Maandag 20/09/2021

Maatschappij

Antwerps OCMW laat Nederlands bedrijf leefloonfraude opsporen

Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau. Beeld BELGA
Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau.Beeld BELGA

Het Antwerpse OCMW zal een beroep doen op het Nederlandse bedrijf Soza Xpert voor een onderzoek naar leefloontrekkers met een tweede verblijf in het buitenland. De manier waarop dat onderzoek zal gebeuren roept vragen op.

In september vorig jaar raakte bekend dat het Antwerpse OCMW een openbare aanbesteding had uitgeschreven voor een vermogensonderzoek. Dat moet achterhalen of er geen Antwerpenaren een tweede verblijf bezitten en tegelijkertijd een leefloon ontvangen of een sociale woning betrekken.

Nu donderdag stemt de OCMW-raad over de toewijzing ervan aan Soza Xpert. Het Nederlandse bedrijf is de sterkste kandidaat, zo blijkt uit documenten die De Morgen kon inkijken.

Duurste van de kandidaten

Drie Nederlandse en een Belgische firma hebben een offerte ingediend. Soza Xpert is dan wel de duurste van de kandidaten, het bedrijf scoort goede punten met zijn plan van aanpak. Soza Xpert zou een beroep doen op advocaten, makelaars en taxateurs in landen als Turkije, Marokko, Polen, Spanje en Nederland.

"We willen met ons vermogensonderzoek geen enkele nationaliteit viseren", zegt de woordvoerder van OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). De Nederlandse gemeente Tilburg is in december veroordeeld omdat ze zich bij haar vermogensonderzoek beperkte tot inwoners met de Turkse nationaliteit.

De afgelopen maanden ontstond in ons land de vraag of een dergelijk onderzoek niet onder de wet op privédetectives valt, die strenge regels voorziet.

"Het gaat niet om privédetectives, maar om iemand die in het lokale kadaster gaat kijken", verzekert de woordvoerder van de Antwerpse OCMW-voorzitter.

Toch stelt de offerte van Soza Xpert dat als het antwoord in het kadaster positief is, het bedrijf ook volgende stappen zet: "Er wordt beeldmateriaal opgevraagd van het onroerend goed (...) en het taxatiebureau stelt op locatie vast hoe het onroerend goed gebruikt wordt. Is het pand bewoond? Is er sprake van verhuur? Of zijn er bijvoorbeeld landbouwactiviteiten op het perceel die inkomsten genereren?"

Volgens staatssecretaris van Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld) is elke persoon die tegen betaling onderzoek doet naar de vermogenstoestand van personen een privédetective. "Die moet een vergunning hebben en het OCMW moet dan toestemming krijgen van Binnenlandse Zaken", zegt De Backer.

Een dergelijke aanvraag is nog niet gebeurd. Misschien zal het uiteindelijke contract verschillen van de offerte. De oppositie in Antwerpen valt vooral over de toewijzing aan een privépartner.

"Controle op uitkeringen is een taak van de overheid en niet van commerciële firma’s", zegt Lise Vandecasteele, OCMW-raadslid van PVDA. "Het gevaar is dat de druk om winst te maken het haalt boven ethiek."

Ophefmakende privatiseringsdossiers

OCMW-raadslid voor sp.a Johan Peeters had een klacht ingediend bij gouverneur Cathy Berx (CD&V), maar die volgt hem niet. "Tegelijk geeft de gouverneur aan dat ze het OCMW erop zal wijzen dat die firma niet in de plaats van de maatschappelijk werker mag treden", zegt Peeters. "Als de firma fraude vaststelt, dan telt dat niet als bewijslast, maar enkel als vermoedens waarmee een maatschappelijk werker aan de slag kan."

Soza Xpert wou niet reageren voor de OCMW-raad heeft plaatsgevonden.

Dit is het tweede ophefmakende privatiseringsdossier bij het OCMW Antwerpen. In juni vorig jaar trok beveiligingsfirma G4S Care zich uiteindelijk terug uit drie daklozenprojecten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234