelen. Dat is logisch. Maar wij vinden deze aanklacht te belachelijk voor woorden", reageert Philippe Beinaerts, de kabinetschef van burgemeester De Wever. Meer wil hij niet kwijt.

Binnen het schepencollege wordt de klacht van Groen weggelachen. "Het ging om een receptie, met vijftig à zestig mensen. Waar maken de groenen een probleem van? Zullen ze voortaan dan een klacht indienen na elke receptie of toespraak waar de burgemeester of de schepenen een bedrijfsleider ontmoet?"

Achter de schermen

Volgens Giebens is Van der Paal niet zomaar een zakenman. En Land Invest niet zomaar een bedrijf. De bouwpromotor, in handen van de Nederlanders Paul Schaling en diens zoon Marc, heeft een stevige voet aan de grond in Antwerpen. Achter de schermen is Eric Van der Paal een stille vennoot. Hij is de zoon van Rudi Van der Paal, een van de financiers van de Volksunie, het Vlaams Blok/Belang en de prille N-VA.

In Antwerpen profileert Land Invest Group zich onder meer als de renovator van het havenkwartier Westkaai-Kattendijkdok, goed voor de nieuwbouw van vijf woontorens, de site van het slachthuis en Park Spoor Oost. De projectontwikkelaar is omstreden omwille van vraagtekens rond een aantal vergunningen. Die stonden vaak haaks op officiële adviezen.

Nog dit: het Antwerpse integriteitsbureau moet nu oordelen of de klacht van Groen gegrond is of niet. Als dat het geval blijkt, wordt het dossier doorgestuurd naar de Vlaamse regering. Daar krijgt de Antwerpse N-VA-kopvrouw Liesbeth Homans het dan op haar bord. Zij is de bevoegde minister.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234