Donderdag 28/01/2021

Antwerps Open Vld-schepen Bungeneers verwelkomt Lamine niet

ANTWERPEN l Antwerps schepen van Financiën Luc Bungeneers (Open Vld) ziet de komst van ex-politiecommissaris Luc Lamine naar Open Vld niet zitten. Volgens Bungeneers levert Lamine geen meerwaarde op voor de partij en kan hij maar beter wegblijven. Open Vld doet er alles aan om een nieuwe uitslaande ruzie te vermijden.

De Antwerpse lijstvorming verloopt niet echt van een leien dakje. De wissel tussen Dirk Sterckx en Bart Somers aan de kop van de lijst is nog niet verteerd of Luc Bungeneers ontsteekt een nieuw brandje. In Het Laatste Nieuws liet Bungeneers verstaan dat Lamine niet welkom is, wel integendeel. "Ik zit niet te wachten op Luc Lamine. Die man levert geen meerwaarde aan onze partij."

De uitspraak van de Antwerpse Open Vld-schepen legt de malaise tussen de Antwerpse Open Vld en de Brusselse partijtop bloot. Luc Lamine wordt vanuit Brussel naar voren geschoven, terwijl enkele Antwerpse liberalen die nu in de Kamer zetelen dreigen hun plaats te verliezen. Voor Claude Marinower, Fons Borginon en Ludo Van Campenhout wordt een Kamerzetel na 10 juni geen vanzelfsprekendheid. De komst van Luc Lamine maakt de concurrentie er enkel groter op.

Tussen Luc Bungeneers en Luc Lamine speelt bovendien een persoonlijke vete. Lamine daagde de Antwerpse schepen voor de rechter na de Antwerpse Visacrisis. Zelf houdt Bungeneers het echter op de "onbekwaamheid" van de ex-commissaris. "Ik ken Luc Lamine goed en die leverde geen goed werk. Er was nooit iets in orde op de politiebegroting toen hij nog hoofdcommissaris was. De man is intussen in eer hersteld en heeft een mooie job gekregen door inspanningen van velen. Hij zou daar beter blijven."

De partij doet er intussen alles aan om de rust te laten weerkeren. "We moeten dit sereen en intern oplossen", zegt lokaal voorzitter Ludo Van Campenhout. "Ik heb begrip voor alle argumenten, maar bij een ruzie is niemand gebaat. De komende dagen zullen we de koppen bij elkaar steken om een oplossing te zoeken."

Open Vld-voorzitter Bart Somers liet weten "geen enkele inhoudelijke commentaar te leveren bij de lijstvorming". Toch is duidelijk dat Brussel vasthoudt aan de kandidatuur van Luc Lamine. De redenering wil dat de ex-politiecommissaris mogelijk in Antwerpen-stad minder goed scoort, maar in de rest van de provincie Antwerpen, goed voor twee derde van de stemmen, wel kan rekenen op flink wat voorstanders. (ToC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234