Zondag 06/12/2020

Politiek

Antwerps partijbestuur sp.a weigert ontslag Tom Meeuws en blijft pal achter hem staan

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws heeft zoals verwacht zijn ontslag aangeboden als kopstuk van Samen, maar het partijbestuur heeft dat ontslag niet aanvaard.Beeld BELGA

SP.A Antwerpen heeft het ontslag van Tom Meeuws als kandidaat van de Samen-lijst in Antwerpen niet aanvaard. Eerder op de dag bevestigde Wouter Van Besien nog het ontslag van Meeuws, maar na een erg lang partijbestuur werd toch anders beslist. 

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws heeft zoals verwacht zijn ontslag aangeboden als kopstuk van Samen, maar het partijbestuur heeft dat ontslag niet aanvaard. Dat is deze nacht gebleken na meer dan vier uur vergaderen. De Antwerpse sp.a plaatst zich "ten volle achter zijn kopman" en wil "met Samen niet meedoen aan de moddercampagne die volop bezig is".

Coup de théâtre 

Coup de théâtre in het hoofdkwartier van de Antwerpse sp.a in de Ommeganckstraat gisterenavond: Tom Meeuws bood er zijn ontslag aan als nummer drie op de lijst van Samen - zoals hij vooraf ook aan lijsttrekker Wouter Van Besien (Groen) had laten weten - maar dat was volgens Meeuws buiten zijn partijgenoten gerekend. 

Hoewel hij aanvankelijk om 22.30 uur een verklaring zou komen afleggen, duurde het uiteindelijk tot een eind na middernacht voor Meeuws met het voltallige partijbestuur als ruggensteun de verzamelde pers te woord stond. De reden werd snel duidelijk: de Antwerpse sp.a wil doorgaan met Meeuws.

"Niet de gemakkelijkste keuze"

"Dit was niet de makkelijkste keuze", aldus Meeuws. "Maar het partijbestuur van sp.a stad Antwerpen is ervan overtuigd dat we met Samen niet willen meedoen met de moddercampagne die volop bezig is en die nooit geziene proporties aanneemt. Het moet volgens ons gaan over waar we met de stad naartoe willen, maar ook over de waarden en de manier van aan politiek doen."

Meeuws noemt Samen "meer dan ooit hét alternatief voor deze stad" en zegt nu contact te zullen opnemen met Van Besien en nummer twee op de Samen-lijst Jinnih Beels (onafhankelijk) om hen persoonlijk de beslissing van sp.a toe te lichten.

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws heeft zoals verwacht zijn ontslag aangeboden als kopstuk van Samen, maar het partijbestuur heeft dat ontslag niet aanvaard.Beeld BELGA

Meermaals in het nauw

Tom Meeuws, de nummer drie van de lijst Samen, kwam gisteren voor de tweede keer op korte tijd in het nauw. In zijn vorige job als als directeur van De Lijn nam hij het niet zo nauw nam met de financiële regels, zo berichtte De Morgen

Eind vorig jaar kwam hij in het oog van de storm. In de nasleep van de affaire over 't Fornuis had hij het stadsbestuur beschuldigd van banden met projectontwikkelaar Land Invest, maar die aanval kwam als een boemerang terug. Hij bleek zelf nauwe banden te onderhouden met de vastgoedsector.

Eerder op de dag schaarde de lijst van Samen zich nog achter Tom Meeuws. "Dat Tom bij De Lijn werkte en dat ze in onderling overleg uit elkaar gingen, is al langer geweten", verklaarde lijsttrekker Wouter Van Besien (Groen). "Dit is niet het soort campagne dat wij willen."

Tom Meeuws en John Crombez.Beeld Belga

Van Besien: "Veel respect"

Gisterenavond zei Van Besien in Terzake nog veel respect te hebben voor de beslissing van Meeuws om toch op te stappen. "Hij heeft deze beslissing genomen in het belang van Samen en van Antwerpen. Daar kan ik alleen maar het grootste respect voor hebben. We kunnen met Samen een toekomst uitbouwen, en daar draagt Tom Meeuws toe bij."

De lijsttrekker betreurt dat er "privézaken van drie jaar geleden" terug naar boven gehaald worden. "We zijn in een soort campagne terechtgekomen die we in Vlaanderen nog nooit gezien hebben", meent hij. "Er wordt heel hard op de persoon gespeeld. En dat vertroebelt het beeld van Samen. Tom is zelf tot de conclusie gekomen dat dit niet meer bijdraagt tot het echte debat waar het bij de verkiezingen over moet gaan."

Met Tom Meeuws moet sp.a voor de tweede keer een kopman voor de gemeenteraadsverkiezingen slachtofferen. Een jaar geleden gooide Tom Balthazar de handdoek in de ring als lijsttrekker in Gent na onthullingen in de Publipart-affaire. 

"Laag-bij-de-gronds"

Sp.a-voorzitter John Crombez heeft in De Afspraak in harde bewoordigingen de beschadigingsoperatie tegen Meeuws aan de kaak gesteld. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar voorzitter Marc Descheemaecker van de Raad van Bestuur van De Lijn. "Dit gaat om informatie die bijna niemand kan hebben, behalve de Raad van Bestuur", zegt Crombez vanavond in De Afspraak. "De voorzitter kan de enige zijn die deze dingen in de krant heeft gegooid, met de bedoeling om Meeuws te beschadigen."

Verbazend vindt hij het niet. "De verkiezingen in Antwerpen staan hoog in de aandacht, en terecht", zegt hij. "Je hebt daar eindelijk twee blokken die elkaar misschien kunnen bekampen. De inzet en de aanvallen zijn dus groot."

Crombez spreekt van "laag-bij-de-grondse aanvallen", die niet thuishoren in de media. "De media moet de politiek controleren", zegt hij. "Er moet transparantie zijn. Maar wat we nu zien, en dat vind ik een bangelijke evolutie, is dat men de methode van de middeleeuwen hanteert. Een jonge vrouw wordt beschuldigd van hekserij, men steekt haar in een zak en gooit haar in een rivier. Als ze verdrinkt, is ze onschuldig. Vandaag zijn beweringen en insinuaties genoeg om pagina's in de kranten te schrijven."

"Het gaat om beschuldigingen die mensen en samenwerkingen kapot maken", gaat hij verder. "Als we dit tolereren, krijgen we de komende vijftien maanden nog meer van dit soort dingen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234