Woensdag 11/12/2019

Update

Antwerps OCMW moet vluchteling installatiepremie betalen

Beeld BELGA

Het Antwerpse OCMW mag de toekenning van een installatiepremie aan een erkend vluchteling niet laten afhangen van de kwaliteit van de woning die hij betrekt. Dat heeft het arbeidshof in Antwerpen beslist.

Erkende vluchtelingen krijgen van de federale overheid een installatiepremie die hen moet helpen bij de zoektocht naar een woning. Het Antwerpse OCMW wil die premie alleen maar toekennen als de vluchteling in een woning verblijft die aan alle kwaliteits- en gezondheidsnormen voldoet. Het OCMW wil zo de strijd aangaan met huisjesmelkers.

"De strijd tegen huisjesmelkers is een terechte strijd, maar het niet toekennen van een installatiepremie is daartoe niet het juiste middel. Die woonkwaliteitsvereiste is immers niet opgenomen in de wetgeving", oordeelde het arbeidshof.

De vluchteling in kwestie was een Pakistaan die op 6 juli 2015 naar België was gekomen. Op 30 november 2015 werd hij erkend als vluchteling en moest hij het asielcentrum verlaten. Hij vond in februari 2016 een huurappartement in Antwerpen en vroeg een installatiepremie aan, waar hij als erkend vluchteling recht op had. Zo'n premie dient om een woning in te richten met meubelen, keukenspullen te kopen, etc.

Het OCMW weigerde echter de premie toe te kennen - ook al voldeed hij aan alle voorwaarden - omdat het appartement "ongeschikt" was. De verhuurder zou een slechte reputatie hebben, er zouden drugsdealers en prostituees in het pand actief zijn en het zou slecht onderhouden zijn.

De wetgeving voorziet echter niet dat de woning moet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen vooraleer een installatiepremie kan worden toegekend. De vluchteling was naar de arbeidsrechtbank getrokken en had daar in september 2016 gelijk gekregen. Het OCMW ging in beroep, maar ving vandaag opnieuw bot.

Sp.a en Groen: "Onterecht geweigerde installatiepremies alsnog toekennen"

Sp.a en Groen willen dat het Antwerpse OCMW alle federale installatiepremies uitbetaalt die het aan mensen ontzegd heeft op grond van de slechte kwaliteit van de (huur)woning, nu het Arbeidshof geoordeeld heeft dat een dergelijke weigering niet kan. "We vragen dat alle weigeringen worden opgelijst en de federale installatiepremies alsnog worden toegekend indien deze mensen nog in steun zijn van het OCMW en ze er nog nooit een beroep op konden doen", zegt OCMW-raadslid Johan Peeters (sp.a).

Sp.a stelt dat het arrest van vandaag een uitspraak ten gronde is die het OCMW niet langer kan negeren. Ook Groen heeft het over een krachtig signaal. Het argument van het OCMW dat de weigering er kwam om de vluchteling in kwestie te behoeden voor huisjesmelkerij, wijzen ze allebei af. "De strijd tegen huisjesmelkers is essentieel, maar voer ze niet op de kap van daklozen en vluchtelingen", zegt OCMW-raadslid Dirk Avonts (Groen). "Door hen de installatiepremie af te nemen, worden ze twee keer gestraft: één keer omdat ze bij een huisjesmelker terecht komen, een tweede keer omdat ze de installatiepremie niet krijgen. Aan het échte probleem wordt niks gedaan: de huisjesmelkerij blijft gewoon bestaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234